Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін і Лукашенко увійшли в новий список "ворогів свободи преси"

Понеділок, 5 липня 2021, 12:14
Путін і Лукашенко увійшли в новий список ворогів свободи преси

"Репортери без кордонів" оприлюднили новий список "ворогів свободи преси" з 37 прізвищ, туди традиційно увійшли президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Джерело: RSF, російська служба Deutsche Welle

Деталі: Деякі з фігурантів присутні в списку вже понад два десятиліття, 17 "хижаків" вперше з'являються в переліку 2021 року, який RSF публікує раз в п'ять років.

Путін і Лукашенко потрапляли в попередні варіанти переліку на протязі близько 20 років.

З моменту вступу Путіна на посаду президента РФ, щонайменше 37 репортерів було вбито за свою роботу, і майже жоден із цих злочинів не було розкрито.

Ситуація для незалежних співробітників ЗМІ в РФ цього року значно погіршилася після протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального і за кілька місяців до виборів до російської Держдуми 19 вересня. Вони наражаються на ризик бути оголошеними "іноземними агентами".

Кілька новинних порталів, які критикують Кремль, в останні тижні були змушені призупинити роботу або боротися за фінансове виживання.

Ще більш похмура ситуація склалася в Чечні, глава якої Рамзан Кадиров "жорстоко придушує будь-яке інакомислення і з 2016 року є одним з провідних в світі" ворогів свободи преси ", вказують автори переліку.

Говорячи про Білорусь, в RSF констатують, що Олександр Лукашенко жорстоко придушує там будь-"вільне поширення інформації".

З початку протестів проти його правління минулого літа були затримані "більше 500 журналістів, деякі з них зазнали жорстокого поводження у в'язниці", підкреслюють співробітники "Репортерів без кордонів". При цьому 25 співробітників білоруських ЗМІ досі залишаються під вартою.

Зупиняючись на ситуації в Європі, RSF відзначає, що "ворог свободи преси" знаходиться при владі в одній з країн Євросоюзу. З моменту вступу на посаду прем'єра Угорщини Віктор Орбан і правляча "ФІДЕС - Угорський громадянський союз" поступово поставили під контроль національні ЗМІ.

Після закриття цілого ряду видань матеріали з критикою уряду і розслідування тепер публікуються лише в обмеженій мірі і в невеликих онлайн-ЗМІ. Крім того, проурядові засоби масової інформації неодноразово оприлюднювали "чорні списки" небажаних владі журналістів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:36
Як формують списки військовополонених для обміну та чи є пріоритетність? Пояснення
18:31
Лише 26% заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію – Мінвідновлення
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
Усі новини...