Байден терміново повертається до Вашингтона через ситуацію на Близькому Сході

Катерина Тищенко — Субота, 13 квітня 2024, 20:31

Президент США Джо Байден терміново повертається до Вашингтона для консультацій із командою "щодо подій на Близькому Сході" на тлі загострення напруженості між Ізраїлем та Іраном.

Джерело: The Guardian із посиланням на Білий дім

Деталі: Президент США мав провести вихідні в штаті Делавер у своїй пляжній резиденції, але в суботу терміново вирушив до Білого дому, "щоб проконсультуватися зі своєю командою національної безпеки щодо подій на Близькому Сході".

Це сталося після того, як Байден заявив у п'ятницю, що очікує нападу Ірану на Ізраїль "швидше раніше, ніж пізніше", і звернувся до Тегерана із закликом: "Не робіть цього".

Раніше речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі попередив, що загроза значного іранського нападу на Ізраїль залишається "життєздатною", незважаючи на зусилля Вашингтона, в тому числі заклики до Тегерана з боку Великобританії і Німеччини щодо стримування серйозної ескалації конфлікту на Близькому Сході.

У суботу іранський воєнізований Корпус вартових ісламської революції в Ормузькій протоці, за 50 морських миль від узбережжя Об'єднаних Арабських Еміратів, захопив контейнеровоз, пов'язаний з Ізраїлем.

Іран пригрозив Ізраїлю відплатою за удар по іранському консульству в Сирії 1 квітня, в результаті якого загинули сім членів Корпусу вартових ісламської революції, в тому числі два генерали.