Кого вбили?

Середа, 15 листопада 2000, 23:32
Ми вірили два місяці в те, що Георгій живий. Ми сподіваємося на це і зараз. Але події цієї середи дають вагомі підстави припускати, що з Георгієм сталося непоправне.

6 і 7 листопада до нас звернулися працівники міліції і прокуратури з проханням детальніше описати браслет і перстень Георгія. Цікавилися і тим, що Гїя споживав у останній вечір перед викраденням. Наші підозри про те, що міліція щось виявила, непрямо підтвердилися, коли нам натякнули, що в цей же день можуть запросити на опізнання.

Однак, ні цього дня, ні наступного, ніхто нас на опізнання не запрошував. Більш того, повідомили, що у нас "немає підстав для хвилювання". Ми б напевно не хвилювалися, якби не розповсюджувалися наполегливі чутки про знайдений труп в Таращі. Буквально кожного дня ми намагалися дізнатися щось, що ще раз підтвердило б, що це не Георгій. У відповідь нам повідомили, що знайденому в Таращі трупові 2 або 3 роки, а на наші питання про знайдені на місці поховання прикраси від відповіді ухилялися.

Тоді ми вирішили пересвідчитися у всьому самі і поїхали в Таращу.

У морзі районної лікарні нам пішли назустріч і показали те, що залишилося від тіла. Пізнати його візуально було неможливо. Труп без голови і, як вважає місцевий судмедексперт, спеціально оброблений хімічними речовинами для того, щоб прискорити його розкладання.

Однак експерт описав нам браслет, який знайшли на тілі, а також талісман, який звичайно носив Георгій, і перстень. Ці речі були настільки індивідуальні, що у нас не залишилося сумнівів в тому, що це речі Георгія.

Щоб пересвідчитися остаточно, ми попросили дізнатися, чи є на руках трупа сліди осколкового поранення. Паталогоанатом показав нам витягнутий магнітом уламок і запропонував зробити рентгенівський знімок – на ньому видно, що в кістковій тканині знаходяться металеві уламки. Георгій отримав осколкові поранення рук під час роботи над висвітленням конфлікту в Абхазії.

Зі слів судмедексперта, в шлунку знайденого трупа були виявлені залишки саме тієї їжі, яку Георгій вживав перед зникненням.

Експерт також розповів, що тіло знайшли 2 листопада ввечері, недалеко від Таращі. Виявили його в лісосмузі за 30 м від дороги, закопаним на глибину до 1 м. На процедурі ексгумації тіла були присутні прокурор Київської області, головний судмедексперт України, районне міліцейське начальство. Всі ці люди чомусь вирішили, що труп лежить в землі кілька років, а знайденим на тілі прикрасам взагалі вирішили не надавати для опізнання.

Але найдивніше трапилося потім. Ми написали офіційну заяву про опізнання тіла і нас запевнили, що ми, як його близькі, зможемо забрати тіло в Київ. Коли нам вдалося знайти труну і машину для його перевезення, трупа в морзі не виявилося. Його відвезли з моргу невідомі люди в невідомому напрямку. Пояснити зникнення тіла нам не можуть ні в Таращанській прокуратурі, ні в РВВС.

Ми подзвонили в київські морги на вулиці Оранжерейну і Петра Запорожця – це єдині установи, де знаходяться трупи, з якими працюють органи правопорядку. У обох місцях нам повідомили, що обезголовлений труп, а тим більше з Київської області, до них не надходив.

У нас залишилося тільки свідотство про смерть Георгія Гонгадзе і багато питань.

Чому труп, на якому були виявлені прикраси Георгія, який співпадає з журналістом, що зник, за зростом, і який, на думку місцевого судмедексперта має осколкові поранення руки, пролежав два тижні за умов, коли справу Гонгадзе контролюють особисто і міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, і Генпрокурор Михайло Потебенько, і Президент України?

Чому київські представники МВС запевняли нас, що цей труп має дворічну давність?

Чому тіло з Таращанського моргу не було перевезене до Києва після того, як на місці побували фахівці з Київського обласного УВС і прокуратури?

Чому не були зроблені порівняльні аналізи ДНК знайденого тіла і будь-кого з родичів Георгія?

Чому тіло з моргу зникло саме тоді, коли за ним приїхали його колеги? Хто і за чиїм розпорядженням таємно вивіз труп?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування