Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Стефанчук про нові вимоги до нардепів для виїзду за кордон: "Дуже важливий one voice"

Четвер, 4 січня 2024, 16:49
Стефанчук про нові вимоги до нардепів для виїзду за кордон: Дуже важливий one voice
Фото: УП

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що отримання нардепами перед відрядженнями за кордон тез від Міністерства закордонних справ не є спробою обмежувати їхню діяльність, а сприятиме реалізації принципу one voice у державній політиці на міжнародній арені.

Джерело: Стефанчук в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Питання отримання тез від МЗС викликало великий шквал обговорень. Хочу нагадати, що в період воєнного стану дуже важливий one voice від держави. І ті, хто критикують це, виїжджаючи у відрядження, все одно отримують такі тези, тому що така державна політика.

Реклама:

Звісно, ти можеш говорити від себе що завгодно, але з основних питань (зброя, фінанси, допомога Україні, санкційна підтримка) ми всі маємо виступати одним голосом. І саме для цього такі тези мають надаватися. І це правильно, тому що ми як держава Україна - одна команда на міжнародному рівні".

"Почнемо з того, що в розпорядженні чітко передбачено, що народний депутат має отримати ці тези або узгодити свої для того, щоб мати one voice. Якщо депутат діє нарізно з позицією України, то чи має право такий депутат представляти парламент у міжнародних відносинах? Маю великі сумніви. Причому я хочу наголосити, що відрядження – це  одна зі складових міжпарламентської активності. І коли депутат представляє парламент України, то від його імені має говорити те, що сьогодні потрібно українському народу, а не переслідувати якісь власні бізнес-інтереси.

Знову ж таки, у розпорядженні ми встановили таку гнучку норму, тому що розуміємо, що МЗС не може диктувати парламенту, але основні положення, основний one voice щодо політики держави мають підтримувати всі, хто представляє Україну за кордоном".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Водночас, за словами Стефанчука, крім положень, що стосуються тез від МЗС, оновлене розпорядження передбачає також те, що депутати не зможуть самостійно подовжувати кількість днів відрядження: тепер це буде чітко регламентовано, бо "вони мають поїхати, виконати свою місію і повернутися назад".

Згідно з розпорядженням голови ВР, перш ніж вирушити у відрядження за кордон парламентарії зобов'язуються надати його план із зазначенням результатів, з якими планують повернутися в Україну. Стефанчук також акцентував на тому, що нардепи не зможуть "заявляти одне відрядження, а їхати в іншу країну, тому що там цікавіше".

Передісторія:

  • З 1 січня набуло чинності оновлене розпорядження Стефанчука, згідно до якого, з нового року для виїзду у відрядження за кордоном народним депутатам до заяв будуть необхідні "тези" від МЗС для його офіційних заяв і коментарів на міжнародній арені.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: