У Німеччині пройшли великодні марші за "мир між Києвом і Москвою" і проти зброї для України

Неділя, 9 квітня 2023, 11:21

У кількох містах Німеччини в суботу пройшли традиційні пасхальні марші з вимогою мирних переговорів між Україною і Росією.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Tagesschau.

Тисячі людей вийшли на демонстрації по всій країні з вимогами миру між Москвою і Києвом, припинення допомоги Україні зброєю і відмови від нарощування німецьких збройних сил.

Реклама:

Ймовірно, найбільший великодній марш, в якому взяли участь до 2000 борців за мир, відбувся в Берліні. На ньому організатори попередили про ескалацію війни в Україні. Німеччина, за їх словами, частково винна в цьому - через постачання зброї в Україну, "постійну риторику війни і розпалювання образів ворога". На банерах і плакатах були написані фрази на кшталт "Мир, тепло, хліб замість зброї, війни і смерті" і "НАТО - агресор, мир з Росією".

Колишня голова ради Євангелічної церкви Німеччини Маргот Кессманн також вважає військову підтримку України головною перешкодою на шляху до миру. На мітингу в Ганновері, перед близько 1100 демонстрантами, вона закликала до негайного припинення поставок зброї. "Ми не хочемо, щоб ескалація продовжувалася і в зону бойових дій доставлялося більше зброї", - сказала колишній євангельський єпископ землі. Через військову підтримку Києва Захід робить себе "відповідальним за всіх загиблих", сказала вона.

Співлідер "Лівих" Мартін Ширдеван тим часом закликав до чіткого позиціонування мирного руху в цілому, незважаючи на суперечливі дискусії щодо конфлікту. Це означає "міжнародну солідарність" з Україною, яка зазнала нападу з порушенням міжнародного права, і "чітке засудження російської агресивної війни", сказав Ширдеван. Водночас лівий політик розкритикував "односторонній фокус" федерального уряду на поставках зброї та підготовці українських солдатів.

ВІДЕО ДНЯ

Активісти руху за мир вийшли на вулиці і в інших містах: за даними поліції, близько 1 000 людей рушили від "Тунелю миру" до ринкової площі в Бремені на заклик Бременського форуму миру. За даними Антивоєнного форуму Лейпцига, у Великодньому марші в центрі Лейпцига взяли участь 300 осіб. Кілька сотень людей також вийшли на вулиці Мюнхена, Кельна і Майнца. Триденний Рейнсько-Рурський Великодній марш, який пройде через численні міста регіону до Великоднього понеділка, розпочався з мітингу в Дуйсбурзі. Це одна з найбільших і найважливіших загальнонаціональних акцій руху за мир на Великдень.

В той же час парламентський секретар фракції опозиційного Християнсько-демократичного союзу Торстен Фрай розкритикував великодні марші руху за мир. "У цьогорічних великодніх маршах є щонайменше щось наївне. Вони говорять про мир, перебуваючи на свободі", - сказав політик.

"Поки існують такі люди, як Путін, які покладаються на право сильнішого, а не на силу закону, ми повинні бути готові захищати нашу вільну демократію" – заявив він.

Нагадаємо, у Берліні наприкінці лютого пройшла багатотисячна демонстрація "за мир" - проти підтримки України зброєю, під час неї принесли квіти до знищеного російського танка, який виставлений перед посольством РФ, менші акції були і в інших містах. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування