Кучма хоче "поставити крапку" в справі Гонгадзе

П'ятниця, 17 листопада 2000, 12:28
Президент України Леонід Кучма зацікавлений, "як ніхто інший" в тому, щоб поставити крапку в справі зникнення журналіста Георгія Гонгазде.

"Дай бог, щоб він був живий", - сказав Кучма в п'ятницю на зустрічі зі студентами Інституту міжнародних відносин, додавши, що "це було б кращим виходом для всіх, в тому числі і для президента".

"Головне, не поспішайте ховати людину, як це було зроблено вчора", - закликав Кучма. "Я не знаю, кому було вигідно влаштувати той шабаш, який був учора, - зазначив він, - Сказати про те, що знайдене тіло належало Гонгазде, означає взяти на себе відповідальність".

Коментуючи факт зникнення журналіста, президент підкреслив, що це "не робить честі Україні, як і будь-якій країні". Але кримінальна ситуація в країні, вважає Кучма, "не гірша, а може бути і краща ніж в деяких пострадянських країнах".

Коментар УП. Кучма, як завжди, знайшов не краще місце для подібної заяви. Але він явно готувався до такого питання. На думку Кучми, все, що відбувається - шабаш. А на нашу думку - "беспредел".

Гірше за все, що після гучних заяв з трибуни і таких слів Кучми жоден експерт в цій страшній країні, яка не гірша за інші пострадянські, не зможе висловити альтернативну думку. Тим більше експерт в Таращі, якому погрожують карною відповідальністю.

Ось, що він сказав "Фактам", коли ще не з'явилося повідомлення про те, що через людське ставлення до нас він може залишитися без роботи або опинитися на вулиці з вовчим квитком.

Кореспонденту "ФАКТІВ" Марії Василь вдалося зв'язатися з судмедекспертом Таращанського міжрайонного відділення Київського обласного бюро СМЕ Ігорем Воротинцевим.

- Ігор Михайлович, яким чином був знайдений цей труп - в 30-ти метрах від дороги, та ще на метровій глибині?

- Хтось повз йшов, побачив: місце розчищене, листя нема. Копнув - а там рука стирчить! Я був присутнім, коли тіло викопували із землі. Труп був без голови, згнилий "по-різному": на деяких ділянках тіла шкіра була, на деяких - ні.

- Ви стверджували, що труп був заздалегідь оброблений спеціальними хімічними речовинами, які прискорюють розкладання?

- Ні, я такого не стверджував. Приїжджали сюди головний судово-медичний експерт України Юрій Шупік, його заступники. Вони сказали, що до такого стану труп міг дійти і природним шляхом, без обробки реактивами. І МОЯ думка вже нікого не цікавить.

- А що щодо їжі, виявленої в шлунку?

- Їжа була схожа на картоплю, кавунові насіння... Довгі, білі нитки, схожі на капусту. Це, принаймні, свідчить про те, що він їв незадовго до смерті. Причину смерті зараз встановити неможливо.

- Ви особисто бачили знайдені на тілі браслет і перстень?

- Я їх ОСОБИСТО знімав. Браслет з металу білого кольору, досить важкий. Звивиста, цікава в'язка, із застібкою. Перстень також з металу білого кольору, незвичайної форми. У середу приїхала Олена Притула з співробітниками, зайшли до моргу, подивилися на труп. Я словесно описав їм прикраси. Вони попросили мене пошукати осколки в руках. Я покопався і дійсно знайшов шматочок металу.

- Не могли б ви розказати детальніше, як це у вас з моргу труп пропав?

- Після огляду тіла друзі Георгія Гонгадзе пішли - вони вирішили з'їздити на місце, де знайшли труп, замовити труну. Йшли з моргу все разом, я замкнув двері на замок. Ключ від нього є тільки у мене і в "швидкій". Потім я пройшов до свого кабінету на першому поверсі поліклініки. Звідти морг - звичайний сарай у дворі - проглядається чудово. Правда, двері не видно, вони з іншого боку. Я знаходився в своєму кабінеті півтори години, іноді поглядав у вікно. Ніхто на моїх очах до моргу не під'їжджав, ніхто там не кублився, нічого особливого у дворі взагалі не відбувалося. Потім відвідувачі повернулися. Я пішов в морг - а там нікого немає!

- Чому ви один туди пішли, без них?

- Захотілося... перевірити: є він там чи ні?

- Але чому?

- Сильно вже міліція "колотилася": "Щось з ним треба робити!" Я давно просив, щоб його поховали - холодильника немає, він два тижні лежить, я в це приміщення вже зайти не можу. Нехай би та сільрада, на території якої був знайдений труп, його і поховала. Звичайно так завжди і робиться. "Ні-і, почекаємо... Може, потім викопувати доведеться!" Ну, я і пішов перевіряти. Замок був на місці. Відкрив - а трупа немає! Я повернувся в кабінет і сказав: забирати нема чого, вже все забрали без вас! Ось і все.

- Коли стали говорити, що це, можливо, труп Гонгадзе?

- Вперше я почув таку версію 6 листопада. Її висунула наша міліція. Взагалі, проведенням упізнання, пошуком родичів повинна займатися міліція. Браслет, перстень я відразу відніс в РУВД.

- Встигли взяти шматочки тканин тіла для аналізів?

- Корифеї судової експертизи сказали: не має ніякого значення!

- Чому?

- Не знаю. Вони - корифеї. Не можу ж я говорити начальнику Республіканського бюро судмедекспертизи, що він повинен брати на дослідження! Не можу!

- Так вони не взяли шматочки тканини?

- Повністю зробили відбір матеріалу, який потрібний їм для подальших якихось лабораторних досліджень. Все взяли. Тому я і говорив: треба було поховати.

- Або перевезти в Київ?

- Навіщо він у Києві потрібен? Та якби хотіли - перевезли б раніше в Київ. Але чомусь ніхто нічого не хотів. Ніхто нічого не робив!

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...