У Сенаті США не знайшли доказів втручання України в вибори-2016 – ЗМІ

Вівторок, 3 грудня 2019, 14:03

Комітет Сенату США з розвідки, контрольований республіканцями, не знайшов доказів втручання України в американські вибори 2016 року.

Джерело: CNN із посиланням на джерела.

Дослівно: "Деякі республіканські законодавці продовжують помилково говорити, що влада України втрутилася в вибори 2016 року на тому ж рівні, що й Росія, незважаючи на те, що очолюваний Республіканською партією комітет вивчив це питання і майже нічого не знайшов на підтримку звинувачення.

Комітет допитав колишнього консультанта Національного комітету Демократичної партії Олександру Чалупу – центральну фігуру в теоріях, які стверджують, що Україна втрутилася у вибори, – до закриття цього аспекту їхнього розслідування, відповідно до джерел.

Комітет розглянув будь-яке можливе втручання України, тому що – як повідомив журналістам 4 жовтня 2017 року голова комітету сенатор Річард Барр, республіканець із Північної Кароліни, – розслідування мало розглянути низку заходів, у тому числі "будь-яку змову під час передвиборної кампанії 2016 року".

Деталі: За даними CNN, жодне з розвідувальних відомств США ніколи не писало звіт про можливе втручання України в вибори 2016 року.

Сенатор-республіканець Марко Рубіо сказав CNN, що "ніщо не може зрівнятися з зусиллями Росії", додавши, що дії українських чиновників і близько не стояли з російськими.

Сенатор Ангус Кінг розповів, що був на 25 слуханнях і брифінгах у сенатському комітеті з розвідки за останні 3 роки, які стосувалися виборів 2016 року, – і "ніколи не чув нічого про будь-яку участь України в виборах 2016 року".

Сенатор-демократ Марк Уорнер відмовився коментувати, чи розслідував комітет "втручання України" у вибори 2016 року, але назвав Росію відповідальною за втручання у вибори-2016.

Республіканські звинувачення у втручанні України в вибори включають у себе те, що колишній радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Том Боссерт назвав спростованою теорією змови: що саме Україна, а не Росія зламала сервер демократів.

Таку теорію висунув президент Росії Володимир Путін у лютому 2017 року – її підхопили Дональд Трамп, його адвокат Руді Джуліані й сенатор-республіканець Джон Кеннеді.

Республіканські законодавці все частіше намагаються прирівняти дії Росії і України в 2016 році, хоча у жодному звіті розвідки США немає звинувачень на адресу України, повідомляють джерела CNN.

Передісторія:

  • У січні 2017 року тоді новообраний президент США Дональд Трамп допустив, що Росія могла вести хакерські атаки на американські інституції, однак заявив, що втручання російських хакерів не могло вплинути на результати виборів американського президента.
  • Тоді Розвідка США оприлюднила доповідь про втручання Росії у вибори США, згідно з якою президент Володимир Путін розпорядився організувати у 2016 році "кампанію впливу", спрямовану на вибори президента США з метою підірвати демократичний процес і зганьбити кандидата від демократів Гілларі Клінтон.
  • У листопаді 2017 року Трамп розповів, що під час саміту у В'єтнамі питав президента РФ, чи той втручався в американські вибори, – Путін заперечив, і він йому вірить.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування