Наєв розкрив, як вдалося захистити доступ до Чорного моря на півдні України

Понеділок, 20 листопада 2023, 15:27

Командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв заявив, що зірвати плани Росії захопити узбережжя Чорного моря у Миколаївській та Одеській областях на початку повномасштабної війни допомогли дані розвідки та оперативна робота української артилерії та авіації проти противника. 

Джерело: Сергій Наєв у колонці для "Укрінформу

Деталі: Наєв повідав, що завдяки тому, що він зміг передбачити дату повномасштабного вторгнення Росії, ще до 24 лютого 2022 року вдалося оперативно розгорнути Сили оборони ЗСУ. А коли розпочалася мобілізація до їх складу, війська почали підсилюватись – формувалися бригади територіальної оборони, розгортався "корпус резерву". 

За словами Наєва, ще однією стратегічною задачею, яку вирішило командування, був "зрив планів противника отримати повний контроль над українським узбережжям Чорного моря". 

На початку березня 2022 року начальник розвідки доповів про те, що аналіз розвідданих свідчить, що буквально наступного дня ворог може розпочати наступ через Вознесенськ вздовж адміністративної межі Миколаївської та Одеської областей і аж до кордону з Молдовою. 

Порадившись із начальником розвідки, Наєв наказав командувачу оперативного командування "Південь" Сухопутних військ ЗСУ генерал-майору Андрію Ковальчуку перекинути частину військ у район Вознесенська, а начальнику групи вогневого ураження полковнику Віталію Пахомову – перемістити всі засоби вогневого ураження (артилерію, авіацію) "таким чином, аби нанести ворогу максимальне ураження".

Пряма мова: "Прогноз справдився: вранці наступного дня ворог почав сунути до Вознесенська. Але там його зустрів підрозділ десантників 80 окремої десантно-штурмової бригади і понад добу нищив бронетехніку та особовий склад окупантів. Решту ворожих підрозділів, які намагалися наступати, почала "кришити" артилерія та авіація, зосереджена Силами оборони на цьому напрямку.

Перший же танк противника, який рухався через міст в районі Вознесенська, був підірваний разом із мостом, і частину сил ворога було фактично "закорковано". Окупанти силами до десяти батальйонно-тактичних груп постійно намагалися знайшли шлях в обхід Вознесенська.

У разі, якби противнику вдалося пройти через Вознесенськ далі вздовж адміністративних меж двох областей аж до кордону з Молдовою, то Росія отримали б можливість висадити морський десант на територію Миколаївської та Одеської областей. А це дало б противнику можливість окупувати не тільки розташовані на узбережжі міста Миколаїв та Одесу, а і області цілком.

В такому випадку Україна була б позбавлена виходу до Чорного моря, порти в Одесі, Чорноморську, Южному, Рені – просто б не працювали. Наша економіка такого б не витримала.

Але всі ворожі батальйонно-тактичні групи, які перебували в районі Вознесенська, Нової Одеси та Баштанки, потрапили під щільне вогневе ураження українських захисників. Авіація виконувала на один літак по 5-6 вильотів, артилерія не шкодувала боєприпасів. В підсумку ворог протягом 6 діб зазнав настільки великих втрат, що був змушений відмовитись від наступу".

Нагадаємо: У квітні 2022 року заступник командувача Центрального військового округу РФ назвав однією з цілей Росії у війні встановлення "повного контролю над Донбасом та Південною Україною", аби мати сухопутні шляхи до окупованого Криму та невизнаного Придністров'я (Молдова).