Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війна в Донецьку дала народного президента

П'ятниця, 31 жовтня 2003, 10:12
Народний кандидат

"Наша Україна" ініціює створення "громадсько-політичного об'єднання для проведення чесних виборів і обрання народного президента". Про це сказано в резолюції, яку зачитав на мітингу в Донецьку Іван Плющ.

Завершуючи свій виступ, Плющ сказав, що "нашим кандидатом буде Віктор Ющенко".

Водночас, в офіційному тексті резолюції нема цієї фрази, і складається таке враження, що Плющ додав її від себе.

"Наша Україна" також ініціює загальноукраїнський збір підписів для збереження прямих виборів президента.

Мітинг "Нашої України" у Донецьку пройшов біля готелю "Шахтар" навпроти палацу культури "Юність", де в цей час відбувався антиющенківський мітинг.

Ці заходи були розділені Проспектом челюскінців, вздовж якого стояли кордони міліції.

В той час, коли виступав лідер блоку, на іншому мітингу викрикувалися гасла антиющенківського змісту.

У мітингу "Нашої України" взяли участь представники блоку, що приїхали до Донецька на з'їзд. Як повідомив координатор блоку Роман Безсмертний, до Донецька прибули делегації з 6 областей, інших повернули додому.

Донецьке керівництво не володіє ситуацією

Після зустрічі з донецьким керівництвом Ющенко вийшов до учасників мітингу. Він спробував виступити, пояснити свою позицію стосовно соціального становища в державі.

Однак натовп своїми вигуками заважав говорити. З динаміків лунала гучна музика.

Ющенко заявив, що саме його уряд погасив заборгованості перед людьми, але мітингуючі не давали йому говорити, після чого він поїхав.

Ющенку не вдалося перекричати натовп, хоча він говорив у мегафон.

За словами представників "Нашої України", на мітинг були звезені торговці з одного з донецьких базарів, яким повідомили, що Ющенко винен у підвищенні плати за єдиний патент на ринку. Також на мітингу було помічено багато осіб шкільного віку.

Перед цим Ющенко зустрівся з головою облради Колесниковим, губернатором Близнюком та мером Лук'янченко. На зустрічі були присутні журналісти.

Ющенко звинуватив владу у зриві з'їзду блоку у Донецьку, однак губернатор заявив, що в цьому винні представники "Нашої України", які не забезпечили гідної організації.

"Ви уклали угоду з керівництвом палацу, які до мене претензії?" - сказав губернатор області Близнюк.

"Я був у цьому приміщенні, питав людей, чому вони прийшли. Вони сказали: ми прийшли до Ющенка, поспілкуватися з ним. Я зрозумів, що викинути їх звідти не можна", - сказав губернатор.

Як повідомлялося зранку, в п'ятницю невідомі зайняли приміщення Палацу культури, де мав відбутися з'їзд "Нашої України".

Губернатор також повідомив, що дасть доручення прокурору розібратися з розміщенням біг–бордів, де Ющенка зображено в фашистській уніформі.

Близнюк категорично відкинув обвинувачення у причетності до зриву з'їзду.

Водночас депутат Червоненко заявив, що їхав у міліцейській машині, яка супроводжувала автобус з депутатами.

"Я чув коментарі їхати дуже повільно, що не перегнати автобуси, що звозили людей на площу, де мав відбутися антиющенківський мітинг", - повідомив він.

Сам Ющенко назвав події прикладом того, як людську честь поставлено на коліна.

"І це офіційна позиція влади", - сказав він. Ющенко звинуватив губернатора у ігноруванні забезпечення конституційного права на вільне зібрання.

Після він цього поїхав на мітинг представників "Нашої України", однак там також були присутні представники антиющенківських сил.

З'їзд відмінено

З'їзд "Нашої України" в Донецьку відмінено. Про це повідомив "Українській правді" керівник штабу "Нашої України" Роман Безсмертний.

Він повідомив, що ще зранку повернув автобуси з делегатами додому. "З'їзд перенесено на пізніший термін", - зазначив Безсмертний.

За його словами, в п'ятницю відбудеться мітинг за участю Віктора Ющенка.

Поки ж, прибувши до Донецька, Ющенко відправився до обласної ради для зустрічі з губернатором області Близнюком.

Під будинком обласної ради Ющенка знову зустріли пікетники, що протестують проти його прибуття.

Люди тримають плакати "Нацизму нет!", "Геть", "Ганьба", "Ющенко Донбассу не нужен", "Ющенки! Донбасс не для вас", "Ющенко нужен Донбасс, а Донбассу Ющенко не нужен". Це ті ж самі транспаранти, що зустрічали Ющенка в аеропорту.

На мітингу присутні близько 2000 осіб.

Блокада в аеропорту

Перед цим влада чинила запеклі перешкоди самому прибуттю Ющенка в Донецьк.
Якщо в четвер до Донецька не пускали літак з депутатами від "Нашої України", то в п'ятницю в аеропорту заблокували вже самого Ющенка.

Близько півгодини делегацію "Нашої України" на чолі з Віктором Ющенком не випускали з аеропорту Донецька.

Після прибуття депутати з Ющенком підійшли до бокового виходу, але він виявився перекритий вантажівкою. Водночас центральний вихід був заблокований людьми, що прийшли протестувати проти проведення з'їзду "Нашої України" у Донецьку.

