"На 100% чесний прокурор": Зеленський пояснив, що насправді казав Трампу

Четвер, 10 жовтня 2019, 14:07

Президент Володимир Зеленський натякнув, що перекладачі Дональда Трампа неточно передали його слова про генпрокурора Руслана Рябошапку.

Джерело: зустріч Зеленського з журналістами на фудкорті в Києві 10 жовтня

Деталі: Американський журналіст запитав українського лідера, чи дійсно у липневій розмові з президентом США він сказав, що генпрокурор Рябошапка на 100% його людина.

Зеленський відповів англійською.

Пряма мова: "Я тоді не говорив англійською, я говорив українською. Наскільки я пам'ятаю, я тоді сказав: це нова, молода команда, у нас буде новий генеральний прокурор, відкрита, чесна людина, на 100%. Це моя людина, я сказав. Я мав на увазі,  що це людина для моєї команди, не зі старої Генпрокуратури. Це нова людина, і це на 100% чесна людина".

Більше деталей: Зеленський заперечив, що Трамп тиснув на нього, коли казав про необхідність розслідування справи Burisma і сина кандидата в американські президенти Джо Байдена.

За словами українського президента, він просто запропонував Трампу, щоб генпрокурори обох країн зустрілися і разом вирішили, в розслідування яких справ співпрацювати, і йшлося не тільки про справу Байдена, а й про багато інших.

Фото: Эльдар Сарахман, УП

Передісторія:

  • Раніше Зеленський вже заявляв, що Україна не проводитиме жодних розслідувань за наказом інших країн.
  • Перед цим Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.
  • З розшифровки можна зробити висновок, що Трамп наполягає на тому, щоб Зеленський звернув увагу на розслідування проти колишнього віцепрезидента Джо Байдена і його сина.
  • Також у стенограмі український президент каже, що новий генпрокурор України "на 100% його людина".