Мельниченка наказано арештувати та етапувати

Четвер, 4 січня 2001, 17:51
Генеральна прокуратура порушила проти Миколи Мельниченка кримінальну справу по декількох статтях Карного кодексу і оголосила його розшук. Замгенпрокурора Олексій Баганець видав санкцію на взяття офіцера під варту і етапування обвинуваченого до слідчого ізолятора.

З повідомлення прес-служби Генпрокуратури не зрозуміло, чи виявлено місце знаходження офіцера Мельниченка. За інформацією УП, принаймні, представники СБУ мають у своєму розпорядженні достовірну інформацію про те місце, де він переховується від українських правоохоронних органів. За деяким даними, працівники СБУ навіть виходили на контакт з майором Мельниченком.

Отже, офіцера звинувачують в наклепі (ч.3 ст. 125 КК), що проявилося в поширенні "явно неправдивих відомостей, які ганьблять інших осіб, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні державного і інших тяжких злочинів".

"Громадянин Мельниченко М.І., діючи умисно з метою оприлюднення явно неправдивих даних (виділено УП), які ганьблять інших осіб, у середині жовтня 2000 року в невстановленому слідством місці передав народному депутату Морозу О.О. аудіозапис, оприлюднений останнім 28 листопада 2000 року на пленарному засіданні Верховної Ради України, а потім на прес-конференції у приміщенні парламенту", - йдеться у повідомленні прес-центру Генпрокуратури.

"… Затим, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу , Мельниченко М.І. 7 грудня у невстановленому слідством місці в присутності народних депутатів Головатого С.П., Шишкіна В.І. і Жира О.О. зробив заяву, зафіксовану на відеоплівці, поширивши явно неправдиві дані про причетність президента України Кучми Л.Д. до віддання незаконних наказів, та їх виконання вищими посадовими особами держави, про переслідування окремих ЗМІ та деяких народних депутатів, а також про викрадення журналіста Георгія Гонгадзе…" І так далі, в тому ж стилі.

Друга стаття, яка інкримінується Мельниченкові, - "підробка документа, який видається державною установою та надає права" (ч.1 ст. 194 КК). Цей злочин не розшифровується.

Наші правоохоронні органи постійно згадують про презумпцію невинуватості, коли справа стосується глави держави. Але ніхто не давав їм права до оголошення результатів експертизи плівки говорити про наклеп, "явно неправдиву інформацію" і "злочинний намір" майора Мельниченка. Навіть якщо це дійсно так, суд свого слова ще не сказав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування