Представник Путіна запропонував називати жителів Аляски "громадянами Російської імперії"

Понеділок, 7 грудня 2020, 15:06

Уповноважений представник президента Росії Володимира Путіна в Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв запропонував називати жителів Аляски "громадянами Російської імперії" після інформації про те, що в США вважають жителів російських Південних Курил підданими Японії.

Джерело: російський "Інтерфакс"

Пряма мова: "Я готовий переговорити з міністерством закордонних справ про те, щоб жителів Аляски сприймали як громадян Російської імперії".

Деталі: Таким чином Трутнєв відповів на прохання прокоментувати публікацію японської газети Hokkaido Shimbun, яка написала про те, що США вважають росіян, які народилися на Південних Курилах, громадянами Японії.

Трунев заявив, що вважає ініціативу США "новою позицією міжнародних правил".

Довідка: Японія претендує на Південнокурильські острови по Трактату про торгівлю і кордони 1855 року. В Японії територіальну суперечку з РФ офіційно називають питанням про "північні території". При цьому Росія наполягає на тому, що Курили увійшли до складу СРСР за результатами Другої світової війни.

Російська імперія продала Аляску США у другій половині 19 століття. 

Нагадаємо: 

  • Держдепартамент CША тепер вважає уродженцями Японії людей, що народилися на Південних Курилах. У відповідь на це Росія закликала Сполучені Штати "знати червоні лінії".
  • Російські військові розмістили ракети протиповітряної оборони на спірних з Японією Курильських островах.