Зовсім вже розпустились…
Верховній Раді знову наказують довго жити

Вівторок, 9 січня 2001, 21:54
Наприкінці минулого року владним Олімпом вже вкотре за останній час прокотилася хвиля розмов про дострокові парламентські вибори. З пропозицією розпустити Верховну Раду до Президента Кучми звернулася Сумська облрада, яка угледіла в діяльності вищого законодавчого органу загрозу для суспільства. Згодом почин підтримав лідер Християнсько-демократичної партії Віталій Журавський, який в переддень Нового року зустрівся з Леонідом Кучмою та розповів про той жах, з яким він стикається, переступаючи поріг парламенту. Усюди касети, диктофони, інтриги, як наслідок - розчарування, розпач…

А минулої п'ятниці пропозиції щодо розпуску парламенту формулювалися під час "круглого столу" в Луганській облдержадміністрації. Тут про те, що Верховна Рада мусить або саморозпуститися, або її повинен розпустити Президент висловилися представники таких впливових структур, як СДПУ(о) та НДП. В Северодонецьку й взагалі мав відбутися мітинг, де однією з вимог було те саме - розпуск парламенту. Цікавим є й інше гасло цього мітингу - недопущення спалення пестицидів на Рубіжненському ВАТ "Барвник". Відбутися це дійство мало напередодні. За даними інформаторів УМ, подібні акції заплановані в більшості адміністративних центрів Луганщини. А на 10 січня планується проведення, так би мовити, заключного підсумкового мітингу у Луганську.

Отже свідома громадськість зустріла нове тисячоліття, будучи вкрай схвильованою та збентеженною. Олів'є та кутя не затьмарили одвічного прагнення нашого народу вести політично активний образ життя. Не виключено, що слід за Луганщиною прокинуться виборці з інших областей. А громадська ініціатива то страшна сила.

Президентові не звикати до пропозицій розігнати парламент. Таких порадників поблизу нього завжди було чимало. Проте Л. Д. за шість з половиною років жодного разу не зіграв роль вишибали, хоча декілька разів був близький до цього. Чи шкодує?.. Річ не втім. Його знову штовхають на такий радикальний крок, який, якщо розібратися, не є виходом з "тейпгету".

А хто сказав, що в наступній Верховній Раді не буде тих персонажів, які зараз опонують Президенту? Більше того, Олександр Мороз та його Соціалістична партія вельми охоче нададуть місце у своєму виборчому списку небезвідомому Миколі Мельниченку. (Наш прогноз - друге.) За те, щоб включити до своїх списків майора запасу СБУ опозиція вестиме справжню боротьбу.

(Пригадується, як під час минулих виборів центристи не могли поділити космонавта Каденюка. Аналогічна ситуація.) Адже за його звичайним прізвищем - як мінімум мільйон виборців, які налаштовані опозиційно до влади. Браво, Луганщино та Віталій Журавський! Олександр Мороз уже розпочав збір коштів на зведення вам пам'ятників! А той факт, що проти Мельниченка заведено кримінальну справу, то загальновідомо, як у нас люблять тих, на кого полюють правоохоронці. Нереально, щоб за період до позачергових виборів (ризикнемо передбачити, що й до тих, які мають відбутися в конституційний строк - березень 2002 року), Генпрокуратура завершила слідство й відбудеться суд, а відтак Мельниченка "посодют" і він не матиме права брати участь у виборах, як людина, судимість якої не погашено. До речі, про суд. Слідство - слідством, але всі його матеріали можуть бути розбиті об скелю судового рішення. Якщо не першої інстанції, то останньої - Верховного суду, інституції досить таки суворої.

Нинішній статус Мельниченка - обвинувачений - для виборчого законодавства нічого не означає. Він навіть може не з'являтися в Україну, була б написана його рукою заява. Хоча, це треба буде бачити - як пручатиметься Центральна виборча комісія!

…Мельниченко в парламенті. Дістати його звідти буде значно важче, аніж "звичайного" депутата, до якого у вітчизняних правоохоронців можуть виникнути претензії. Він не крав, не переводив за кордон гроші, не грався в офф-шори, державними пароплавами та пальним не торгував. В чому його можна звинуватити? Зараз йому інкримінують підробку та наклеп в, так би мовити, особливо великих розмірах. Не вельми густо, щоб відправити депутата на нари. Мається на увазі надовго. І де будуть наші луганчани? Правильно, на мітингу вирішуватимуть питання спалення пестицидів на Рубіжненському ВАТ "Барвник". Хотіли як краще, а вийшло як завжди.

