Справи Майдану: Від Зеленського вимагають позачергового засідання ВР

Неділя, 17 листопада 2019, 10:58

Адвокатська дорадча група вимагає від президента України Володимира Зеленського скликати позачергову сесію Верховної Ради для проведення голосування за поправку №318 до законопроекту №2116, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану.

Джерело: заява Адвокатської дорадчої групи,  адвокат сімей Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська 

Дослівно: "Вимагаємо не передавати провадження у справах Майдану до ДБР до прийняття поправки, створення управління по Майдану у ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ", йдеться у заяві адвокатів. 

Деталі: За словами Закревської, наразі президенту необхідно скликати позачергову сесію ВР для продовження розгляду законопроекту і голосування норми про забезпечення слідства у справах Майдану.

"Справи не можна передавати до ДБР до того, як поправку №318 буде проголосовано, у ДБР буде створено управління у справах Майдану, слідчих із ГПУ переведуть до ДБР, бо це означатиме передати справи Майдана просто в руки Портнова (Андрія Портнова - ред.)", - заявила Закревська. 

Нагадаємо, 

  • Раніше адвокати сімей Героїв Небесної сотні заявили, що слідство у справах Майдану зупиниться з 20 листопада через те, що Верховна Рада не проголосувала необхідні поправки до закону про ДБР, які б дозволили продовжити розслідування.
  • З 20 листопада 2019 року органи прокуратури остаточно втрачають слідчі функції, після чого справи Майдану мають перейти частково - до Державного бюро розслідувань, частково - до НАБУ.
  • 14 листопада активісти та родичі загиблих під час Революції Гідності провели акцію під Офісом президента, вимагаючи ефективного розслідування справ Майдану після переходу їх у підслідність ДБР, створення у ДБР окремого слідчого управління та ухвалення спеціальної поправки, яка дала б змогу слідчим ГПУ перейти до нової структури.