Глава МЗС Естонії: людству потрібен новий Нюрнберг

Понеділок, 8 серпня 2022, 09:57

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що за агресію, що відбувається на території України, юридичну відповідальність має понести вище політичне і військове керівництво Росії, у тому числі президент Владімір Путін.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

За словами Рейнсалу, який під час відвідування України зустрівся з президентом, прем'єр-міністром та міністром закордонних справ, було досягнуто домовленості, що Естонія допоможе Україні досягти міжнародної угоди про те, що політичне та військове керівництво Росії має понести не лише військову, а й юридичну відповідальність.

Реклама:

"Це означає тісне співробітництво між державами, досягнення міжнародних угод. Певні проєкти договорів Україна підготувала. Ми це підтримаємо", – сказав Рейнсалу.

Міністр зазначив, що друге питання полягає в тому, чи вдасться якось отримати з Росії вищих керівників, наприклад Путіна: "Але ясно, що дипломатична недоторканність глави держави не поширюється на тих, хто проводить геноцид. Людству потрібен новий Нюрнберг".

Рейнсалу наголосив на необхідності дати зрозуміти країнам, які хочуть максимально швидко повернутися до нормальних відносин з Росією та Путіним, що не йдеться про звичайну ситуацію, в якій відносини можуть нормалізуватися.

ВІДЕО ДНЯ

"Це геноцид, і спілкування на звичному високому рівні з політиками, які проводять геноцид, не може бути новою нормальністю. Тому потрібна концепція юридичної відповідальності, вона має визначати правила наших відносин або їхню відсутність з Росією", - заявив міністр, додавши, що для Естонії безпека є питанням життя та смерті, але у питанні переконання країн доведеться попрацювати.

Нагадаємо, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, дискусія серед демократичних держав з приводу трибуналу для покарання керівництва РФ за воєнні злочини в Україні непроста через символічну вагу подібних процесів. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...