Таким чином, Леоніду Кучмі закидають ідею вилікувати виразку шлунку шляхом трепанації черепу. А раптом хвороба мине? Бог з нею, з всенародною ініціативою, яка не визнає "старої", незміненої Конституції, бо живе за "квітневою". Прикро, що серед таких радників - шановні депутати. Вже скільки говорено-переговорено, що парламент за Конституцією можна розпустити лише у випадку, якщо його члени протягом тридцяти днів не зможуть розпочати засідання. Можна не любити Мороза, зневажати Головатого, але навіщо відбирати у Кучми час й твердити йому щось неоригінальне про розпуск парламенту в той час, як глава держави, наче випереджаючи появу таких порад, заявив, що не піде на неконституційні кроки. Невже депутати не дивляться УТ-1 і радіо не слухають?

Цікаво, що тому ж таки Віталію Журавському інша небайдужа до політпроцесів група людей запропонувала скласти з себе депутатські повноваження у зв'язку з незгодою з політичним курсом парламенту та закликати своїх колег зробити те саме. Оце був би геройський вчинок, який би справді продемонстрував світові жертовність чільного християнського демократа-українця. Відважному ж бо світ належить.

Наразі невідомо, чи отримав лідер ХДПУ "догану" від своїх колег з парламентської більшості за "непристойну пропозицію", адже, виходить, розпуску ВР прагне вся неушкоджена скандалом більшість, точніше, напівбільшість, яка підтримує Президента та називає себе такою, що живе за нормами Конституції.

Найперше, що продемонструвала "журавська пропозиція" це те, що в рештках більшості розбрат та хитання. Її керівники вже не координують свої кроки, а її члени діють за таким призабутим принципом - сам собі господар.

Для більшості, для партій, які до неї входять, дострокові вибори - втрата набутих позицій, адже хто зна, чим вони завершаться. Ніхто толком не дослідив, який вплив має на громадян України "тейпгейт", як діятиме опозиція. Якщо вона буде згуртованою, як напередодні Нового року, то неприємностей у провладних партій побільшає. Дострокові вибори у період, коли касетна справа не завершилася логічним чином (кінцівку кожен розуміє по-своєму), наразі збільшують шанси опозиційних сил, формальним і неформальним лідером, яких є Олександр Мороз, отримати в Раді значно більше місць, аніж зараз, значною мірою потіснивши навіть млявих (читай ніяких) комуністів.

Тим не менше, до виборів готуються всі. Від Демсоюзу до ПРП та "хлопців Шкіля". У когось є гроші, у когось - Мельниченко, у когось лише прапори та ідеї. Потроху підтягується нове виборче законодавство. Проте більшість політичних сил в парламенті розуміють, якщо Леонід Кучма вдасться до розпуску парламенту - це свідчитиме про його слабкість, про неадекватність реакції на події у ВР. Парламент як інституція до касетного скандалу має дуже далеке відношення. Що поробиш, якщо першою жертвою "тейпгейту" може стати парламентська більшість, яка стала неодмінним атрибутом нашого життя. З менталітетом у неї не склалося. Але одного лише факту не існування більшості "в звичних параметрах" для того щоб розпустити парламент замало. Звернення трудящих, наляканих чи-то червоним реваншем, чи-то коричневим ренесансом, чи-то нечувано теплим січнем або сибірськими морозами, також не замінять кілька сухих рядків у Конституції.

Якщо рішення про дострокові вибори таки буде прийнято, приміром, під тим приводом, що Верховна Рада не імплементує рішення минулорічного референдуму, чим вона мимоволі узурпує (узурпувала) владу, що в свої чергу заборонено Основним законом, то в повному розумінні назвати антиконституційним таке рішення не можна. Злочин - узурпація, як-то кажуть, на лице. Конституція не передбачає якесь пряме покарання за узурпацію влади, але вона констатує це явище, як заборонене, тому покарання може бути довільним.

Важко сказати, яка вірогідність такого перебігу подій. Юридична зачіпка - є. Щоправда вона не в'яжеться з мотивацією трудящих, збуджених більшою мірою аудіокасетами, а не імплементаціями.

Вже цього тижня парламент обговорюватиме питання імплементації рішень референдуму. Тож настрій парламенту можна буде вловити з дня на день. Відповідно й приймати або ні рішення про розпуск. А, власне, скільки, залишилося до "справжніх" виборів? Рік. Металевої змії.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування