Нові члени ЦВК: ще не олігархи, але вже не люмпени

Середа, 18 лютого 2004, 13:15
Отже, команда з підрахунку голосів на виборах президента 2004 майже сформована. У вівторок парламент затвердив 10 з 12 нових членів ЦВК, рекомендованих на початку лютого президентом Кучмою.

Не потрапили до нової Центральної виборчої комісії тільки другий кандидат від СДПУ(О) Ігор Толкачов та керівник апарату київського мера Омельченка Броніслав Стичинський.

Як пояснювали в кулуарах парламенту, їх "провал" став платою за участь в голосуванні опозиції. Натомість "Нашій Україні" та Соцпартії нібито було обіцяно, що на вивільнені два місця запропонують їх представників. Тому навіть Ющенко, відсутній у залі, проголосував, наприклад, за одіозного Ківалова.

Загалом тих десятьох, які вже потрапили до ЦВК, можна привітати. Автоматично з призначенням до Центральної виборчої комісії вони отримують 1-й ранг держслужбовця, що фактично дорівнює статусу міністра. Правда, двом з них доведеться віддати за це право депутатської недоторканності, а декому - значно втратити в прибутках, оскільки держслужбовцям заборонено займатися підприємницькою діяльністю.

Про те, хто став членом ЦВК, можна було довідатися раніше з довідника "Хто є хто" або з Інтернету.

Для депутатів цей процес значно полегшили: перед голосуванням їм роздали таке собі "саммарі", аркушів десь на 70, на яких було коротко викладено біографію кандидатів до ЦВК, а також вміщено ксерокопії їх паспортів, дипломів, військових квитків та декларацій про прибутки.

Один з таких зшитків випадково потрапив до журналіста "Української правди".

Отож, хто буде рахувати наші голоси?

Першим затвердженим у вівторок членом ЦВК став Валерій Бондік – представник донецьких, який пройшов шлях від політорга донецької КПУ у 1991 до начальника юрвідділу кондитерської фірми "АВК", що належить Ахметову. Перед призначенням до ЦВК був депутатом донецької облради, адвокатом та викладачем Донецької академії управління.

На незалежній професійній діяльності Бондік заробляв суто "по-донецьки" – 388 тисяч гривень на рік, утримуючи родину, що заробляла лише 2 400.

З нерухомого майна в Бондіка є лише квартира (90 кв. м). Решта ж – квартира такою ж площею, дачний будинок (120 кв. м) та гараж – належать родині (дружині, доньці та матері).

Їздить Бондік на "Ніссані", а сім'ї належить "Фольксваген".

На рахунках Бондіка з 2003, згідно з декларацією, лежить 300 тисяч доларів депозитного вкладу, тоді як на рахунках родини – 100 тисяч доларів.

Інтереси комуністів в ЦВК відтепер захищатиме Юрій Донченко. Взагалі-то майстер-машиніст, він більшу частину життя пропрацював в партійних структурах Луганська. А диплом юриста отримав лише в 1999, під кінець другою депутатської каденції у Верховній Раді.

На час обрання до ЦВК Донченко працював у Фонді державного страхування, де заробляв скромні 27 тисяч на рік та ще отримував 300 гривень матеріальної допомоги.

З майна у Донченка тільки квартира (80 кв. м) в Дарницькому районі. Правда, у дружини є ще невеличка дачка і 6 соток біля неї у Луганській області. Їздить Донченко на дешевенькому "Деу", а рахунків у банку, щоб придбати новеньке авто чи щось інше, згідно з декларацією, не має. Скромні 12 тисяч дружини не рахуємо.

Валентина Завалевська – єдина жінка серед 10 новообраних членів ЦВК. Колись головний економіст колгоспу на Кіровоградщині вибилась у люди (народні депутати) після того, як з 1992 по 1994 пропрацювала представником президента Кравчука у Вільшанському районі.

Фах же юриста Валентина Олександрівна отримала лише 1999 в горезвісній Харківській юракадемії, після чого одразу ж пішла працювати у Вищу раду юстиції до пана Ківалова.

А вже перед потраплянням до ЦВК Завалевська 2 роки працювала в Держслужбі з охорони прав на сорти рослин.

На захисті прав сортоводів пані Валентина заробляла 27 тисяч гривень на рік, з яких 24 – зарплата, а 3 – матеріальна допомога. З майна у Завалевської тільки квартира на Печерську (97 кв. м) та старенькі "Жигулі" 6 моделі. На рахунку в банку – тільки 5 тисяч.

Тепер колишній начальник Завалевської – Сергій Ківалов. Він – найвірогідніша кандидатура на голову ЦВК, і після призначення дехто з нових членів Центрвиборчкому так і звертався до нього – "шеф".

До 17 лютого 2004 Ківалов працював народним депутатом, головою підкомітету із законодавчого забезпечення політичної реформи. Окрім цього, він – голова Вищої ради юстиції, а також почесний ректор Одеської юракадемії, однієї з легалізаторів третього терміну Кучми.

До речі, дехто сумнівається у законності його перебування на посаді ректора зазначеного вузу. А в Приморському райсуді Одеси навіть зареєстровано два позови щодо законності ректорства Ківалова і поєднання його з депутатством.

Правда, при цьому в особовій довідці Ківалов написав, що не працює за сумісництвом. Так само як не є повіреним третіх осіб у справах державного органу, не входить до складу керівних органів підприємств, не займається підприємницькою діяльністю і не мав судимостей.

Своїм "нєпосільним трудом" Ківалов заробляє 34 445,46 гривень на рік, з яких 25 643,46 він отримує як зарплату, 5 832,00 – від науково-викладацької діяльності, а 2 970 – матеріальної допомоги.

На ці гроші він утримує дружину Наталію, сукупний доход якої за рік складає лише 960 гривень, а також сплачує 7420 гривень за утримання земельної ділянки (1104 кв. м), житлового будинку (309 кв. м), квартири на Печерську (179,9 кв. м).

Гаража у Ківалова немає, а тому рідна Toyota Avensis, слід розуміти, мокне під дощем і розпікається на сонці.

А ось грошей на рахунках банків у Ківалова – 104 454,1 гривні.

Претендувати на місце голови ЦВК Ківалов може як найбільш титулований юрист: має 3 дипломи, зокрема кандидата і доктора, атестати доктора і професора, членкорство Академії педагогічних наук, а також 118 наукових праць.

Останні в основному присвячені митному та адміністративному праву, але є серед них і особливо "душоцілющі", на зразок високонаукової роботи із назвою: "Від спілкування з Л.Д. Кучмою збагачується державницьке мислення".

Крім Ківалова в ЦВК перейде ще один депутат – член СДПУ(О) Володимир Заплатинський. Після того, як есдеки пожертвували Толкачовим, Заплатинський буде єдиним формальним представником партії Медведчука в ЦВК.

До речі, представник партії юристів-футболістів – єдиний з нових членів ЦВК, хто не має юридичної освіти. Хоча інженер-технолог для відповідної роботи теж непогана освіта.

А от скільки заробляє середньостатистичний член фракції СДПУ(О), дізнатися так і не доведеться. В розданому депутатам "саммарі" звична сторінка про декларацію доходів кандидата на члени ЦВК відсутня – є лише автобіографія та купа ксерокопій дипломів, зокрема такої собі Міжнародної академії менеджменту та Південної академії підвищення кваліфікації кадрів.

У решти з документами все гаразд. Михайло Охендовський прийшов у ЦВК із юридичної фірми "Проксен", організованої представником президента в парламенті Олександром Задорожнім, де працював заступником директора. В перерві між роботою в "Проксені" Охендовський попрацював заступником Ігоря Сторожука, віце-президентом Національної телекомпанії України.

Сукупний доход Охендовського становить 79 384,73 гривні на рік, з яких 52 090 – доход від підприємницької діяльності, 23 723 – зарплата, 3 571 – дивіденди, проценти, роялті.

При цьому з нерухомого майна у Охендовського є тільки один гараж. Земельна ділянка (489 кв. м), будинок (79,2 кв. м) і квартира (45,4 кв. м) належать дружині, сукупний доход якої вп'ятеро більший, ніж у Охендовського, і складає 493 200 гривень.