Після визволення з літовища Ющенко потрапив у натовп з 500 осіб, які блокували його пересування.

Пікетники тримали в руках транспаранти з написами "Ющенку потрібний Донбас, а Донбасу Ющенко не потрібний", "НУ" проти слов'янського братерства", "Ми за російську мову" та "Геть!".

Міліція стояла осторонь і не втручалася в те, що відбувалося.

Через деякий час Ющенко в оточенні бійців спецпідрозділу "Альфа" все ж пройшов до автобуса, куди сіла й решта прибулих депутатів від "Нашої України".

Після цього було створено живий коридор з працівників міліції та осіб у цивільному, й автобус рушив до центра міста.

На стоянці аеропорту перебувало близько 20 автобусів, на яких приїхали пікетники, проте після від'їзду Ющенка люди сіли в автобуси і поїхали в невідомому напрямку.

Небезпечний з'їзд

Ще зранку Ющенко мав намір проводити з'їзд "Нашої України", але не гарантував безпеку учасникам. Виліт літака з учасниками заходу було затримано на кілька годин через події, що відбувалися у місті.

Віктор Ющенко у п'ятницю зранку виклав своє бачення подій навколо з'їзду в Донецьку на конференції у Києві.

"Два дні тому ми отримали інформацію, що заміновано зал "Юність", в якому мав відбутися з'їзд. Ми звернулися до Служби Безпеки України та МВС із проханням забезпечити безпеку учасників з'їзду. На ранок зал був узятий під охорону СБУ та МВС. Мені доповів офіцер міліції, що МВС відкрила кордон, і в зал зайшло 1,5 тисячі людей", - повідомив лідер "Нашої України".

Зранку, за інформацією Ющенка, до залу, де мав відбутися з'їзд, запустили "близько 1,5 тисячі осіб, яких рясно пригощали пивом "Сармат" і горілкою". За словами Ющенка, перед залом уже зібралося кілька тисяч людей, а також 5 тисяч в аеропорту.

"Оператором цього заходу є МВС. Це дає підстави говорити, що міліція стає інструментом для політичних розправ", - зазначив лідер блоку на конференції у Києві.

За словами Ющенка, спроба зв'язатися з донецьким губернатором Близнюком завершилася безрезультатно, оскільки, як повідомили в прес-службі губернатора, його немає в місті.

Однак після того, як група депутатів, які вже перебувають у Донецьку, специфічним способом зайшла до облради, виявилося, що голова області знаходиться в своєму кабінеті. Депутати вступили з ним у переговори.

Ющенко повідомив, що, відповідаючи на запитання про ситуацію навколо залу "Юність", губернатор сказав, що "не має сил, можливостей і не впливає на ситуацію".

"Отже, виникає враження, що влада не керує ситуацією в Донецьку, нею керують бандити", - зазначив Віктор Андрійович.

Ющенко пояснив політикам та дипломатам, що "оскільки влада не бере на себе відповідальність за ситуацію в Донецьку, наші дії не захищені органами міліції, є ризик нашого перебування в Донецьку".

Ющенко зазначив, що він та депутати від'їжджають на з'їзд, але залишив право журналістам та дипломатичним працівникам вирішувати, чи летіти на цей захід.

"Вже в Донецьку є наші колеги, друзі, які вийшли на майдан, ми не можемо їх залишити", - пояснив він.

На питання, хто організатор подій у Донецьку, Ющенко зазначив, що "режисер - у Києві, його ім'я відоме".

У той же час, як повідомляє прес-служба Донецької облради, група народних депутатів, що представляють фракцію "Наша Україна", на чолі з Євгеном Червоненком улаштувала сутичку в приймальні голови облдержадміністрації Анатолія Близнюка.

Євген Червоненко демонстративно ввійшов у приймальню з запаленою сигаретою і на заклик припинити паління відповів, що він - народний депутат України.

За словами очевидців, від народних обранців пахло спиртним. Секретар губернатора спробувала зупинити групу народних депутатів і заявила, що без доповіді заходити в кабінет не прийнято. Її грубо відіпхнули, почалася сутичка з охороною. На шум у приймальні вийшов Анатолій Близнюк і запропонував пройти у свій кабінет.

Зараз близько тридцяти нардепів від "Нашої України" в ультимативній формі висловлюють губернаторові свою претензії і блокують його роботу.




Українська правда і надалі відслідковуватиме ситуацію в Донецьку з місця події

Передісторію подій у Донецьку читайте тут:

Ющенківці в Донецьку порушують громадський порядок – облрада

Зал Ющенка в Донецьку зайняли невідомі, а по місту розклеєні плакати з фашистами

Вночі в аеропорту Донецька спробували... заблокувати депутатів "Нашої України"

Ющенко виступить у Донецьку. Без музики, але з російськими шовіністами

МІЖ "НАШОЮ УКРАЇНОЮ" І ДОНЕЦЬКИМИ ПЕРЕМИР`Я. Проти Ющенка збирають народ

У Донецьку "люди в чорному" продовжують блокувати депутата-ющенківця

ДЛЯ ЮЩЕНКА В ДОНЕЦЬКУ ПОЧАВСЯ "БЄСПРЄДЄЛ"

Медведчук замінував палац у Донецьку перед приїздом Ющенка?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування