Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КНДР обстріляла море біля кордону з Південною Кореєю, жителів островів евакуювали

П'ятниця, 5 січня 2024, 07:22
КНДР обстріляла море біля кордону з Південною Кореєю, жителів островів евакуювали
лідер КНДР Кім Чен Ин, ілюстративне фото Getty Images

КНДР випустила понад 200 артилерійських снарядів у море в п'ятницю поблизу морського кордону з Південною Кореєю, в той час як жителям двох південнокорейських островів було наказано евакуюватися.

Джерело: Reuters

Деталі: За даними південнокорейських військових, Північна Корея випустила в море поблизу морського кордону понад 200 артилерійських снарядів.

Реклама:

Міністерство оборони Південної Кореї не уточнило, чи був наказ жителям островів евакуюватися викликаний артилерійськими обстрілами з боку Північної Кореї, чи південнокорейськими навчаннями у відповідь.

Однак у текстовому повідомленні, надісланому жителям і підтвердженому посадовцем острова, йшлося про "військово-морські стрільби", які південнокорейські війська проводитимуть з 06:00 за Гринвічем (08:00 за київським часом) у п'ятницю.

Чиновник на острові Йонпхендо, розташованого на південь від спірної Північної розмежувальної лінії, заявив, що евакуація була проведена на вимогу південнокорейських військових.

ВІДЕО ДНЯ

Обстріл з боку Північної Кореї не завдав шкоди ані цивільному населенню, ані військовим на Півдні, заявили південнокорейські військові на брифінгу для преси.

"Це акт провокації, який посилює напруженість і загрожує миру на Корейському півострові", - заявив речник південнокорейського Об'єднаного комітету начальників штабів.

За словами чиновника, південнокорейські військові повідомили селянам, що стрілянина в морі була здійснена південнокорейськими військовими після "ситуації", що склалася поблизу кордону. Але було незрозуміло, чи це були навчання, чи вони мали якусь іншу причину.

Жителям острова Пханнён, що лежить далеко на захід від Йонпхендо і також поблизу морського кордону, також було наказано евакуюватися, повідомив чиновник.

У 2010 році північнокорейська артилерія випустила десятки снарядів по острову Йонпхендо, в результаті чого загинули чотири людини. Північна Корея тоді заявила, що її спровокували на напад південнокорейські навчання з бойовою стрільбою, які скинули снаряди в її територіальні води.

Що передувало: Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин раніше наказав прискорити підготовку до війни, щоб протистояти тому, що він назвав безпрецедентними конфронтаційними кроками з боку США.

1 січня Кім Чен Ин висловив чергову погрозу Південній Кореї та Сполученим Штатам на зустрічі з вищим офіцерським складом армії КНДР, наголосивши на необхідності "повністю знищити" цих "ворогів".

Водночас 10 січня члени Ради Безпеки ООН збираються обговорити постачання КНДР Росії балістичних ракет, які використовуються у війні проти України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: