Німеччина не збирається допомагати Міноборони мобілізувати українців – Мінюст ФРН

П'ятниця, 22 грудня 2023, 11:26

Міністр юстиції ФРН Марко Бушман заявив, що у Німеччині не стануть змушувати українців, які перебувають в країні, до мобілізації у лавах Збройних сил України.

Джерело: "Німецька хвиля"

Пряма мова Бушмана: "Для мене важко уявити, як ми можемо примушувати людей з інших країн служити зі зброєю в руках, враховуючи, що, згідно з нашою Конституцією, громадяни Німеччини не зобов'язані цього робити проти їхньої волі".

Деталі: За словами міністра, якщо влада України захоче призвати в армію чоловіків, які залишили країну, це не матиме практичних наслідків для українців, які живуть у Німеччині.

"Змушувати людей виконувати військову повинність або проходити військову службу проти їхньої волі - це не наш випадок", - зазначив міністр.

Що передувало: 

  • Welt з посиланням на інтерв’ю Ум'єрова телеканалу WELT TV, газетам "Bild" і "Politico", написав, що українські чоловіки у віці 25-60 років, які проживають в Німеччині та інших країнах, наступного року мають з'явитися у призовні пункти ЗСУ, інакше до них будуть застосовані санкції.
  • Згодом у Міністерстві оборони уточнили, що міністр Рустем Умєров закликає всіх українців долучатися до Збройних сил, але питання про механізм покарання або юридичного тиску на чоловіків за межами України зараз не стоїть.