Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Німеччина хоче зменшити суму, яку виділяє до фонду ЄС на зброю Україні

Неділя, 3 грудня 2023, 12:11
ЗМІ: Німеччина хоче зменшити суму, яку виділяє до фонду ЄС на зброю Україні
фото: getty images

Німеччина прагне зменшити суму, яку вона виділяє до 20-мільярдного фонду Європейського Союзу на зброю для України.

Джерело: документ, що є у розпорядженні видання The Daily Telegraph, "Європейська правда"

Деталі: У конфіденційному "неофіційному документі" німецька сторона зазначає, що Європейський фонд миру повинен враховувати мільярди військової допомоги, яку країна надала Україні на двосторонній основі.

Реклама:

"Військова підтримка України може бути надана або через фінансові внески до українського пакета в Європейський фонд миру, або у вигляді прямих поставок військового обладнання в Україну", – йдеться у документі, на який посилається газета.

У Берліні вважають, що прямі поставки зброї Україні мають зараховуватися як внески у фонд.

Видання зазначає, що цей документ викликав побоювання в європейських столицях, що канцлер Німеччини Олаф Шольц може підірвати майбутні спроби ЄС підтримати Україну в її боротьбі з російським вторгненням.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас як зазначає видання, Шольц заявив колегам з ЄС, що повністю відданий фінансуванню України, але нещодавнє рішення німецького конституційного суду зробило додаткові зобов'язання щодо видатків, які важко виконати, неможливими.

В ще одному документі, з яким ознайомилось видання, йдеться, що Франція виступає за припинення поставок зброї через Європейський фон миру із запасів держав – членів ЄС і пропонує зосередитися на "загальних закупівлях" у європейських виробників зброї.

Лідери ЄС обговорять реформування Європейського фонду миру на саміті у Брюсселі 14-15 грудня.

Нагадаємо: Глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус пообіцяв подвоїти військову допомогу Києву на 2024 рік до 8 млрд євро.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: