Cambridge Analytica працювала на українську партію – ексспівробітниця

Неділя, 5 січня 2020, 22:31
Cambridge Analytica працювала на українську партію – ексспівробітниця

Колишня співробітниця компанії Cambridge Analytica, що використовувала персональні дані людей для впливу на вибори у США 2016 року, Брітані Кайзер, заявила, що компанія працювала на українську партію в 2017 році.

Джерело: The Guardian

Деталі: Документи щодо діяльності Cambridge Analytica почали публікуватися 2 січня на анонімному акаунті HindsightFiles у Twitter. Опубліковані матеріали стосувалися виборів у Малайзії, Кенії та Бразилії.

Джерелом документів виявилася Брітані Кайзер.

Зазначається, що більше 100 тисяч документів, що стосуються роботи компанії в 68 країнах, які покажуть глобальну інфраструктуру для маніпулювання виборцями в "промисловому масштабі", мають бути оприлюднені протягом наступних місяців.

Зокрема, ще неопубліковані документи свідчать про те, що Cambridge Analytica працювала на політичну партію в Україні в 2017 році. Однак назва компанії не називається.

Документи були отримані з електронних облікових записів та жорстких дисків Кайзер.

За її словами, скандал з даними в Facebook був частиною більш масштабної глобальної операції, яка працювала з урядами, спецслужбами, комерційними компаніями і політичними кампаніями, щоб маніпулювати людьми і впливати на них.

Кайзер заявила, що вирішила оприлюднити матеріали після виборів у Великій Британії минулого місяця.

Пряма мова Кайзер: "Це так очевидно, що наші виборчі системи широко відкриті для зловживань". "Я дуже боюся того, що станеться на виборах в США в цьому році, і я думаю, що один з небагатьох способів захисту себе - отримати якомога більше інформації".

Передісторія:

  • 2018 року стало відомо, що компанія Cambridge Analytica отримала доступ до особистих даних 87 млн користувачів Facebook без їхнього відома.
  • Компанія використовувала персональні дані людей, щоб впливати на виборців під час президентських виборів у США 2016 року.
  • У липні 2019 року Федеральна торгова комісія Сполучених Штатів (FTC) оштрафувала компанію Facebook на 5 млрд доларів за порушення конфіденційності через скандал з Cambridge Analytica.
  • До цього Facebook заплатив 644 млн доларів штрафу на вимогу уряду Великої Британії за той же скандал з компанією Cambridge Analytica.
  • В Італії соцмережу оштрафували на мільйон євро.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування