Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КЕРІВНИКА "НАРУЖКИ" ПУКАЧА ЗВІЛЬНЕНО НА ПІДПИСКУ ПРО НЕВИЇЗД

Середа, 5 листопада 2003, 16:04
Колегія Київського апеляційного суду звільнила з під варти керівника департаменту "наружки" МВС Олексія Пукача. Таке рішення винесла колегія суду на чолі з суддею Глосом.

Як запобіжний захід Пукачо обрано підписку про невиїзд.

Суд вказав, що Пукачеві змінено запобіжний захід, бо він вже не працює в органах міліції та не може здійснювати тиск на своїх колишніх підлеглих. Суд зазначив, що Пукач має родину і постійне місце проживання, є інвалідом 2-ої групи, має ряд хронічних захворювань, до кримінальної відповідальності не притягався і брав участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Пукач відразу пройшов до однієї з кімнат, щоб підписати документ про невиїзд.

У ході засідання вперше стало відомо, у чому саме підозрюється Пукач - у дачі доручення знищити документи, які свідчать про те, хто стежив за Гонгадзе. Про це в ході судових дебатів заявив представник Генпрокуратури Ігор Дегтярьов.

"Це були єдині документи, де була інформація про конкретних осіб, що здійснювали стеження за Гонгадзе", - сказав він, підкресливши, що Пукач особисто не знищував ці документи, однак давав усні указівки своїм підлеглим.

За словами Дегтярьова, на момент знищення документів у МВС уже було доручення Генпрокуратури про їхнє вилучення.

У свою чергу, адвокати Пукача заявили, що обвинувачення Генпрокуратури ґрунтується тільки на усних свідченнях через відсутність доказів провини Пукача.

Зокрема, адвокат Ігор Фомін сказав, що на сьогодні не порушена справа щодо осіб, що знищували ці документи, і висловив подив, що ці особи є не обвинувачуваними, а свідками.

Адвокати також підкреслили, що для перебування Пукача під вартою немає підстав, оскільки він ніколи не ухилявся від дачі свідчень у Генпрокуратурі, куди його неодноразово викликали на допити. За словами Фоміна, Пукач намагається допомогти слідству в розслідуванні "справи Гонгадзе".

Як повідомили адвокати, кримінальна справа про вбивство Гонгадзе має гриф "абсолютно таємно", і через це вони не мали можливості зустрічатися зі своїм підзахисним, оскільки його кримінальна справа була об'єднана зі "справою Гонгадзе".

У свою чергу, Дегтярьов повідомив, що стосовно Пукача справа порушена за статтею 364 частиною 3 Кримінального кодексу України - зловживання службовим становищем. За словами представника прокуратури, у цій справі фігурують дані про особовий склад секретних служб МВС, і тому справа, відповідно до закону, є державною таємницею.

Він також виступив проти зміни запобіжного заходу для Пукача, відзначивши, що в матеріалах справи є показання свідків про те, що Пукач на них тиснув і вимагав давати неправдиві свідчення Генпрокуратурі. "У слідства є підстави вважати, що так буде і надалі", - сказав Дегтярьов.

Виступаючи в суді, Пукач підкреслив, що жодного разу не відмовлявся бути на допиті в Генпрокуратурі і не впливав на своїх колишніх підлеглих, оскільки вже тривалий час із ними не зустрічався. Він повідомив, що із серпня по жовтень нинішнього року знаходився в госпіталі і жодного разу не бачив своїх колишніх підлеглих, а після виходу з лікарні його відразу ж затримали.

Після звільнення з залу суду Пукач відмовився від коментарів пресі.

Як передав кореспондент агентства, у ході розгляду справи в суді відбувся інцидент із редактором газети "Свобода" Олегом Ляшко, що спробував сфотографувати склад суду, однак йому перешкодила охорона.

Суд прийняв рішення видалити журналіста з зали засідання. Оскільки Ляшко чинив спротив, службі охорони суду довелося силою вивести його з зали.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування