Уряд відправлено у відставку. "Я не йду із політики, я йду, щоб повернутися", - заключне слово Ющенка

Четвер, 26 квітня 2001, 10:09
У парламенті 263 голосами "за" у цілому проголосована постанова про недовіру уряду №72-35, подана депутатами Симоненком, Гуренком, Матвеєвим. Вона закінчується вимогою "висловити недовіру Кабінету міністрів".

Результати голосування: КПУ – 105 "за", "Трудова Україна" – 41, СДПУ (о) – 31, "Демократичний союз" – 20, "Батьківщина" – 0, "Солідарність" – 1, "Регіони України" – 14, Зелені – 9, НДП – 8, СПУ – 2, Яблуко – 13, обидва Рухи, "Реформи-конгрес" – 0, позафракційні – 19.

У заключному слові Ющенко подякував "свій уряд за те, що вони півтора роки були разом, і я хочу, щоб кожен міністр знав, що я високо ціню його роботу". Вихід прем'єра на трибуну супроводжувався скандуванням "Ющенко!" та оплесками. Всі члени уряду в ложі підвелися зі свої місць.

Проти: 69. Утрималися: 24. Не голосували: 53.

 
 
"Шановні народні депутати. Я хочу сказати як виборець. Я як громадянин переконаний, що демократія в Україні зазнала серйозної поразки. Ми були не в змозі зробити свій вибір. Політична еліта, представлена більшістю з тих, хто проголосував сьогодні проти українського уряду, виявилася неготовою визнати легальну економіку і публічну політику єдиним можливим способом суспільного розвитку. Дякую всім, і це головне. Дякую всім, хто підтримував уряд і мене у ці півтора роки, я переконаний, що наші зусилля з вами в цьому плані не були даремні. Я буду продовжувати ту політику, яку запропонував, і всіма доступними інструментами та методами, які дозволяють демократія та принципи публічної політики. Я не йду із політики, я йду, щоб повернутися", - сказав Ющенко у своєму заключному слові.

Відразу після голосування про відставку уряду фракції "Реформи-Конгрес", Українського Народного Руху, Народного Руху України і "Батькивщина" оголосили про перехід в опозицію до "комуно-олігархічного" режиму під керівництвом Кучми. Про це заявив з трибуни народний депутат Ігор Юхновський.

Після висловлення вотуму недовіри Ющенко вийшов до людей, які зібралися біля Верховної Ради. Демонстранти зустріли його оплесками та скандуванням "Ющенко!". В оточенні правих депутатів прем'єр подякував усім за підтримку: "Спасибі всім, хто підтримував мій уряд у ці складні для нас півтора року. Я з вами буду завжди".

Після цих слів демонстранти кілька хвилин скандували "Слава!". Під шалені оплески Ющенко пообіцяв усім, що залишається в політиці. "Я буду продовжувати боротися. Я йду, щоб повернутися".

Він звернувся до студентів, які голодують на його підтримку. "Я дуже ціную вашу самопожертву, але я хотів би сказати, що ті, хто пішли сьогодні проти загальнонаціональних інтересів, не зважать на вас. Ті, чиї приватні інтереси ми серйозно обмежили, сьогодні виступили проти уряду. Нам дійсно потрібно змінити свою країну". Ющенко згадав свої слова про те, що йому не соромно буде вийти за рік через центральний вхід, і він впевнений, що йому немає за що соромитися. Урочистий вихід членів Кабміну з будинку уряду заплановане на 13:30. "Ми працювали наполегливо. Ми публічно започаткували такі зміни, які не можна ігнорувати".


 
 
Прямо напроти входу до Верховної Ради була поставлена дерев'яна труна, на якій написано "СДПУ (о), КПУ, НДП і т.д." Його видно з вікон кулуарів, і після голосування з посмішками ним милувалися Суркіс, Костусєв та інші депутати. Демонстрантів від Верховної Ради відділяє дві шеренги міліції, які стояли пліч-о-пліч.

Аншлаг у Верховній Раді

На сесійному засіданні, на якому вирішилася доля уряду, зареєструвалися 410 депутатів. Вів його голова Верховної Ради Іван Плющ. (У фракції комуністів відсутні 6 депутатів, у СДПУ (о) – три (серед яких Кравчук і Зінченко), у "Трудової України" – один, у "Демсоюза" – п'ять (але серед присутніх є Бакай, який до останнього часу у парламенті не спостерігався). Пропрем'єрські фракції – обидва Рухи, "Батьківщина" і "Реформи-конгрес" – дали стопроцентну присутність. Згідно з офіційними результатами реєстрації, у залі навіть присутні близько 15 депутатів, які насправді знаходяться у Страсбурзі на сесії ПАРЄ або в лікарні. Вочевидь, вони віддали свої картки для голосування в надійні руки потрібних людей - через це на сесії вчинився галас.) На початку засідання Іван Плющ оголосив хвилину мовчання у пам'ять загиблих під час Чорнобильської катастрофи.

Трансляція пленарного засідання велася на площу перед будинком парламенту, де проходив мітинг, а також по Національному радіо. Парламент не підтримав ідею надати слово з трибуни Ради представнику мітингуючих під стінами Верховної Ради.

Свій виступ прем'єр-міністр почав пропозицією на 2 місяці ввести мораторій на будь-які політичні акції, що "збуджують емоції у суспільстві".

"У найближчі 10 днів повернутися до політичної угоди між урядом і Верховною Радою, підписання якої забезпечило б єдино можливу процедуру правил і політичних відносин в площині ВР - уряд, безумовно за участі президента", - зазначив Ющенко.

У найближчі 2 тижні уряд "пропонує створити за участю парламентської більшості могутню команди однодумців, яку можна було б запропонувати президенту для розгляду".

"Ми готові створити умови для більш активної участі більшості у ухваленні рішень і пропонуємо подати кандидатури народних депутатів від більшості, які повинні бути включені до складу колегії центральних органів влади, а також подати пропозиції про керівників комітетів і депутатських фракцій і груп, які візьмуть участь в роботі урядових комітетах.

У Кабінеті міністрів вже зарезервоване місце для представника парламенту. Пропонуємо призначити представника Кабінету міністрів у Верховній Раді з складу парламенту.

Чекаємо, що наступний крок повинні зробити керівники депутатських фракцій і груп.

Ми упевнені, що підписання політичної угоди і встановлення солідарної політичної відповідальності може відродити парламентську більшість, спокій в державі, впевненість людей в справедливу владу.

Уряд готовий до діалогу і компромісів, але ці компроміси не повинні компрометувати саму мету курсу реформ".

Прем'єр запропонував діяти "всіма доступними методами, які передбачає демократія, що виключає адміністративний ресурс і зовнішній тиск".

"Є святі для нас речі, які повинні підняти нас над обставинами - це Україна і її майбутнє, майбутнє кожної української сім'ї і її громадян".


Перше ж запитання після виступу Ющенка було ударом нижче пояса – його запитали, ким є за національністю його діти: "Мої діти були, є і будуть українцями, бо Україна – найкраща держава". Відповідь проурядові фракції зустріли оплесками.

На запитання Журавського про те, до якої партії приєднається Ющенко після відставки, він сказав: "Я по своїй природі демократ і буду підтримувати українську демократію".

Олександр Мороз повідомив, що фракція СПУ відмовиться від голосування. На запитання про те, що він думає про змову "кланів і президента" проти нього, Ющенко відповів: "На мене поклали хрест – я його проніс. Я зробив те, що міг зробити. І я дякую присутнім, що це вдалося завдяки вашій підтримці".

"Демонів" "замурували"

Під стінами парламенту зібралися прибічники Ющенка. За станом на 10 годину ранку там вже зібралися вже 2 тисячі осіб - представників Народного Руху України, партії "Реформи і Порядок", Української консервативної партії, Конгресу українських націоналістів під гаслами "Руки геть від Ющенка!, "Ні - красноклановій владі", "За - Ющенко!".

За оцінкою заступника київської міліції Олександра Савченка, приблизно о 11.15 до Верховної Ради підійшла колона представників партії "Батьківщина" в складі 8-ми тисяч осіб. До цього, з його слів, перед будинком парламенту знаходилося близько 6-ти тисяч мітингуючих.

Біля Верховної Ради учасники акції на підтримку Віктора Ющенка спорудили барикаду з пустих картонних ящиків. Народний депутат Іосиф Вінський в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна заявив, що вони збираються блокувати Верховну Раду з тим, щоб вона почала процедуру імпічмента. Барикада загороджувала прохід в огорожах, якими по периметру оточена територія навколо парламенту і через яку проходять народні депутати.

Зверху на барикаді, висота якої сягала 1,5 метрів, було натягнено чорне полотнище з написом "Імпічмент". Співкоординатор акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко заявив, що учасники акції "замурували демонів" з тим, щоб депутати не змогли вийти у випадку, якщо вони ухвалять рішення про відставку уряду.

Правоохорону громадського порядку здійснював посилений наряд міліції. Організатори чекали на участь у демонстрації не менше 40 тисяч.

Після мітингу під стінами парламенту учасники акції на підтримку Ющенка пікетували будинок адміністрації президента України, вимагаючи відставки Кучми. За оцінкою Савченка, в акції брали участь близько 10 тисяч чоловік. Скандуючи "Кучму – геть!", вони "загалом поводилися стримано". Проте у момент появи протестуючих на Банковій у дворах ховалися солдати внутрішніх військ з щитами і дубинками. На вулиці Лютеранській було близько десяти автобусів з міліцією.

Дізнайтеся прізвища депутатів, які відправили Ющенка у відставку:

Результат поіменного голосування, після якого уряд Ющенка відправлено у відставку

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування