Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прем’єр Іспанії виступив у Верховній Раді

Субота, 1 липня 2023, 14:20

Прем’єр Іспанії Педро Санчес, який перебуває з візитом у Києві, виступив на засіданні Верховної Ради.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Виступ Санчеса не транслювали в реальному часі з міркувань безпеки, повне його відео ще недоступне. Педро Санчес опублікував у Twitter фрагмент своєї промови.

"Ми з вами і будемо підтримувати вас стільки, скільки буде необхідно. Ми будемо підтримувати Україну незалежно від того, яку ціну доведеться заплатити. Ми будемо з вами у вашому прагненні бути вільною суверенною державою, що визначає своє майбутнє як член європейської родини", – заявив Педро Санчес на початку промови.

Він відзначив суттєву зміну ситуації відтоді, коли виступав у Раді в річницю повномасштабної війни, оскільки тепер українські сили здійснюють контрнаступальні дії проти "ворога, який демонструє ознаки слабкості". Прем'єр наголосив, що розуміє дорогу ціну, яку українцям доводиться платити за нові перемоги.

Педро Санчес також повторив осуд російських ударів по цивільному населенню, окремо згадавши останній обстріл Краматорська. 

"Ми хочемо справедливого і сталого миру для України. Лише Україна може визначати умови і час початку перемовин про мир", – наголосив Педро Санчес, додавши, що Іспанія підтримує запропоновану Києвом "формулу миру". 

Частину промови прем’єр присвятив викликам реформ на шляху до членства в ЄС, зазначивши, що це складний процес, але він змінить Україну на краще. 

"Сьогодні я тут для того, щоб сказати вам: Європа відкрита для тих, хто робить такий вибір. ЄС створювався для того, щоб запобігти новим війнам. Ми вирішили об’єднатися, щоби бути разом, будучи при цьому різними – і це зробило нас сильнішими. Європа з вами, а ви – єдині з Європою… Слава Україні", – каже прем’єр.  

Тим часом спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук опублікував спільні фото з парламенту, зазначивши, що візит Педро Санчеса саме у цей день символічний.

Нагадаємо, Педро Санчес прибув до Києва вранці 1 липня – у день початку головування Іспанії в Раді ЄС. 

На відміну від більшості візитів іноземних топ-гостей, які тримають у таємниці до останнього, про візит Санчеса було відомо заздалегідь – президент Володимир Зеленський анонсував його під час онлайн-виступу на засіданні Європейської ради. 

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес раніше заявив, що пріоритетом іспанського головування в Європейському Союзі буде "збереження єдності Європи перед обличчям російської агресії" в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...