Немає пророку у своїй Вітчизні

П'ятниця, 1 вересня 2000, 18:30
Прем'єр-міністру України Віктору Ющенка присвоєно перше почесне звання "Людина року", яке з нинішнього року присуджується на економічному форумі "Криниця" у Польщі.

Рішення про присудження цього почесного звання українському прем'єру В.Ющенко оголосив у п'ятницю у Криниці Гурської голова Ради форуму, депутат Сейму Польщі Зиґмунд Бердиховський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так буває завжди, або майже завжди.

Ти робиш хорошу справу, а в твоїй рідній країні тебе або щонайбільше не помічають, або лають. Так було і у "совку", коли праця растроповичей і солженіциних оцінювалася за "бугром", так очевидно є і зараз.

Поки всі в Україні, починаючи з президента Леоніда Кучми, закінчуючи алкоголіком-телеведучим Валерієм Лапікурою, кожного зручного разу ставлять під сумнів ефективність роботи Віктора Ющенка, наші сусіди (яким зі сторони, мабуть, видніше) намагаються гідно оцінити роботу глави українського уряду.

Як відмітив З.Бердиховський, рішення нагородити українського прем'єра цим почесним званням ухвалено у зв'язку з тим, що "реформи В.Ющенка вимагали надмірно великої мужності і хоробрості". "Він взявся провести ці реформи у короткі терміни, тоді, як в Польщі такі реформи проводили декілька років", - сказав депутат сейму.

Звичайно, нагородження Ющенка таким званням має для нього, швидше за все, більш моральне значення, покликане надихнути засмученого політика. УП писала, що у відпустку прем'єр пішов сумніваючись, чи треба взагалі повертатися у прем'єрське крісло. Тому було багато причин, одна з них - зневіра у власних силах, що була сформована і зміцнилася в умовах травлі у власній країні. Прем'єр і до цього не відрізнявся міцною психікою, багато хто бачив сльози у нього на очах в хвилини болю і розчарування, нерідко прем'єр просто "збігав" від проблем, закрившись у власному кабінеті або у невідомому нікому місці. Визнання, нехай не на батьківщині, допоможе Ющенко повірити у власні сили. Навіть тоді, коли більшість телеканалів займають відверто антиурядову позицію, а президент займається відкритим шантажем.

Навряд чи поляки використали український досвід нагороджень за принципом відданості або корисності. Вони там в себе напевно краще за інших знають, що таке реформи, і чим вони відрізняються від їх імітації.

І вже польська "Людина року" напевно відрізняється від нашої "залізяки" Прометей Престиж хоч би тим, що його не можна купити за гроші, або замовити в Адміністрації Президента.

P.S. Починаючи з нинішнього року, звання "Людина року" буде присуджуватися щорічно одному з видатних діячів політики і бізнесу країн Центральної і Східної Європи.

Читай також:

Кучма шантажує Ющенка?

Чи повернеться Ющенко з відпустки?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...