Для маскування пройшов "полон" РФ: ексзаступник глави громади на Сумщині шпигував для ФСБ

Вівторок, 5 грудня 2023, 10:25
Для маскування пройшов полон РФ: ексзаступник глави громади на Сумщині шпигував для ФСБ
фото: СБУ

Служба безпеки затримала ексзаступника голови громади на Сумщині, який виявився агентом Росії і збирав для окупантів інформацію про сили оборони на території області. 

Джерело: СБУ

Дослівно: "Контррозвідка Служби безпеки викрила "законсервованого" агента ФСБ, який збирав розвіддані на прикордонній території Сумщини.

Реклама:

За матеріалами слідства, він був завербований ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. А до травня 2022 року обіймав посаду заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону.

Коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до Росії через ворожий блокпост. На території країни-агресора він зустрівся зі своїм куратором з ФСБ, від якого отримав завдання щодо розвідувально-підривної діяльності в Україні.

За кілька днів російський агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням "у полоні" в рашистів".

ВІДЕО ДНЯ
 

Деталі: За завданням російського куратора чоловік, перебуваючи на посаді заступника голови ОТГ, продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні.

Згодом зловмисник звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми і під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів.

Зокрема, він дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України.

Також повідомляється, що зрадник збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Російського агента затримали під час спроби передати геолокації декількох підрозділів сил оборони.

У фігуранта вилучили мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з ФСБ.

Він передавав ворогу фото- та відео через анонімний чат у месенджері у вигляді медіафайлів з відмітками на електронних картах.

Інформація потрібна була росіянам для підготовки нових повітряних атак і диверсійних вилазок на Сумщину.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

 

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: