Умєров прокоментував можливу зміну військових командувачів

Вівторок, 21 листопада 2023, 16:29

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що в питанні можливої зміни українських військових командувачів наразі рішення не ухвалювали, але робиться все необхідне для підвищення ефективності.

Джерело: Умєров на спільному брифінгу з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом у Києві, цитує "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Тема, яка стосується зміни командувачів, вона проходить за всіма параметрами, які ми у своєму внутрішньому периметрі військовому обговорюємо. У цьому плані маю сказати, що рішення поки що не ухвалено. Але ми робимо все можливе, щоб підвищити ефективність. І якщо це станеться, то ми дуже відкрито будемо завжди комунікувати це".

Деталі: Також міністр зазначив, що "якщо такі речі відбуваються, то відбуваються в питаннях, які порушувалися раніше або для досягнення більшої ефективності".

Передісторія:

  • 13 листопада "Українська правда" писала, що міністр оборони Рустем Умєров готує подання на звільнення командувачки Медичних сил ЗСУ Тетяни Остащенко, командувача Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського та командувача Об'єднаних сил Збройних сил України Сергія Наєва.
  • На звільненні Остащенко наполягали парамедики та волонтери, які займаються медичним забезпеченням Сил оборони. Про підстави ймовірного звільнення Тарнавського та Наєва джерела не повідомили. Водночас, за нашими даними, Наєв може стати одним із головних фігурантів справи, яка стосується оборони Херсонської області у 2022 році.
  • Один зі співрозмовників УП зазначав, що питання відставок цих людей розглядається вже кілька місяців.
  • 19 листопада президент Володимир Зеленський звільнив Тетяну Остащенко з посади командувача Медичних сил Збройних сил України і призначив на цю посаду начальника військового госпіталю в Києві Анатолія Казмірчука.