Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Біля Олеського замку обвалився дах національної пам'ятки - сховища галереї мистецтв

Неділя, 5 січня 2020, 08:59
Біля Олеського замку обвалився дах національної пам'ятки - сховища галереї мистецтв

У с.Олесько на Львівщині через негоду обвалилася частина даху пам’ятки архітектури національного значення - колишнього костелу капуцинів, в якому розташоване фондосховище Львівської національної галереї мистецв імені Б.Г. Возницького.  

Джерело:  Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького, Zaxid.net 

Деталі: Інцидент стався 3 січня.  

Дослівно: "Це пам’ятка архітектури національного значення, яка використовується нашою Галереєю як фондосховище, переважно для скульптур. Ніхто не постраждав. Музейні предмети всі збережені і убезпечені", - заявили у Галереї.

"Станом на 4 січня почалися роботи зі створення на даху тимчасового накриття, яке вбереже фондосховище від затікання. Відбулася конструктивна розмова керівництва Галереї з представниками ЛОДА стосовно проблемних питань фондосховища в Олеську і не тільки цього об'єкту. Наші спільні майнові питання тепер будуть врегульовуватись на іншому рівні і з новими відповідальними особами. Обидві сторони - ЛОДА і Галерея - констатують порозуміння на цьому етапі". 

Деталі: У Галереї уточнили, що дах над монастирем та костелом був повністю замінений у післявоєнні роки радянською владою "без дотримання відповідних технологій", під час реконструкції було використано невідповідну деревину.

"Саме ця частина, повністю згнивши, була завалена буревієм. Дах зведено у 1950-х роках, після того як монастир у 1944 році спалили нацисти", - повідомили у галереї мистецтв. 

Наразі вхід на територію Монастиря капуцинів закритий.

"У його приміщені тимчасово не діють виставки, по-друге, ризики обвалу даху зростають через погодні умови власне в зимовий період. У фондосховищі постійно чергує поліція охорони", - повідомили у галереї мистецтв. 

Деталі: 8-9 січня відбудеться засідання спеціальної комісії за участі представників Міністерства культури і Львівської ОДА, яка буде розслідувати обвал частини даху будівлі в Олесько та вирішуватиме питання виділення грошей на ремонт даху. 

До комісії увійдуть правоохоронці, пожежники, представники ЛОДА та галереї мистецтв.

9 січня очікується остаточне рішення відповідної комісії про відновлення даху на фондосховищі.

За словами директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Тараса Возняка, з проханням про виділення коштів на ремонт приміщення він неодноразово звертався до Львівської ОДА, на балансі якої перебуває Монастир капуцинів.

Також у Галереї мистецтв заявили, що більше десяти років Львівська ОДА не передає будівлю цього фондосховища Галереї до її органу управління, а Міністерство культури, молоді та спорту не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи згідно бюджетного законодавства.

Дослівно: "Обласна ж адміністрація, на балансі якої є будівля, не ремонтує її, не реставрує і відмовчується після десятків звернень та пропозицій Галереї. ... Очевидною стає системна управлінська криза в ЛОДА, - там рішення з передачі у підпорядкування Міністерству культури, молоді та спорту наших же музеїв свідомо гальмуються. Це відбувається на противагу ситуації у Львові, де із міськрадою давно погоджено всі складні майнові питання". 

 
 
Такий вигляд дах мав до буревію, внаслідок якого частину даху було зірвано
Такий вигляд дах мав до буревію, внаслідок якого частину даху було зірвано

 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування