У Нікарагуа відбулися "вибори" президента: всі основні опоненти Ортеги - у тюрмі

Понеділок, 8 листопада 2021, 07:59
У Нікарагуа відбулися вибори президента: всі основні опоненти Ортеги - у тюрмі
фото: Getty Images

Нікарагуанці проголосували в неділю на президентських виборах, які президент США Джо Байден назвав "фікцією", більшість із опонентів багаторічного лідера країни Даніеля Ортеги - у в'язниці чи у вигнанні.

Джерело: "Голос Америки", "Радыё Свабода"

Деталі: Голосування проходило під пильним наглядом 30 000 поліцейських і солдатів, які підтримували те, що праві групи описали як атмосферу страху.

Семеро кандидатів від опозиції, які кинули виклик 75-річному Ортезі, з червня перебувають у в'язниці за політично вмотивованими звинуваченнями.

Для Ортеги новий термін буде п'ятим, а його дружина, 70-річна Розарія Мурільйо, знову стане віцепрезидентом країни. Офіційні дані будуть оголошені за кілька днів.

Президент США Джо Байден заявив, що результати були "сфальшовані" задовго до недільних "фіктивних" виборів.

"Те, що сьогодні влаштували президент Нікарагуа Даніель Ортега та його дружина, було пантомімними виборами, які не були ні вільними, ні справедливими і, безумовно, недемократичними", - сказав президент, додавши, що ця пара тепер керує Нікарагуа "як автократи".

Офіційно Ортега "змагався" із п'ятьма кандидатами в президенти, але тільки номінально - всі вони визнані посібниками режиму.

Довідка: Даніель Ортега, марксист та активіст "герильї" проти проамериканського диктатора Анастасіо Самоса Дебаллі, прийшов до влади у 1979 році та правив до 1990 року. У 2007 році він повернувся до влади та встановив до Нікарагуа жорсткий авторитарний режим, за ці роки відправивши до в'язниці багатьох представників опозиції. За це він та його представники перебувають під санкціями США та низки інших країн.

Головний редактор останньої опозиційної газети La Prensa наразі перебуває у в'язниці. Напередодні виборів Facebook заявив, що заблокував "ферму тролів" уряду Нікарагуа, яка поширювала неправдиву інформацію про суперників Ортеги.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування