Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нардеп Куницький поїхав у 5-денне відрядження в Ізраїль, а повернувся через 3 тижні, "засвітившись" у США – ЗМІ

Середа, 6 грудня 2023, 16:54
Нардеп Куницький поїхав у 5-денне відрядження в Ізраїль, а повернувся через 3 тижні, засвітившись у США – ЗМІ
Нардеп Куницький, фото Ліги

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Куницький влітку цього року отримав дозвіл на виїзд у 5-денне відрядження, але пробув за кордоном майже три тижні, а також був помічений в американській Флориді.

Джерело: проект "Схеми" (Радіо Свобода) із посиланням на наданий Радою звіт щодо поїздки нардепа, коментар парламенту та джерела, які мають доступ до інформації про перетин кордону

Деталі: За даними джерел "Схем", нардеп виїхав з України ввечері 3 липня 2023 року за дипломатичним паспортом через пункт пропуску "Шегині" на україно-польському кордоні. Підставою було розпорядження Верховної Ради про офіційне відрядження депутата.

Реклама:

В парламенті у відповідь на запит журналістів повідомили, що Куницький відряджався з 3 по 7 липня до Ізраїлю в рамках діяльності депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем, де він є співголовою.

З групи Куницький був єдиним відрядженим до Ізраїлю депутатом. У ВР повідомили журналістам, що на поїздку не витрачалися бюджетні кошти.

Дослівно: "Звіт щодо цієї поїздки нардеп подав на ім’я спікера Руслана Стефанчука 11 липня. В цей час, як з’ясували "Схеми", Куницький все ще перебував за кордоном. Журналісти отримали звіт нардепа з ВР у відповідь на запит".

ВІДЕО ДНЯ
 
Схеми

Більше деталей: Метою поїздки Куницький назвав "розвиток та зміцнення дружніх відносин між країнами", а серед осіб, з якими мав зустрічі, нардеп вказав депутатів Кнесету, представників єврейської спільноти, релігійних громад та громадян України, "які тимчасово перебувають в Ізраїлі". Жодних прізвищ депутат не назвав.

Крім того, як наголошують журналісти, відсутні згадки про такі зустрічі і у соцмережах нардепа. А на сайті Верховної Ради інформація про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем не оновлювалася з жовтня 2021 року.

У час, коли Куницький мав повернутися в Україну, відбулися засідання Ради – нардепи працювали в сесійній залі 13 та 14 липня. У списку депутатів на сайті ВР, які голосували в ці дні, навпроти прізвища Куницького стоїть позначка "відсутній".

Дослівно: "Як встановили "Схеми", Куницький повернувся в Україну лише через 15 днів після завершення дат офіційного відрядження, а саме ввечері 22 липня 2023 року. Депутат заїхав в Україну через пункт пропуску на кордоні з Польщею "Шегині", пред’явивши закордонний паспорт.

У проміжку часу після завершення відрядження до Ізраїлю і до повернення в Україну народний депутат був помічений у США. Зокрема, за даними "Схем", 15 липня Куницький прилетів в аеропорт St. Pete-Clearwater International Airport, який розташований штаті Флорида.

…В цілому за перші сім місяців 2023 року депутат Куницький пробув за кордоном 54 дні, у 2022 році – 132 дні".

Ще більше деталей:  "Схеми" повідомляють, що у США наразі проживають члени родини нардепа. Також у штаті Флорида мешкає офіційний помічник Куницького і власник харківського холдингу з виготовлення зарядних станцій Autoenterprise Дмитро Ніконов, про що він сам зазначає у своїх соцмережах. 

Ніконов, як свідчать дані прикордонної служби, виїхав з України за три місяці до повномасштабної війни. У 2020 році НАБУ відкрило кримінальне провадження після виходу розслідування про те, що Куницький використовував свій мандат в інтересах компанії Ніконова. Куницький та представники компанії відкидали ці звинувачення. Розслідування НАБУ триває і досі.

В декларації за 2020 рік Олександр Куницький вказував, що має нерухомість в Ізраїлі. Йдеться про квартиру вартістю 5 мільйонів гривень у місті Хайфа. У 2021 році НАЗК склало протокол на Куницького, оскільки він не зазначив інформацію про позику у розмірі понад 2,3 млн гривень на момент її придбання.

У 2019-му, перед виборами до ВР, стало відомо про ізраїльське громадянство Куницького, що він згодом сам підтвердив та зазначив, що написав заяву про вихід. В цьому ж запевнив і президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання журналістів. Але чи справді Куницький позбувся ізраїльського громадянства, як наголошують "Схеми", – наразі невідомо.

Журналісти звернулися по коментар до Куницького, але на дзвінки та повідомлення він не відповів.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...