Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологи заявили про зростання "глибинної" громадянської активності росіян

Понеділок, 7 грудня 2020, 09:00
Соціологи заявили про зростання глибинної громадянської активності росіян
Фото pmg.ua

Соціологи Вищої школи економіки зафіксували у росіян зростання громадянської активності та віри у власні сили на тлі пандемії коронавірусу.

Джерело: РБК з посиланням на дослідження

Деталі: Згідно з результатами дослідження, 30% респондентів вірять, що зможуть змінити своє життя на краще (у 2016 році таких було 22%).

За словами соціологів, показник зростає, незважаючи на скорочення частки середнього класу, який якраз і відрізняється упевненістю в своїх силах.

Відзначається, що також зросла впевненість росіян в можливості вплинути на те, що відбувається у своєму місті чи селі (з 8% в 2016-м до 13% в 2020-м), або в мікрорайоні і селі (з 13% до 18%).

45% вважають, що можуть вплинути на те, що відбувається на роботі, на ситуацію в будинку або у дворі.

На думку експертів, таке зростання може говорити про розвиток "глибинного" громадянського суспільства.

81% впевнені, що можуть щось змінити в сім'ї, незважаючи на те, що пандемія і карантин негативно позначилися на впевненості людей у ​​можливості врегулювати проблеми на роботі і в сім'ї.

При цьому наголошується, що росіяни стали більш вимогливі до держави. Частка тих, хто дотримується думки, що "держава дає нам чимало, але можна вимагати від неї більше", збільшилася з 29% у 2016-м до 34% в 2020 році. А тих, хто вважає, що "держава дає так мало, що ми їй нічим не зобов'язані", стало менше – 31% в 2016-м проти 24% в 2020 році.

Разом з тим 40% респондентів вважають, що держава повинна забезпечити тих, хто потрапив в складну ситуацію, наприклад, втратив роботу (в 2018 році таких людей було 27%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування