Справу "діамантових прокурорів" знову передали до Голосіївського суду

Неділя, 1 грудня 2019, 08:45

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду передала справу "діамантових прокурорів" до Голосіївського суду.

Джерело: "Судовий репортер" з посиланням на ухвалу від 22 листопада

Деталі: Рішення прийнято за клопотанням захисника одного з обвинувачених. У доводах йдеться, що справою займалися слідчі і прокурори Генеральної прокуратури, а не НАБУ.

Прокурор Яніс Сімонов, який представляє обвинувачення у суді і раніше клопотав передати справу у Вищий антикорупційний суд, проти клопотання адвоката заперечував.

Апеляційна палата вважає, що справа дійсно не підсудна антикорупційному суду. Вирішуючи, куди направити справу, суд аналізував зміст обвинувального акту. А саме, що перша частина неправомірної вигоди в сумі 50 тис. доларів передавалась  у м. Києві в районі Одеської площі, біля ТЦ "Магелан", а решта 100 тис. доларів по  вул. Фізкультури, 28 у Голосіївському районі Києва. Місце вчинення злочину є вирішальним для визначення підсудності за Голосіївським судом.

Видання зазначає, що після повернення у Голосіївський суд справу мають слухати спочатку іншим складом суду.

Що було раніше: Справа розглядалася в Голосіївському суді з березня 2016 року. Процес зупинився на стадії допиту свідків обвинувачення, явку яких не вдавалося забезпечити. Ще взагалі не досліджувалися матеріали негласних слідчих розшукових дій.

У листопаді 2019 року, за клопотанням прокурорів ГПУ, справу передали у новостворений Вищий антикорупційний суд.

Передісторія:

  • Справа "діамантових прокурорів" стосується першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, яких затримали у липні 2015 року за підозрою в отриманні 3 мільйонів гривень хабара.
  • В результаті обшуку у них вдома і на роботі були вилучені гроші на загальну суму близько 500 тисяч доларів, а також коштовності та зброю.
  • У лютому 2017 року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак заявляв, що в СБУ зачистили всіх, хто займався "діамантовими прокурорами".
  • 5 березня 2019 року у Києві було вбито власника ювелірного заводу Сергія Кисельова, який упізнав свої діаманти, вилучені при обшуках у Корнійця. 
  • 23 жовтня 2015 року за заявою Кисельова відкрили провадження щодо ймовірного привласнення діамантів прокурором.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News