Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литва розслідує, як діти Абрамовича отримали громадянство

П'ятниця, 8 грудня 2023, 01:48
Литва розслідує, як діти Абрамовича отримали громадянство
РОМАН АБРАМОВИЧ, ФОТО GETTY IMAGES

Уряд Литви розслідує обставини, на підставі яких двоє дітей російського олігарха Романа Абрамовича набули литовське громадянство. 

Джерело: DW

Деталі: Вільнюс заявив про це у четвер, 7 грудня, після публікації у ЗМІ розслідування, в якому йдеться, що син та дочка мільярдера мають громадянство Литви. Це, можливо, допомагало їхньому батькові обходити введені проти нього міжнародні санкції.

Реклама:

Для оцінки обставин, за яких син Романа Абрамовича Аркадій та дочка Анна отримали литовське громадянство, сформовано комісію міністерства внутрішніх справ. Водночас, департаменту міграції доручено перевірити, чи не є громадянами Литви інші члени сімей осіб, які підпадають під санкції Євросоюзу.

Глава литовського МВС Агнє Білотайте заявила, що надання громадянства не може бути таємницею, а литовський паспорт - прикриттям для обходу санкцій або іншого зловживання.

Вона також оголосила, що до законодавства планується внести зміни, які дозволять позбавляти громадянства осіб, які становлять загрозу національній безпеці.

ВІДЕО ДНЯ

Нині за литовськими законами неможливо анулювати громадянство, отримане під час стандартної процедури. Однак якщо литовські паспорти були надані Анні та Аркадію Абрамовичам як виняток, то їх, за словами глави департаменту міграції Литви Евеліни Гудзінскойте, можна було б відібрати з міркувань національної безпеки. 

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що обговорити необхідність поправок до закону про громадянство необхідно в Сеймі.

Адвокат Романа Абрамовича не відповів на прохання журналістів про коментар. 

Про те, що бабуся та дідусь Абрамовича були родом з Литви, стало відомо у 2018 році, але сам олігарх, за даними міграційної влади, не має литовського громадянства.

У новому розслідуванні міжнародного консорціуму OCCRP та його литовського партнера Siena у рамках проекту "Таємниці Кіпру" (Cyprus confidential), йдеться, що, згідно з витоком даних кіпрського провайдера корпоративних послуг, двоє з дітей - син Аркадій та дочка Анна - мають литовські паспорти.

Передісторія: 

  • До санкційного списку ЄС Роман Абрамович був включений після того, як Росія розв'язала повномасштабну війну проти України, але члени його сім'ї під санкції не підпали. 
  • У січні 2023 року британська газета The Guardian писала, що незадовго до російського вторгнення в Україну Абрамович передав частину своїх активів дітям

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: