Знайомтеся: Віктор Медведчук, третій президент України. (Технологія захвату)

Понеділок, 25 березня 2002, 20:38
"Я не вважаю, і ніколи не вважав Ющенка своїм ворогом…
На мій погляд, "1+1" більше любить Ющенка, ніж Медведчука"

Віктор Медведчук, 24 листопада 2001 року,
в інтерв'ю "Українській правді"



Про план дискредитації Ющенка під час цієї передвиборної кампанії говорили часто, але завжди – як про віртуальний документ. На власні очі міфічний листок ніхто не бачив, а матеріали, які час від часу скидалися на форуми сайтів, у тому числі й "Української правди", м'яко кажучи, бездоказові. Отримати підтвердження опублікованому можна було тільки шляхом порівняння з реальністю. Щось сходилося, щось ні.

Тому, хто має вуха та очі, не важко здогадатися, що есдеки працюють над знищенням Ющенка щодня. Однак тепер можна однозначно говорити – робиться це системно, послідовно і комплексно.

Два провідних канали українського телебачення не просто обслуговують СДПУ(О) – вони повністю підлеглі есдекам. З різних причин. Один втратив ліцензію і, можливо, розраховує на допомогу партії юриста в її відновленні; другий є просто партійною телекомпанією.

Однак, як би там не було, контроль над службами новин цих каналів у есдеків абсолютний. У штабі СДПУ(О) розробляються заходи і відразу ж диктується ракурс подачі політінформації в підконтрольних мас-медіа. Доказом цьому може слугувати документ, який потрапив до "Української правди".

Так званий "темник" (від слова "тема") – це інструкція висвітлення у соціал-демократичних ЗМІ поточних передвиборних подій. Ідеться в циркулярі про всіх політучасників. Однак в основному документ оговорює інтерпретацію двох політичних сил – СДПУ(О) і блоку Ющенка.

Реалізація штабних розробок має призвести до масового посилення позитивного образу есдеків і формування негатива щодо лідера "Нашої України". Політичне поле нібито ділиться на два табори – сектор Ющенка і сектор антиЮщенка, ядром якого, якщо послідовно виконувати інструкцію, має стати СДПУ(О).

Пишеться "темник" раз на тиждень. Судячи з нумерації, готувати їх почали в середині-кінці вересня 2001 року. Автором цих рекомендацій джерела УП вважають групу політтехнологів СДПУ(О). Судити про її національний склад важко, однак відомо, що до неї входять російські фахівці. Активну участь в розробці стратегії бере і Марат Гельман. Оскільки легальний контракт між ФЕПом і СДПУ(О) стосувався тільки інтернет-ресурсів, говорити про участь Фонду Павловського в цій кампанії складно. Можливо, фахівці ФЕПу беруть участь в розробці передвиборних ходів як окремі "свідомі" громадяни.

"Темники", які є в розпорядженні УП, судячи з усього, є проміжними рекомендаціями. Пізніше на їх основі верстається щотижневий або щоденний план подачі інформації в конкретному ЗМІ.

Однак це не все. Аналізуючи зміст "темника", видно, що дана група готує не тільки інтерпретацію, але і самі інформаційні приводи, які потім будуть висвітлені згідно з розробленими рекомендаціями. Тобто, укладачі супроводжують подію протягом всього циклу – від моменту її зародження у формі ідеї до представлення країні через замовлену призму. З таких цеглин і будується стіна для розстрілу Ющенка.

Наведених уривків буде досить, щоб побачити істинне обличчя партії, яка горда від своїх прозорих методів боротьби:

Дополнение к дополнительному темнику 23. Тема 19.
15 марта в 12.00 Д.Понамарчук (блок "НРУ") подаст жалобу в ЦИК по поводу снятия с регистрации члена списка "НУ" Червоненко Е.А. (текст жалобы в приложении). После чего там же он проведёт брифинг для журналистов по этому поводу.
Интерпретация: ВАЖНО!!! ШИРОКО ОСВЕЩАТЬ!!!
1) чего только ещё нет в "Нашей Украине". Интересно, что было, если бы об этом узнали уже после выборов?
2) возобновить тему "окружения Ющенко".


З прочитаного очевидно, що ще напередодні заходу розробникам рекомендацій був відомий сценарій акції. Цікавими також є слова про те, що текст скарги Понамарчука "в додатку". Напевно, він просто зайшов до партії юриста проконсультуватися, як грамотно написати скаргу. А ті, скориставшись неуважністю Понамарчука, взяли і відксерили документик. Та й поява нового телеведучого на ім'я Дмітро Понамарчук на каналі ТЕТ, що належить Григорію Суркісу, також є випадковим збігом…

А як ще можна пояснити появу у есдеків скарги до того, як вона була подана? Адже ми ніколи не повіримо, що людина, яка, як і раніше, любить називати себе пресом-секретарем покійного В'ячеслава Чорновола, була "шісткою" в антиющенківській акції СДПУ(О). При цьому варто зазначити, що компромат виявився неякісним – як випливає з рішення Центрвиборчкому.

Йдемо далі. Тема останніх тижнів – проект "Учеба". Так, у технологів СДПУ(О) називається історія з участю/неучастю банку "Україна" у фінансуванні навчання дочки Ющенка в Київському університеті.

Темник 24, пункт 8.
18 марта пройдет очередной пикет вкладчиков банка "Украина" возле избирательного штаба блока "Наша Украина" (13.00, ул. Пушкинская, д. 34).
Интерпретация: широко освещать. Разорившиеся вкладчики требуют у Ющенко деньги на оплату учебы своих детей. "Все, кто потерял деньги в банке "Украина", приходите в штабы "Нашей Украины". До выборов еще есть шанс получить деньги, после – уже никогда".


Цей "темник" – за 17-23 березня. Раніше можна було тільки припускати, що пікети організовують есдеки. Тепер цьому є документальне підтвердження. Або, можливо, ініціативна група пікетників сама подзвонила до штабу соціал-демократів і попередила про майбутню акцію протесту? А як тоді пояснити, що ще до самого заходу стратеги СДПУ(О) слово в слово знали відповідь пікетника (дивіться підкреслені фрагменти в розшифровці ефіру новин "Інтера" від 18 березня 2002 року):

СТУДИЯ: Обманутые вкладчики банка "Украина" пикетировали сегодня избирательный штаб блока "Наша Украина". Собравшиеся требовали вернуть их деньги. По словам пикетчиков, акцию они решили проводить сейчас, поскольку после выборов на эти проблемы политики просто не будут обращать внимания. Правда, лидеры "Нашей Украины" старались не замечать митингующих уже сегодня.
РЕПОРТАЖ: Эти люди, как и остальные миллион семьсот тысяч вкладчиков банка "Украина", уже почти не верят, что их деньги будут возвращены.
[…]
СИНХРОН: Сергей, вкладчик банка "Украина": "Мы сюда пришли потому, что слухи ходят, что те люди, которые ходили – они хоть что-то получили. Пройдет две недели – мы этому Ющенко не будем нужны, так как мы ему не были нужны никогда, вы понимаете? Хоть щас, хоть что-то мы, может быть, получим, пока еще выборы идут". […] (Расшифровка новостей взята с сайта Огляд телеефіру)


Щоправда, трапляється, що не завжди вдається здійснити задумане до кінця. Дивимося в той же "темник 24, пункт 9.1."

16 марта в Червонограде на встрече с жителями города лидеру движения "Наша Украина" Виктору Ющенко будет вручено открытое письмо от жителей Червонограда с возмущением политикой его соратника мэра Червонограда П. Олейника. ("Пан Ющенко, мы тебя, конечно, уважаем, но как ты мог спутаться с таким проходимцем как Олейник - не понимаем...".) За время правления г-на Олейника прямо в черте города появилась огромная свалка мусора. Состояние дорог и тротуаров ухудшается, строительство и ремонт дорог в последние пять лет просто не ведется. Есть скандальные истории, связанные с незавершенным строительством и кредитами МВФ.
Контакт: Валерий Лебедев 8-050-351-26-38 (в Киеве). Александр Лопатин (во Львове) 8-050-351-40-33.
Интерпретация: Для "1+1". Нужен большой разгромный сюжет по Олейнику.


"Розгромний сюжет" ще готується. Поки у ТСН 1+1 з'явилася тільки т.зв. "начитка" – текст з відеорядом:

"Тур Львівщиною продовжив Віктор Ющенко. Перший номер блоку "Наша Україна" побував у районних центрах області. В Червонограді його зустріли до 7 тисяч жителів. Вони дали Ющенкові відкритого листа щодо свого мера Петра Олійника, який, на їхнє переконання, розвалив місцеве господарство. Особливо мешканців Червонограда турбує велике новоутворене сміттєзвалище в межі міста. Запахи з нього і погіршення якості води непокоять дачників. Їхні звернення до міської влади закінчуються нічим – стверджують жителі. Від Віктора Ющенка вони чекають допомоги, щоб той, по можливості, вплинув на свого соратника - Олійник іде на вибори від блоку "Наша Україна".

Ще один цикл інформаційних акцій побудований навколо дебатів Ющенка-Медведчук.

Темник 24, пункт 2 "Ход избирательной кампании", подпункт В): "Представители фан-клуба "За Ющенко" в связи с отказом В. Ющенко принять участие в дебатах на телеканале 1+1 попросили предоставить им эфирное время для ответов на вопросы вместо Ющенко (в приложении - текст заявления).
Интерпретация: 1+1 - придумать формат для выступления фан-клуба в эфире и дать официальную информацию об этом. Остальным – освещать".


Розшифровка ефіру ТСН:

"На 21 березня до участі в дебатах проти соціал-демократів об’єднаних канал "1+1" запросив соціалістів. Це сталося після того, як виборчий блок "Наша Україна" надіслав листа, яким дав зрозуміти, що не хоче дебатувати проти СДПУ(о). Практично одночасно з цим листом надійшов і лист фан-клубу "За Ющенка". У ньому прихильники Віктора Андрійовича просяться в ефір і готові, як вони кажуть, представити позицію лідера "Нашої України" зі всіх політичних питань".

Варто зазначити, що виступ фанів не відбувся. Пізніше з'явилася ще одна заява, також фан-клубу, де говорилося, що до мікрофона на 1+1 просилися несправжні прихильники Ющенка.

Самою дискусією на 1+1 також можна довго захоплюватися. Для Ющенка, прийшовши він на них, слово "дебати" точно стало б дієсловом. Перед вами – уривок з того ж темника, який показує технологію прямого ефіру:

18 марта должны состояться дебаты СДПУ(О) с Зелеными на УТ-1. 21 марта на телеканале "1+1" запланированы теледебаты "Выборы-2002" с участием лидера СДПУ(О) В. Медведчука и лидера СПУ А. Мороза. Ранее планировались теледебаты с участием лидера избирательного блока "Наша Украина" Виктора Ющенко, однако 13.03.2002 он официально уведомил телеканал "1+1" о нежелании участвовать 21.03.2002 марта в теледебатах с лидером Социал-демократической партии Украины (объединенной) Виктором Медведчуком (Телефон: 490-70-96)
Интерпретация: рабочая группа по подготовке - Кузьмин, Гутов, Погребинский, Молдаван, Мустафин, Перфильев, Роднянский.
17, 20 и 21 марта - проведение треннингов. В комментариях указывать - "понятно, почему СДПУ(О) дискутирует с зелеными. Но зачем эсдекам нужна дискуссия с явно непроходным Морозом, "подтягивать" его? Наверное, это ошибка политтехнологов".


Необхідне пояснення: вказаний у документі телефон належить PR-відділу каналу 1+1. У робочу групу з підготовки Медведчука до дебатів входять: той самий Кузьмін - керівник преса-клубу СДПУ(О), колишній шеф-редактор "Киевских ведомостей"; той самий Погребинський - директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології; той самий Мустафін – шеф-редактор інформаційно-аналітичної служби каналу "Інтер"; і той самий Роднянський – генпродюсер 1+1. Інших, на жаль, не знаємо, хоча є певні ідеї: "Молдован" дуже схоже на прізвисько, за яким може ховатися Гельман (особисто він в інтерв'ю УП розповідав, що народився у Молдові).

У тому, що ці люди працюють на есдеків, нічого нового немає. Хотілося б тільки запитати у політолога Погребинського – як тепер його правильно титрувати? Є питання і до генпродюсера "об'єктивного" каналу 1+1: чи не вважає він принизливим для себе брати участь в такого роду тренуваннях? І чи можна називати подібні репетиції створенням на його каналі рівних умов для політичних змагань? До речі, тепер зрозуміло, чому есдеки погрожували двократним зростанням рейтингу свого лідера після дебатів.

Йдемо далі. Давайте згадаємо появу на екранах напудреної панночки, яка напередодні 8 березня зачитала заяву якогось Конгресу "Жінки України – за консолідацію демократичних сил". Панни перед святом захотіли рукостискання Медведчука і Ющенка. Всі пам'ятають, як лідер есдеків сказав "завжди готовий", а Ющенко запропонував для початку йому покаятися і піти поговорити з сином Василя Стуса. Операція була проведена успішно. Починалася ж вона в штабі СДПУ(О):

Дополнение к темам 7 и 30А (темник 22)

6 марта состоится Всеукраинский Конгресс "Женщины Украины - за консолида-цию демократических сил". (11.00-12.30, Дом кино, ул. Саксаганского, 6)
Интерпретация: ОСВЕЩАТЬ МАКСИМАЛЬНО ШИРОКО. В конце заседания будет оглашено обращение к В.Медведчуку и В.Ющенко. ОБЯЗАТЕЛЬНО ЦИТИРО-ВАТЬ ВЫДЕЛЕННЫЙ ФРАГМЕНТ


Нижче у "темнику" наводиться повний текст заяви. Автори розробки просили обов'язково цитувати у статтях і сюжетах такий фрагмент:

Мы, женщины Украины, призываем Вас не поддаваться на провокации! Ради счастливого будущего нашей страны, наших детей - ОБЪЕДИНИТЕСЬ! Мы хотим, чтобы Вы знали: лучший подарок, который вы сделаете миллионам женщин на 8 Марта, - это пожать друг другу руки. Ибо Вы являетесь представителями тех пар-тий и блоков, в идеологии которых заложены основы истинной демократии и стабиль-ности.
Виктор Ющенко! Виктор Медведчук!
Не слушайте тех из Вашего окружения, кто преследует свои корыстные цели, называ-ют Вас непримиримыми ПРОТИВНИКАМИ.


До речі, цей же текст звучить в численних телероликах партії "Жінки України", яка взагалі не бере участі в цій виборчій кампанії. Нормальних юристів, щоб відстояти партію, зняту райсудом з "перегонів", не знайшлося, а ось грошей на телеролики з пропозицією "протягнути один одному руки" не шкода…

Передбачити негативну реакцію екс-прем'єра на заклик жінок було не складно. І потім навколо цієї гри в заяви була розв'язана мережа політтехнологічних ходів.

Темник 24, пункт 2 "Ход избирательной кампании", подпункт Б): В.Ющенко отказался от теледебатов с В.Медведчуком на "1+1" и призвал его покаяться. Массовая публикация оппонентами фрагментов из книги "Нарцисс".
Интерпретация: для печатных СМИ Западной Украины и Киева – ответ Кравчука, для
Востока – ответ Зинченко. Для субботних телеэфиров - краткий ответ Виктора (см. приложение): "Каждый человек имеет право покаяться, но не каждый вправе требовать этого от другого. Не может требовать покаяния человек, обучавший дочку за средства банка, человек, который включил в партийный список брата и кума" (отв. - Погребинский).


У ефірі Медведчук з'явився, але не в суботу, а в неділю, де з ясними очима вимовив в камеру свою відповідь, підготовлену Погребинським. Схожість з "темником" – слово в слово.

"Каждому человеку есть, в чем в жизни покаяться. Но не каждый человек имеет моральное право требовать этого от другого. Тем более – Виктор Ющенко. Именно он предлагает мне покаяться – человек, который являясь далеко не бедным, состоятельным человеком, позволил себе оплачивать учебу своей дочери за счет вкладчиков сегодня разорившегося банка "Украина". Именно этот человек требует меня покаяться, который взял в свою команду, блок "Наша Украина" людей, которые вместе со своими политическими соратниками продолжают попытки очернить имя и память моего отца, которого нет в живых. Именно этот человек, который…" (Розшифровка "Подробностей недели", канал "Інтер")

"Від мене вимагає покаятися людина, яка є заможньою, далеко не бідною людиною й не бідним політиком, який вважає не аморальним витрачати кошти вкладників банку "Україна" на освіту своєї доньки. Від мене вимагає покаятись людина, яка дозволяє свому оточенню, яке входить до блоку "Наша Україна", політичним соратникам свого блоку виливати бруд на мого батька, якого нема в живих вже більше двадцяти років, батька, який відстоював українську національну ідею, людини, чиє ім’я залишиться в пам’яті моїй, в пам’яті тих, хто його близько знав. Від мене вимагає покаятись людина…" (Розшифровка "Епіцентр", канал 1+1)

Заява Зінченко з цього приводу до "Української правди" ще не потрапляла, а ось Кравчук вже прореагував – у формі "П'яти питань до Віктора Ющенка".

Відповідь на питання, навіщо есдекам організовувати цей заклик жінок, дуже проста. Зрозуміло, що миритися з Медведчуком у Ющенка немає жодного бажання. Лідер "Нашої України" провокується на різку відповідь. А вже потім, виходячи з його недипломатичних слів, будується кампанія ударів у відповідь. І свої випади проти Ющенка есдеки завжди зможуть пояснити в тому дусі, що, мовляв, він першим почав, а ми тільки захищалися.

Диким в цьому є те, що на екрани країни виходить штучно створений конфлікт. Пустий, незмістовний, він обсусолюється у кожному випуску новин. Ющенко як дитина потрапляє в розставлені пастки. Реагує на провокаційні питання. Хоч його штаб повинен був попередити шефа: створення віртуальних пасток для боротьби з політичними опонентами – це гордість ФЕПу. В чому й призналася під час приїзду до Києва керівник фонду Марина Литвинович.

Однак ще більш бридко від іншого. Ми, вся Україна, не помітили, як занурилися у цей простір несправжніх процесів, розписаних технологами СДПУ(О) для своїх телеканалів. Не відчули, як почали жити в їх середовищі. Вже півроку живемо. Якщо не більше. Для того, щоб не було враження, що есдеки приватизували теленовини в березні або лютому, наведемо цитати й із зовсім старого "темника", за листопад.

"Дополнение к темнику 9. Пункт 9.
30 ноября 2001 года
Пройдет заседание политсовета блока "Наша Украина", на котором возможно будет принято решение об окончательном составе его участников и подписано соответствующего соглашения, а также рассмотрен один вариантов распределения партийных квот внутри блока.
Интерпретация: при освещении журналистам искать ответы на следующие вопросы: "Они, наконец, поделили места в блоке? Или еще нет? Где программа блока? Ющенко в Америке ее уже презентовал и в Германии вроде бы тоже. А когда программу прочитают украинцы?"


І ось в призначений день виходять замовлені сюжети. Щоправда, чомусь Америку з Німеччиною не змогли прив'язати.

Розшифровка ТСН:
РЕПОРТАЖ: Блок "Наша Україна" ще остаточно не визначився з тим, хто з його представників піде на березневі вибори 2002-го року через мажоритарні округи або партійні списки. Лідер ПРП, народний депутат Віктор Пинзеник, обраний у парламент цього скликання у Львові, не виключає повторного балотування, бо цього можуть вимагати інтереси блоку. Заступник Голови УНР Іван Заєць вважає, що серед "Нашоукраїнців" багато визначних людей, – політиків крупного калібру, яких вистачить і для округів, і для списку.

Розшифровка "Подробностей":
РЕПОРТАЖ: Еще не утвержденный избирательный список "Нашей Украины" редеет на глазах. Позавчера Виктор Ющенко заявил, что в нём не будет Петра Порошенко, Юрия Еханурова и Романа Бессмертного. Представитель президента в парламенте, правда, сказал, что всё-таки попытается прорваться в список. Зато сегодня в мажоритарный округ начал собираться Виктор Пинзенник.
СИНХРОН: Виктор ПИНЗЕНИК, лидер ПРП: "Я піду там…(голос за кадром – "де скажуть…") Ні! Там, де найбільше користі принесу команді. Я заявляю, що я готовий іти в мажоритарний округ".
Председатель НРУ к таким манёврам коллег, похоже, не готов.
СИНХРОН: Геннадий УДОВЕНКО, лидер НРУ: "Я вважаю, що лідери партій повинні очолювати партійні списки".
РЕПОРТАЖ: Впрочем, если в проходной части списка будет слишком тесно – тоже не беда. […]


Проміжний висновок з прочитаного такий: 6-8% рейтингу СДПУ(О) – це ГАНЬБА. Соромно мати такий результат в умовах, коли завдяки 1+1 і "Інтеру" ти щодня протягом кількох годин можеш впливати на свідомість країни.

Однак продовжимо далі. Не менш цікаво, як СДПУ(О) сміливо вибудовує інформаційний простір для грізного блоку влади. Лише дві цитати з того ж "темника" номер 24, 17-23 березня 2002 року.

"7. 17 марта Президент РФ В.Путин посетит Украину с визитом (г.Одесса). […] Интерпретация: широко освещать. Указывать, что у Путина высокий авторитет в Украине (привести данные соцопросов). Не связывать с выборами. Не показывать Путина с Литвиным! ВАЖНО!!!
[…]
13. 85 лет назад (1917) в Киеве была образована Центральная Рада под пред-седательством М.С. Грушевского. По распоряжению президента Украины Л.Кучмы в поддержку инициативы об-щественности и избирательного блока политических партий "За единую Украину!" пройдут мероприятия […]
Интерпретация: убрать "За едУ" из информационного поля этой даты. Упоминать, что
Центральная Рада была социал-демократической (уточнить у А.Финько!!!)"


У зв'язку з темою блоку влади цікава ще одна цитата з цього ж "темника":

ВАЖНО! Не позже 21 марта спросить Медведчука - считает ли он, что СДПУ(О) является провластной партией. Четко фиксировать ответ: "Всем известно, что правительство у нас не социал-демократическое, в парламенте нет социал-демократического большинства, глава Администрации Президента возглавляет другую политическую силу. Делайте выводы сами".

Круто, правда? Із запізненням на день потрібна фраза вкладається у вуста лідеру. 22 березня з прес-служби СДПУ(О) "Українська правда" отримує інформаційне повідомлення:

"Вчора ввечері, в кулуарах студії 1+1 перед початком теледебатів, журналісти запитали у лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука, чи вважає він СДПУ(О) правлячою або провладною партією.

У своїй відповіді лідер об`єднаних соціал-демократів заявив: "Всім відомо, що уряд у нас не соціал-демократичний, в парламенті немає соціал-демократичної більшості, глава Адміністрації Президента очолює іншу політичну силу. Робіть висновки самі", - запропонував журналістам Віктор Медведчук.


Однак продовжимо екскурс в моделювання української свідомості за допомогою соціал-демократичного телебачення. Деякі інформаційні акції з невідомих причин не відбулися. Цитати:

"Д) тема "Генпрокуратура-УПЦ КП" исключена из темника
Е) Ожидаются публичные акции (палатки на Крещатике, пикеты) Общественного комитета по вопросам признания результатов Выборов-2002 года недействительными. В комитет входят "Едина родина". Чернобыльская народная партия. Партия свободных крестьян и предпринимателей. Славянская партия.
Интерпретация: информационный режим. Подверстать все сюжетные линии, связанные с возможной отменой выборов".


Читати рекомендації по самій СДПУ(О) набагато нудніше. Головна думка – показати, що есдеки причетні до всього доброго і далекі від всього поганого. У останньому "темнику" №24 багато місця приділяється підготовці сюжетів про історичну роль СДПУ(О) в реформуванні села. На "Інтері" була запланована серія матеріалів. Ключовий момент: "Герой сюжета говорит, что сейчас, когда "земля стала нашей", работать стало намного лучше".

Ще одна з розробок – це позиціонування Медведчука як фігури міжнародного масштабу.

"19 марта в Москве состоится заседание Консультативного Совета Восточно-Европейского социал-демократического Форума (ВЕСДФ) под председательством В.Медведчука. […] Интерпретация: освещать как сверхсобытие. В стиле доперестроечной "Правды". Широчайшее тиражирование. Рассылка фотографий во все возможные СМИ, особенно на восток. Но ни слова о выборах.
16 марта в Белоруссии был арестован председатель социал-демократической партии Белоруссии, который является заместителем Медведчука в ВЕСДФ. Широко распространять заявление Медведчука по этому поводу".


Московський форум, на жаль, не відбувся. А то б ми дізналися, що таке "стиль "доперестроечной "Правды". А ось листа Медведчука до Лукашенка технологи написали.

А тепер прохання бути уважним – ключова цитата, яка загубилася серед потоку рекомендацій:

Делать полноценные интервью с Медведчуком (не идеологиче-ские). Оценка им кампании, говорить о третьем месте эсдеков в гонке и т.п. Позиционировать Медведчука как "героя востока". Подчеркивать его отличие от Ющенко. Ющенко имеет рейтинг выше в селах, Медведчук - в городах, Ющенко на западе, Медведчук – на востоке, и т.д.

Саме в цьому полягає головна мета технологів СДПУ(О). Вони не просто "вбивають" Ющенка і підносять Медведчука. Вони МОДЕЛЮЮТЬ українську політику за допомогою своїх каналів. Вони не тільки зроблять Медведчуку віртуальний образ лідера сходу. Ні, вони за допомогою псевдоінформаційних приводів сформують суспільну свідомість щодо кожного серйозного політичного гравця: Тимошенко – спільниця Лазаренка, Ющенко – зрадник…

Щоб простіше було зрозуміти, можна навести такий приклад: есдеки не просто грають своєю командою у вищій лізі, а ще і вигадують правила гри, в якій вони повинні перемогти. До речі, цікаво, які ролі будуть у лідерів "єди"?

Не можна сказати, що такі "темники" не готують в штабах "заєдинщиків", "Нашої України", інших фаворитів виборів. Однак масштаби, в яких можуть бути застосовані розробки, на фоні ресурсів СДПУ(О) робить їх схожими на олов'яних солдатиків.

Мета ж цього моделювання – не парламентські вибори 2002 року. Тому що електорат політичних сил екс-прем'єра і екс-першого віце-спікера далекі один від одного, як Україна від Європи. Ні. Поки Ющенко бореться з віртуальними ворогами, Медведчук готується до президентства. Як альтернатива лідеру "Нашої України". І його поспіх зрозумілий – вибори можуть відбудуться раніше 2004 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування