У Криму стали ще більше блокувати українські сайти

Неділя, 5 січня 2020, 21:13
У Криму стали ще більше блокувати українські сайти

В окупованому Криму 9 провайдерів у 9-ти населених пунктах повністю блокують 18 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі, а також сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Хізб ут-Тахрір і Свідків Єгови.

Джерело: моніторинг Кримської правозахисної групи (КПГ), проведений у листопаді-грудні 2019 року

Дослівно: "Перевірку доступності сайтів монітори провели за допомогою мереж 9 різних провайдерів у 9 кримських населених пунктах: БелНет (Білогірськ), SevStar (Севастополь), Мечта (Сімферополь), Боспортелеком (Керч), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Сиваш-нет (Красноперекопськ), Гігабайт (Бахчисарай), Джанкой-онлайн (Джанкой).

Станом на кінець грудня 2019 року, ці провайдери не дають доступу мінімум до 23 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: Українська правда, Цензор.нет, QHA, След.нет, UAinfo, 5 канал, 112 Україна, Апостроф, Фокус, Главком, Центр журналістських розслідувань, ТонеТо, Депо, РБК, Укрінформ, Лівий берег, Дзеркало тижня, Стрічка, а також сайти соціальних мереж Лінкедін і Телеграм і сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Свідків Єгови і Хізб ут-Тахрір.

Крім того, у 8 з 9 провайдерів заблокований сайт Апостроф. У 5 провайдерів з 9 недоступний сайт громадського об'єднання "Кримська Солідарність". Сайти Радіо НВ, 112 Україна і 24 каналу недоступні у 1 провайдера з 9".

Деталі: Відзначається, що як мінімум 6 українських інформаційних сайтів у згаданих провайдерів доступні тільки частково.

При цьому всього кілька сайтів зі списку заблоковані з посиланням на вимоги Роскомнагляду. В основному, з сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис "Помилка 403".

Правозахисники відзначають, що провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених у Росії. Значить, формальних підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ.

Кримська правозахисна група закликає міжнародні організації та уряди посилити тиск на Російську Федерацію для того, щоб вона припинила блокування медіа та інші незаконні обмеження свободи слова в Криму.

Що передувало: За результатами моніторингу Кримської правозахисної групи за лютий-березень 2019 року повідомлялося, що десять провайдерів в окупованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі. Крім цього, 28 сайтів були заблоковані частково.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
Усі новини...