Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГПУ передала в Гаагу інформацію про страти Росією українських військовополонених

Четвер, 5 грудня 2019, 18:25

Адвокати "Української Гельсінської спілки з прав людини" та прокурори ГПУ надіслали до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (ОП МКС) повідомлення про страти підконтрольними РФ збройними формуваннями українських військовополонених на Донбасі.

Джерело: пресслужба ГПУ

Деталі: Згідно із повідомленням, йдеться про факти позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних Сил України представниками проросійської організованої групи "Козачий союз "Область війська Донського" в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році.

Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових в полон, свідчення очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

В повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій "чужими руками", тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань.

Офіс прокурора було проінформовано, що згадані незаконні збройні формування можливо використовуються Росією не тільки для досягнення військової переваги, але і для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Що передувало: ГПУ уже направила до МКС 5 повідомлень щодо подій на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності лідерами так званих "ДНР" - Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлєром та іншими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування