Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чат з Ющенком: "16 вересня я буду на Майдані"

Вівторок, 10 вересня 2002, 17:34
 
 

10 вересня протягом години з читачами "Української правди" в чаті спілкувався лідер "Нашої України" Віктор Ющенко. Питання та відповіді наводяться мовою оригиналу.



Віктор Ющенко: Дорогі інтернетяни! Я належу до тих політичних діячів, для яких формула "без вільної преси не буває демократії", це є політична аксіома. І тому я радий, що в такому демократичному виданні як "Українська правда" я відповім на всі ваші запитання.

Maestro: 14:57:44
Чи буде брати Ваш блок участь в акції 16 вересня? Сьогодні на прес-конференції Петро Симоненко, Олександр Мороз та Юлія Тимошенко закликатимуть людей вийти на вулиці.


Ющенко: Я близький до оцінки, якщо вона звучала з вуст тих політичних лідерів, про яких ви говорите. В контексті політичної кризи - усі політичні сили вважають, як стан політичної кризи влади. Безумовно, ні в політичному, ні в економічному сенсі це нікого не може задовольнити. Як вийти з кризи? Є два шляхи: але і той, і той шлях, у фіналі виходить на Конституційні форми.

Який бажаний варіант… Який ключовий сьогодні конфлікт у політичній кризі? Політичні симпатії виборців передані одним політичним силам, а владу представляють зовсім інші політичні силі. Який є вихід? Або ми формуєм через політичний діалог правдиву політичну більшість, отримуємо механізм, який формує уряд, і далі відбираєм на себе політичні, економічні зміни, за які голосував виборець.

Друга модель: більшістю буде займатися Медведчук для того, щоб сформувати профанацію більшості, щоб довести, що вона підтримує владу, і що не існує кризи влади. Якщо цей варіант в Україні стає домінуючим, чого я не хотів би як політик, тоді дві відповіді: дострокові президентські вибори, дострокові парламентські вибори. В контексті другого сценарію ми можемо говорити.

Де буду я й мої політичні партнери? Безумовно, на майдані.

Але ми не хотіли б ставити питання таким чином, що тільки 16 число щось вирішує. Воно має стояти в одному логічному ряді з іншими днями.

Ми ще раз хочемо сказати, що, де-факто, політична ситуація, яка склалася в Україні, вимагає комплексних дій.

Усе, що ми робимо, ми хочемо робити публічно. Пішов я до президента - ви знаєте, що я пішов до нього. Робимо Форум - ви знаєте про форум. Потрібна прозора політика.

 
 
vika: 15:00:04
Господин Ющенко, что Вам пообещал Кучма за то, что бы Вы не участвовали в акциях оппозиции 16 сентября?


Ющенко: Це питання не обговорювалося у президента.

Maestro:14:59:57
Чи можливий варіант об'єднання Вашого блоку й БЮТ перед президентськими виборами і висунення одного кандидата, якщо так, то за яких умов?


Ющенко: Сьогодні безумовно переговори з подібних питань між блоками не ведуться. Але я переконаний, спільні намагання тих двох сил, які ви назвали, будуть направлені на те, щоб був єдиний кандидат.

Л.К.: 15:00:29
Пане Вікторе, чи маєте Ви намір прийняти пропозиції "дев'ятки" і увійти у цю "більшість" Верховної Ради?


Ющенко: Ми зараз не ставимо питання про дев'ятку. Ми ведемо двосторонні переговори з різними політичними силами, а не з певними об'єднаннями типу дев'ятки. Хоча серед дев'ятки є здорові політичні сили, які ставлять за мету демократизацію політичного процесу в Україні.

Логіка моїх пропозицій така: якщо "Наша Україна" і демократичні сили, або частина демократичних сил, представлених у дев'ятці, вийдуть на двосторонній режим переговорів, це може бути тією формулою, яка приведе до кристалізації певної конфігурації блоку. Цьому повинні передувати раунди технічних переговорів. І після проведення технічних переговорів має відбутися на рівні певних політичних рад прийняття кінцевих політичних рішень. Мені здається що на сьогодні це єдина формула як вийти з патової ситуації, в якій у черговий раз опинилися парламентські політичні сили.

Я не інформований про запрошення Тігіпка в режимі дев'ятки, я зустрічався з Тігіпком 4 дні тому.

skrypin: 14:59:24
Чим стане форум 15 вересня?


Ющенко: Мета форуму – знайти об'єктивну політичну базу для формування відповіді політичними і громадськими силами, як вийти Україні з владної й політичної кризи. Ми переконані, що результатом форуму буде, з одної сторони, консолідація демократичних сил, взаємне порозуміння по логіці політичних кроків, і кінець кінцем, що найважливіше, сценарій спільних політичних і громадських заходів. Ми хочемо продемонструвати, що публічний політичний діалог при політично паралізованому парламенті й кризі влади може дати найоптимальнішу політичну відповідь в українських інтересах.

kika: 15:09:24
На данный момент вы верите в правдивость записей майора Мельниченко?


Ющенко: Скоріше так. Хоча є багато обставин і з одної, й з іншої сторони, які містять певні загадки.

Orysia: 15:09:35
Якою ви бачите Україну ПІСЛЯ Кучми. Головна проблема не в тому, аби здійснити переворот, а те, що робити з країною далі. Якими будуть ваші перші кроки, якщо все вдасться? Дякую


Ющенко: Я вдячний вам за це запитання. Для мене є факт, що Україна потребує змін. І вибори 31 березня є одним із чергових свідчень, коли влада отримала меншість, а демократичні сили отримали переважні симпатії людей. Але влада до сьогоднішнього дня інтерпретує вибори і цим самим кризу влади трансформує на політичну кризу.

Політичні сили стали аморфні, не мають інструментів політичної більшості, іншими словами не мають можливостей через політичних діалог дати відповідь на розвиток. Люди вимагають розвитку, люди вимагають змін. Перше і саме головне: змін системних, і в цьому ряду я б поставив питання номер один: це політичні зміни, друге - економічні зміни, третє - соціальні зміни. Українській владі пора збагнути, що політичне життя повинно сконцентруватися в парламенті.

Сформувати демократичну політичну більшість. На цій основі сформувати коаліційний уряд. Парламентська більшість, коаліційний уряд можуть бути тими інститутами, які б запропонували суспільству соціальну угоду, мета якої - окреслити суть політичних, економічних, соціальних змін і дати їм політичну підтримку. Це той сценарій, на якому стоїть наша політична сила. Я переконаний, що це те, чого потребує сьогодні Україна. Решту кроків можна розглядати як підпорядковані цій стратегії.

peacemaker: 15:03:21
Що у вас усе-таки спільне з В.Медведчуком?


Ющенко:Мені здається дві речі: це наші імена і рік народження. Але якщо говорити відповідальніше - це просто два різні політичні погляди на майбутнє України.

vlodko: 15:26:38
Пане Ющенко, яким був Ваш останній принциповий і рішучий вчинок? Чи вважаєте Ви себе рішучою людиною?


Ющенко: Із політичного ряду - це те, що я пішов в політику, це той вчинок, який я міг би віднести до цієї категорії, це те, що нам за 5 місяців удалося створити політичну силу, яка була лідером політичних перегонів. Із тих характеристик, що ви запитуєте, я думаю, що для мене характерні рішучість, демократичний світогляд, політична толерантність до своїх колег.

dieter: 15:14:20
Пане Вікторе, чи Ви досі вважаєте Кучму своїм "батьком"?


Ющенко: Знаєте, мені вже на раз доводилося давати відповідь на це питання, і я хотів би ще раз повернутися до історії цього питання. Моя життєва позиція полягає в тому, що країна, яка досягла спадкоємності у логіці і послідовності політичних змін, буде мати прогнозоване й раціональне майбутнє.

І на запитання, які ваші стосунки із президентом два з лишнім роки я давав такі відповіді: мені хотілося б, щоб між одним поколінням і другим поколінням була створена така ситуація, яка б не допускала того, що одне покоління щось мурує й присвячує своє життя (як покоління 1917 року), а потім за ним декілька поколінь присвячують себе тому, яка ці мури розвалити. От у цьому сенсі була висловлена теза про спадкоємність поколінь, а не особистих стосунків.

igor: 15:09:34
Хто з нинішніх політиків має реальні шанси стати новим Президентом України?


Ющенко:Я думаю, що честь бути обраним наступним Президентом України, на мій погляд, людьми буде представлена особі, яка в собі поєднає декілька характеристик. Перше, це повинна бути патріотична, щира людина, яка любить людей, і любить Бога. Друге, це людина, яка за своє життя зробила хоча б одну добру справу, яку люди пам'ятають або, іншими словами, є професіоналом. Я думаю, що це повинна бути по історії своїй високоморальна людина. На мій погляд, це ключове, навколо чого будуть формуватися вибори з різних кандидатів на посаду Президента України.

Укр.Правда: 15:29:56
Пане Ющенко! Вам щось подобається у Медведчуку?


Ющенко: Мені здається, що деякі речі йому вдаються. Мені здається, що він міг би бути більш корисний для України й української політики, якби не певні схильності, що більше характеризують його власні інтереси, аніж суспільні. Але в будь-якому випадку я ставлюсь до присутності в українській політиці і таких особистостей, як явищ майже нормальних, хоча не завжди бажаних.

noer:15:17:26
Перепрошую, ... якийсь незвичний чат. Шановний Вікторе Андрійовичу, чи планується створення телевізійного каналу, в рамках нового Медіа-холдинга? Якщо так, то на основі якої телекомпанії, і як Ви плануєте подолати перешкоди влади проти створення такого ТБ?


Anton: 15:00:09
Ваш намір створити власний медіа-холдинг обмежиться Києвом та західними регіонами або ж розкинеться на всю Україну?


Sozis: 15:07:43
Що саме буде представляти проанонсований Вами медіа-холдинг?


Ющенко: Це низка занадто деталізованих до сьогоднішнього часу питань. Суть полягає в одному. Як правило, всі державні і приватні телеканали сьогодні політично приватизовані. Головне зло, яке породжено такою організацією, наприклад, системи телебачення, полягає в тому, що глядач, виборець позбавлений права мати об'єктивну неупереджену інформацію про політичне й економічне життя у своїй країні.

Влада все зробить для того, щоб альтернативні засоби інформації в Україні не працювали. Розуміючи означене, політичні сили блоку вийшли на ініціативу формування власної інформаційної мережі через телебачення, радіо, друковані засоби у тій формі і в тій мірі, в якій нам вдасться реалізувати цей проект.

Сьогодні працює робоча група, яка повинна сформувати структуру й організацію цього проекту.

Ми звернулись до окремих ЗМІ як центральних, так і місцевих із проханням висловити свої пропозиції щодо організації співпраці. Сьогодні ми стоїмо лише біля витоків організації інформаційного проекту, вдячні будемо ЗМІ, які запропонують для нас такі форми співпраці.

Olexandr: 15:16:53
Як Ви оцінюєте шанси НУ створити на її базі парламентську більшість та сформувати уряд?


Ющенко: Це рішення можливе, але для його досягнення повинні бути виконані декілька умов. Перше: влада дійсно має сісти за стіл переговорів і поділити позицію відносно того, що майбутня політична більшість парламенту повинна бути сформована відповідно до політичних результатів виборів березня цього року.

Друге: повинні бути припинені будь-які адміністративні, кримінальні утиски народних депутатів відносно їх політичної орієнтації, припинити існування позапарламентських центрів по формуванню парламентської більшості. Це обов'язкові умови для формування вперше в історії українського парламенту демократичної більшості.

BlackFat: 15:31:01
Господин Ющенко, а Вы хотите стать будущим президентом Украины?


читач: 15:31:09
Пане Ющенко, чи поступитесь ви місцем жінці, коли вона, Юлія Володимирівна, побажає стати президентом України?


Ющенко: Я думаю, що себе ми повинні привчить до того, що майбутній президент - це не чиясь окрема воля, чи не чиясь спадщина. А це дійсно повинен бути народний вибір. Україна повинна пройти прозорі і на цей раз - чесні - вибори. Це - єдиний спосіб забезпечити одну із ключових політичних аксіом "народ обирає владу". До речі, незалежно від статі політика.

Дякую всім учасникам цього діалогу. Я переконаний, що він слугував спробі як розбудувати Україну - демократичну й заможну. Вдячний за ті питання, які прозвучали, і про ті декілька десятків запитань, які за браком часу залишися без відповіді. Ми повернемося до відповіді на поставлені Ваші запитання або через окрему конференцію, або ми надішлемо до кінця тижня відповіді на адресу "Української правди" і партійний сайт www.razom.org.ua. Вдячний колективу "Української правди" за запрошення. Залишайтеся щасливі і здорові. Щиро ваш, Віктор Ющенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування