Зеленський придумав покарання для "злодіїв у законі"

Вівторок, 3 грудня 2019, 10:45
Зеленський придумав покарання для злодіїв у законі

Президент Володимир Зеленський пропонує запровадити кримінальну відповідальність за створення злочинних спільнот, участь у них та керівництво ними.

Джерело: сайт глави держави, законопроєкт №2513, зареєстрований у парламенті

Дослівно: "Ініційований президентом законопроект передбачає кримінальну відповідальність за перебування осіб у статусі "злодія у законі", створення та участь у злочинних спільнотах тощо".

Деталі: Внесений Зеленським проєкт закону пропонує внести зміни до Кримінального кодексу. Зокрема до термінів "організована група" та "злочинна організація" додається поняття "злочинна спільнота" та визначається відповідальність за злочини, вчинені нею.

Злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є "злодій у законі".

"Злодієм у законі" визнається особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти".

Створення злочинної спільноти або керівництво такою спільнотою чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою спільнотою, – караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років.

Пропонується, що перебування особи в статусі "злодій у законі" каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

За організацію і проведення сходки представників злочинних організацій чи злочинних спільнот з метою розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій злочинних організацій чи злочинних спільнот,  а так само сприяння в її проведенні або керівництво такою зустріччю (сходкою), – караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Водночас від кримінальної відповідальності звільняється особа, якщо вона добровільно і до початку зустрічі (сходки) заявила про її учасників та точні місце і час її проведення.

У мотиваційній частині згадується досвід Грузії, яка ввела в своє законодавство відповідні юридичні конструкції і це сприяло зменшенню тиску "кримінальних еліт" на економічні та політичні процеси та відтоку "злодіїв у законі" з Грузії до інших держав, де не встановлена подібна кримінальна відповідальність.

Чому це важливо: Однією з держав, куди з Грузії попрямували "злодії в законі", стала Україна. Зокрема в 2018 році правоохоронці видворили з України 11 злодіїв у законі. Тодішній голова Нацполіції Сергій Князєв скаржився, що злочинці знаходять вихід із ситуації: змінюють документи в державах, де мають громадянство, та знову намагаються проникнути в Україну. "Як то кажуть: ми їх у ворота, а вони у вікно. Інколи доходить до абсурду", – зазначав Князєв.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...