Охендовський їздить на "Тойоті", а дружина на – "Форд Фієсті". Сума на його рахунку в банку складає 272 900 гривень (у дружини – 1 374), а цінних паперів є аж на 5 гривень 50 копійок, тоді як внесок дружини до статутних фондів підприємств становить трохи більше 9 тисяч.

При цьому Охендовський має не дуже високу освіту – тільки бакалаврський диплом інституту міжнародних відносин університету імені Шевченка.

Ще один не надто титулований юрист Броніслав Райковський останнім потратив до оновленого ЦВК у вівторок. Генеральний директор юридичної колегії "Міжнародна правова допомога" працював до цього у парламенті двох скликань, член фракції КПУ.

Підприємницькою діяльністю, за власним зізнанням, заробляв 60 тисяч гривень на рік, що разом із зарплатою у 31, 5 тисячі складало в сумі доход у 91,5 тисяч гривень. 2 тисячі з них Райковський витрачав на утримання квартири (60 кв. м) у Дніпровському районі Києва.

Крім квартири, у Райковського є дві машини: "Ауді" А-6 та "Ауді" А-8. І дружина Ліда, яка заробляє тільки 12 тисяч гривень на рік.

Посада в ЦВК стане черговим пунктом стрімкої кар'єри Ігора Качура, який, закінчивши в 1997 Київський університет, через півроку вже був старшим помічником прокурора Печерської прокуратури, а у 2002 – став суддею Подільського суду Києва.

Таку стрімку кар'єру можна пов'язати з постаттю тата – Анатолія Качура, голови секретаріату "Трудової України", який починав свій трудовий шлях ще в управлінні справами Ради Міністрів УРСР.

Качур-молодший не має власних ні квартири, ні землі, ні машини. Так само як і рахунків у банках. А його річний прибуток складали скромні 13 774 гривні, з яких 13 400 – зарплата, а 365 гривень – матеріальна допомога.

Від старого складу ЦВК у новий за поданням президента також перейшли 2 секретарі Центральної виборчої комісії.

Так, Ярослав Давидович працює на площі Лесі Українки з 1997 і вже 9 років має статус держслужбовця першого рангу. До того він працював консультантом у відділі з питань діяльності місцевих рад в парламенті ІІ скликання.

Сукупний доход Давидовича від роботи в ЦВК складає 40, 6 тисяч гривень, з яких 34, 4 – зарплата, 6 148 – матеріальна допомога. Сукупний доход родини Давидовича якраз трохи менше цієї допомоги – 6 114.

Також за роки роботи в ЦВК Давидович чи то отримав, чи то придбав квартиру на Печерську загальною площею 74 кв. м. Окрім неї має ще земельну ділянку в 1,5 га, ймовірно, отриману в спадок від батьків-колгоспників. Іншого майна та рахунків у родини секретаря ЦВК немає.

Руслан Князевич в ЦВК вже 7 років. Останні два працював в секретаріаті Центральної виборчої комісії. А до цього був першим помічником голови ЦВК Рябця.

За роботу в комісії Князевич отримує 26 816 (тобто заробляє більше, ніж депутат і ректор Ківалов), 3 493,65 – матеріальна допомога, 1 604,60 - за наукову та творчу роботу.

Сукупний доход же секретаря ЦВК складає 31914, 21 гривень, з яких тільки 1 120 гривень він витрачає на утримання квартири (лише 51 кв. м). Іншого нерухомого та рухомого майна, за даними податкової декларації, у Князевича немає, як і рахунків у банках.

Порівняно з іншими членами Князевич є справжнім поліглотом – вільно спілкується українською, російською, англійською та польською.

Ось так на даний момент виглядає новий ЦВК. Нагадаємо, що з 15 членів ЦВК, троє – Марина Ставнійчук, Юрій Данилевський та Микола Рибачук – залишаються виконувати свої повноваження, оскільки ще не минуло 6 років від моменту їх призначення на посаду.

Чи встигнуть їх доукомплектувати за останні два тижні – невідомо. А ось бойове хрещення нового ЦВК пройде точно 7 березня, коли відбудуться вибори на звільненому окрузі генпрокурора Васильєва.


Читайте також:

Новий ЦВК: люди СДПУ(О), КПУ, Литвина, донецьких...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News