Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Місцеві вибори в Туреччині: опозиція перемагає партію Ердогана у великих містах

Понеділок, 1 квітня 2024, 02:54
Місцеві вибори в Туреччині: опозиція перемагає партію Ердогана у великих містах
Передвиборча агітація у Туреччині, фото: Getty Images

Згідно з попередніми даними підрахунку більш ніж половини голосів, на місцевих виборах у великих містах Туреччини, таких як Анкара і Стамбул, перемагає опозиційна партія.

Джерело: Reuters

Дослівно: "У неділю турки покарали президента Тайіпа Ердогана та його партію на загальнонаціональних місцевих виборах, які підтвердили, що опозиція є політичною силою і зміцнили позиції мера Стамбула Екрема Імамоглу як головного майбутнього суперника президента".

Реклама:

Деталі: Після підрахунку більше половини голосів Імамоглу лідирує з відривом у майже 10 відсотків у перегонах за крісло мера Стамбула, найбільшого міста Туреччини, а його Республіканська народна партія зберегла за собою Анкару і здобула дев'ять інших місць мерів у великих містах країни.

Аналітики кажуть, що Ердоган і його Партія справедливості і розвитку, яка керує Туреччиною вже понад два десятиліття, отримали гірші результати, ніж прогнозували опитування, через стрімку інфляцію, незадоволених ісламістських виборців і привабливість Імамоглу.

У столиці Анкарі вночі зібралися тисячі прихильників, щоб послухати виступ мера Мансура Яваса, котрий здобув перемогу над своїм суперником від ПСР. Це стало черговим ударом для Ердогана.

ВІДЕО ДНЯ

Ердоган проводив активну кампанію напередодні муніципальних виборів, які аналітики назвали мірилом як його підтримки, так і стійкості опозиції. Нинішній результат може свідчити про зміни в розділеному політичному ландшафті країни з економікою, що розвивається.

Через кілька годин після завершення голосування президент зі Стамбула попрямував до Анкари, щоб звернутися до нації.

Згідно з даними 79,77% виборчих урн, відкритих у Стамбулі, найбільшому місті Європи з населенням понад 16 мільйонів осіб, Імамоглу отримав 50,53% підтримки порівняно з 40,73% за кандидата від ПСР Мурата Курума, колишнього міністра в уряді Ердогана.

Часткові офіційні результати, оголошені державним агентством "Анадолу", свідчать, що Партія справедливості і розвитку та її головний союзник позбулися посад мерів у 10 великих містах, включно з Бурсою та Баликесіром на індустріальному північному заході.

Згідно з цими результатами, Партія справедливості і розвитку лідирує по всій країні з майже 1% голосів. Це перший показник за 35 років. Доцент політології у Стамбульському університеті Богазічі Мерт Арсланалп заявив, що це була "найсерйозніша поразка Ердогана на виборах" відтоді, коли він прийшов до влади у 2002 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: