Австрія засудила звірства росіян у Бучі, але проти ембарго на газ і нафту з Росії

Понеділок, 4 квітня 2022, 18:32

Австрійська влада підтримує нові санкції проти Росії після викриття військових звірств у Бучі, але відкидає негайне ембарго на російські енергоносії.

Про це пише ORF, повідомляє "Європейська правда".

Міністр фінансів Магнус Бруннер заявив, що Австрія на 100% на стороні Німеччини у цьому питанні. Раніше міністр економіки Німеччини Роберт Габек вкотре висловився проти негайного енергетичного ембарго.

Реклама:

За словами Бруннера, санкції мають сенс лише в тому випадку, якщо вони не впливають на вас більше, ніж на того, на кого вони спрямовані.

Бруннер сказав, що Австрія, як і Німеччина, дуже залежить від російського газу і середньострокова мета – стати незалежнішою. "Але було б нереально сказати, що ми могли б відмовитись відразу", - сказав міністр. Натомість він запропонував розширити список підсанкційних осіб та організацій.

Міністр закордонних справ Олександр Шалленберг також виступив проти ембарго на газ. Він заявив, що був "шокований повідомленнями з Бучі" та закликав до міжнародного розслідування.

ВІДЕО ДНЯ

"Кримінальний суд, Рада ООН з прав людини та інші органи мають розслідувати це зараз. Ті, хто це здійснив, мають бути притягнуті до відповідальності. Австрія — одна з держав, яка також представила ситуацію в Україні до Міжнародного кримінального суду в Гаазі", - сказав він.

Шалленберг очікує на подальші санкції проти Росії найближчим часом. "Ми вже дуже старанно працюємо над ще одним пакетом санкцій, який, ймовірно, буде ухвалено цього тижня. Крім газового ембарго є достатньо інших варіантів, де ми можемо закрутити санкційний гвинт", - сказав він.

Віцеканцлер Вернер Коглер назвав події у Бучі "драматичними, жахливими військовими злочинами". Коглер вважає, що подальші санкції проти Росії можуть включати обмеження на експорт та імпорт технологій для Росії.

Міністр довкілля та енергетики Леонор Гевесслер висловила скептицизм щодо повної відмови від газу з Росії, як, наприклад, оголосили країни Балтії.

За її словами, Австрія "непропорційно сильно залежить від постачання природного газу з Росії". Частка становить 80% і у минулому вона не зменшувалася, а фактично збільшувалася. Ситуація складна ще й тому, що Австрія не має виходу до моря, наприклад, для отримання зрідженого природного газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування