Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Немає жодних підстав, щоб блокувати рух на кордоні" –  посол України в Польщі

Понеділок, 4 грудня 2023, 01:56
Немає жодних підстав, щоб блокувати рух на кордоні –  посол України в Польщі
ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО: GETTY IMAGES

Переговори з урядом Польщі тривають, знайдено певні точки дотику й компроміси, тож пропозицій достатньо, аби протестувальники припинили блокувати кордон.

Джерело: посол України в Польщі Василь Зварич, "Укрінформ"

Пряма мова: "Ми робимо все можливе, щоб цей протест швидше припинився, щоб рух на кордоні був розблокований. Ми продовжуємо переговори з польським урядом, знайшли певні точки дотику й компроміси. І дуже сподіваємося, що для протестувальників цих пропозицій, які ми разом з польським урядом напрацювали, буде достатньо, аби припинити протест".

Реклама:

Деталі: Він нагадав, що кожний день протесту завдає величезних збитків не тільки українській економіці, а й бізнесу Польщі та інших країн.

Дипломат висловив думку, що "немає жодних підстав, аби акції з обмеженням руху на кордоні тривали".

За його словами, всі питання, які турбують польських протестувальників, можна вирішувати за столом переговорів. Для цього також потрібна добра воля і з їхнього боку, щоб питання врегулювати, а не ще більше загострювати.

ВІДЕО ДНЯ

Зварич наголосив, що вимоги стосовно дозволів на міжнародні вантажні перевезення не є питаннями, які треба вирішувати вже зараз. Він підкреслив, що це є компетенцією ЄС, тож обговорювати це треба разом із Брюсселем.

Він також сказав, що поки триває російська агресія, ми не можемо самі собі повернути ці дозволи, оскільки це ще більше вдарить по економіці України. 

Він висловив сподівання, що протестувальники з розумінням поставляться до вже напрацьованих з польським урядом рішень, на які всі очікують: "Потрібно розблоковувати кордон і сідати домовлятися, оскільки іншого шляху немає". 

Зварич також висловив думку, що питання кордону має вирішуватися комплексно. Передусім, розширення пропускної здатності має відбуватися шляхом розширення нових пунктів пропуску, розбудови інфраструктури: "Те, що повномасштабно запрацює ПП "Угринів - Долгобичув" буде позитивним моментом в комплексному врегулюванні цієї проблеми".

Передісторія:

  • Нагадаємо, у п'ятницю представники відповідальних за інфраструктуру відомств України і Польщі зустрілися у Варшаві, обговорюючи заходи для зняття блокади польських перевізників на кордоні, та вже погодили кілька пунктів.
  • Як відомо, польські далекобійники розпочали протест 6 листопада, вимагаючи від ЄС, серед іншого, відновити дозвільну систему для українських водіїв, які в'їжджають до Євросоюзу.
  • В неділю стало відомо, що пункт пропуску "Угринів-Долгобичув" на кордоні з Польщею з 4 грудня відкриють для проїзду порожніх вантажівок.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: