Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова ОБСЄ заявив, що дискусії про виключення РФ вичерпані

П'ятниця, 1 грудня 2023, 20:44
Голова ОБСЄ заявив, що дискусії про виключення РФ вичерпані
Буяр Османі та глава МЗС РФ Сергій Лавров, фото: Getty Images

Голова МЗС Північної Македонії і одночасно головуючий в ОБСЄ Буяр Османі вважає, що дискусії про призупинення членства Росії в організації поки що "вичерпані".

Джерело: Османі в інтерв’ю іспанському агентству EFE, повідомляє "Європейська правда"

Деталі: За словами голови північномакедонського МЗС, дискусії про виключення Росії з ОБСЄ "вичерпані, принаймні станом на зараз".

Реклама:

Він зазначив, що цьому заважають два аргументи: юридичний, який вимагає згоди 56 з 57 членів ОБСЄ щодо одного з членів організації, і політичний, оскільки деякі члени вважають організацію форумом для діалогу між країнами з різними поглядами.

Хоча ОБСЄ ухвалює рішення консенсусом, існує так звана формула "консенсус мінус один", яка застосовується у випадку серйозних порушень принципів ОБСЄ. На практиці її застосували лише раз – щодо Югославії у 1991 році.

"Але ми вважаємо, що зараз цей принцип не спрацює, оскільки в ОБСЄ існують розбіжності в поглядах", – сказав голова МЗС Північної Македонії.

ВІДЕО ДНЯ

Він зазначив, що деякі з членів ОБСЄ розглядають її як "платформу для діалогу між країнами-однодумцями" з метою забезпечення стабільності в Європі через спільну діяльність.

Нагадаємо:

  • Україна неодноразово заявляла про необхідність виключити Росію зі складу ОБСЄ, називаючи РФ головною загрозою для Європи. Тим не менш, в останній зустрічі організації на рівні міністрів брав участь росіянин Сергєй Лавров, який отримав дозвіл на відвідування Північної Македонії.
  • У Скоп'є Лавров у типовій для себе манері хамив журналістам і заявляв, що РФ може заблокувати кадрові рішення, від яких залежить подальше функціонування ОБСЄ.

Більше про те, що творив голова російського МЗС у Північній Македонії – у свіжому відео "ЄвроПравди".

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: