Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нардепів просять відмовитися від закону, який завадить перевірці фінансів партій

Понеділок, 5 квітня 2021, 11:45
Нардепів просять відмовитися від закону, який завадить перевірці фінансів партій

Декілька громадських, антикорупційних організацій та об'єднань закликають народних депутатів відмовитися від розгляду законопроєкту №5253, який, на їхній погляд, знищує контроль за партійними фінансами

Джерело: заява 11 організацій, опублікована рухом "Чесно

Дослівно: "Представники усіх парламентських фракцій зареєстрували поспішно та кулуарно розроблений законопроект, яким пропонується внести зміни до закону "Про політичні партії в Україні" щодо державного фінансування партій, серед яких наявне положення, що знищує можливість НАЗК ефективно перевіряти партійну фінансову звітність та виявляти брехню у них.

Так, нардепи хочуть встановити, що НАЗК "не уповноважене надавати правову оцінку якості робіт чи послуг, що надавались політичній партії, їх доцільності для діяльності політичної партії, а також встановлювати фіктивність правочинів і господарських операцій за участю політичної партії, самостійно встановлювати відповідність ринкової вартості наданих послуг".

Це означає, що Нацагентство не зможе виявляти отримання партіями товарів чи послуг за істотно завищеною чи заниженою вартістю, а також не зможе перевіряти, чи взагалі мали місце вказані у звітах ділові операції". 

Деталі: На думку громадських активістів, "це створює сприятливі умови для безконтрольних витрат партіями мільярдів гривень, отриманих з бюджету".

За їхніми даними, лише у 2020-му та 2021-му роках парламентські партії в якості держфінансування та компенсації за витрати на виборчу кампанію отримали майже 1,4 мільярда гривень платників податків. 

Антикорупційники зазначають, що держфінансування важливе для "перетворення політичних проектів у реальні партії, які представлятимуть інтереси виборців, а не вузького кола приватних донорів", але суспільство має знати, на що ці кошти витрачаються, а партії та їхні представники – нести відповідальність за спроби обманути виборців.

Цього неможливо буде досягти, якщо систему контролю достовірності партійних фінансових звітів знівелюють такими законодавчими змінами, йдеться в заяві.

Рік тому депутати на період карантину у зв’язку з COVID-19 дозволили партіям не подавати свою фінансову звітність – і депутати досі затягують із її відновленням, хоча відповідний законопроект вже більше двох місяців перебуває на розгляді парламенту.

Активісти вважають, що запропоновані фракціями зміни є реакцією на те, що НАЗК вже прийняло рішення припинити держфінансування трьох парламентських партій через подання ними фінансових звітів з недостовірними відомостями. 

Вони наголошують: у НАЗК повинні залишатись усі можливості для виявлення неправдивих відомостей у фінансових звітах партій.

Тому активісти закликають Верховну Раду та усі фракції:

  1. відкликати законопроект 5253, який істотно звужує повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції щодо контролю за фінансуванням політичних партій;
  2. якнайшвидше підтримати законопроект 4611, який відновлює обов’язок подання фінансових звітів політичних партій.

Заяву підтримують: рух "Чесно", Центр протидії корупції, Антикорупційний штаб. Інститут законодавчих ідей, Transparency International Ukraine, Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC), Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан", Громадська рада при НАЗК, StateWatch, ГО "Платформа Громадський Контроль", Центр громадського моніторингу та досліджень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...