У Путіна підтвердили зустріч "нормандської четвірки" і закликали "не завищувати очікування"

Понеділок, 18 листопада 2019, 12:42

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що саміт в "нормандському форматі" дійсно запланований на 9 грудня в Парижі.

Джерело: Інтерфакс

Деталі: За словами Пєскова, в рамках підготовки до саміту у Путіна на понеділок заплановано телефонну розмову,

Пряма мова: "Телефонна розмова буде багато в чому пов'язана з підготовкою до "нормандського формату", який зараз запланований на 9 грудня. Це дійсно так, підготовка ведеться і вже вступила в завершальну стадію".

На запитання про очікування Кремля від майбутньої зустрічі лідерів "нормандської четвірки" Пєсков відповів, що утримався б від прогнозів.

Пряма мова: "Я не буду висловлювати якісь очікування. Це дуже серйозна зустріч, довгоочікувана. Їй передував досить тривалий період перед тим, як ця зустріч була запланована. Була дуже велика перерва - це ми з жалем констатуємо - в роботі "нормандського формату" .

Давайте не завищувати очікування, щоб потім не розчаровуватися, і в той же час не занижувати, сподіваючись, що все-таки підготовка матиме свої результати".

Що передувало: 14 листопада міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна може вийти з мінських угод, якщо зустріч у нормандському форматі виявиться безрезультативною, але ціною можуть стати міжнародні санкції проти Росії.

Раніше у Кремлі заявляли, що підготовка до саміту "нормандської четвірки "неможлива" через нові підходи і запити однієї зі сторін". 

При цьому 3 листопада Пєсков заявив, що Путін зацікавлений у проведенні зустрічі з лідерами ФРН, Франції та України у "нормандському форматі" за умови термінової необхідності.

Росія блокує зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", за результатами якої сторони можуть підписати комюніке і прийняти важливі для досягнення миру на Донбасі рішення. Українська сторона виконала всі висунуті умови для зустрічі глав країн "Нормандського формату".

Пристайко розповів, що Україна, Франція і Німеччина дійшли згоди щодо дати зустрічі в Нормадському форматі, але Росія гальмує процес.

Нагадаємо: 15 листопада стало відомо, що зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" запланована на 9 грудня 2019 року у Парижі. Згодом це підтвердив і Офіс президента України.