Лавров розказав, чого Росія очікує від поїздки місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Четвер, 1 вересня 2022, 12:32

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що за версією Кремля, саме Україна чинить провокації на Запорізькій АЕС, "підміняє зовнішніми ефектами реальну роботу з проблеми ядерної безпеки", натомість Росія прагне "об’єктивної" оцінки, яку повинна дати місія МАГАТЕ.

Джерело: російське пропагандистське інформагентство "РИА "Новости"

Пряма мова Лаврова: "Ми очікуємо саме на об'єктивність. Хоча всі інші, хто так чи інакше з цим візитом пов'язаний, з його підготовкою та спробами його ускладнити, вони явно не хочуть, щоб місія МАГАТЕ зробила об'єктивні висновки".

Деталі: Лавров звинуватив Київ у тому, що він діє на свій розсуд. За його словами "такі наполеонівські штучки жалюгідно виглядають, це спроба підмінити цими зовнішніми КВНівськими постановочними ефектами реальну роботу з проблеми ядерної безпеки".

Очільник зовнішньополітичного відомства додав, що Росія також наполягала, щоб в місії були спеціалісти з балістики.

Передісторія

  • Вранці 1 вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Запоріжжя до АЕС в тимчасово окупованому Росією Енергодарі, попри повідомлення про інтенсивний обстріл міста.
  • "Енергоатом" повідомляє, що на ЗАЕС через обстріли росіян автоматично відключився працюючий 5-й блок станції. 
  • Міністерство закордонних справ України заявило, що дії російської армії ставлять під загрозу візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії, що прямує на окуповану ЗАЕС.
  • Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає, що російські окупанти можуть не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів, які необхідно оглянути на території окупованої ЗАЕС.
  • Місія МАГАТЕ, яка вирушила з Запоріжжя на Запорізьку АЕС, наразі перебуває на блокпосту в Новоолександрівці – приблизно за 20 км до лінії фронту.