Денісова поскаржилася у КС на скорочення лікарень і підстави для карантину

Середа, 6 січня 2021, 14:37
Денісова поскаржилася у КС на скорочення лікарень і підстави для карантину
Фото з Facebook Денісової

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить Конституційний суд визнати неконституційними окремі положення законів, що стосуються сфери охорони здоров'я, надання медпослуг населенню, питань ліквідації та реорганізації лікарень в умовах медичної реформи та боротьби з COVID-19.

Джерело: Денісова у Telegram, нардеп, представник ВР у Конституційному суді Ольга Совгиря у Facebook

Пряма мова Денісової: "Держава повинна створювати умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, а наявна мережа державних і комунальних закладів охорони здоров’я не може бути скорочена. Також держава повинна сприяти розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності та забезпечувати санітарно-епідемічне благополуччя громадян".

Деталі: За словами уповноваженої з прав людини, більшість державних органів та служб виявилися неготовими до пандемії COVID-19, а складнощів у протидії хворобі додали певні законодавчі зміни і також започаткована у 2017 році медреформа.

Денісова зазначила, що отримує численні звернення громадян, які говорять про неконституційність медичної реформи, а також про "нерозумність, неспівмірність мети та заходів, які намагався встановити уряд для подолання пандемії COVID-19" тощо.

Уповноважена з прав людини висловила сподівання, що КС відкриє конституційне провадження за її поданням та розгляне його по суті, щоб порушені права громадян у сфері охорони здоров’я були "відновлені та надалі забезпечувалися державою".

У свою чергу Совгиря пояснила, що Денісова у своєму конституційному поданні оскаржує зокрема положення законів щодо медреформи, згідно з якими органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я самостійно з урахуванням плану розвитку госпітального округу.

Крім того, Денісова оскаржує положення законів, які є правовою підставою для запровадження Кабміном карантинних обмежень.

За словами Совгирі, у конституційному поданні вказано, що ці "положення сформульовані нечітко і передбачають можливість обмеження Кабінетом міністрів конституційного права на охорону здоров’я, медичну допомогу або медичне страхування, можливість обмеження яких не передбачена Конституцією".

Також Денісова оскаржується положення закону від 28 грудня 2014 року № 76-VIII, яким скасовано мораторій на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я.

Наразі, за словами Совгирі, КС вирішує питання про відкриття конституційного провадження у справі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News