Transparency International закликає Зеленського ветувати закон про викривачів корупції

Четвер, 18 лютого 2021, 18:52

Антикорупційна організація Transparency International Україна 18 лютого закликала президента Зеленського не підписувати закон про викривачів через обов’язкову норму відкривати свої джерела інформації.

Джерело: Радіо Свобода, яке цитує юридичного радника організації Олександра Калітенка

Пряма мова: "Це безпрецедентна вимога, закладена в законі задля захисту викривачів.

Вона не відповідає міжнародним стандартам і найкращим практикам, і фактично призведе до того, що викривач для отримання захисту буде змушений викривати свої джерела.

Це поширюється, в тому числі, на колег викривача, які б йому допомагали у викритті. Це призведе до ізоляції викривача на робочому місці і того, що йому буде дуже важко отримали якусь допомогу".

Деталі: На брифінгу Калітенко вказав на правки, які були внесені під час розгляду законопроєкту у Верховній Раді.

Серед цих правок, зокрема, обов’язок викривача відкривати свої джерела інформації. За словами Калітенка, ця норма ще більше ускладнює повідомлення про корупцію.

Крім того, закон у своїй кінцевій редакції вимагає, аби викривачу були "достеменно" відомі факти, які він повідомляє, а єдиним адресатом повідомлення визначає його керівника. При цьому викривач повинен бути впевнений, що його керівник до корупції не причетний.

Передісторія:

  • 4 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт про організацію Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції.
  • Група депутатів Європарламенту звернулася до президента України Володимира Зеленського із закликом ветувати і повернути на доопрацювання закон, що стосується захисту викривачів корупції.