Полтавські вибори – з доставкою до хати

Понеділок, 21 червня 2004, 15:16
Сенсації не сталося. На виборах по 151 полтавському округу замість померлого депутата з Партії регіонів Івана Четверікова переміг кандидат від цієї ж Партії регіонів Олексій Лелюк. Тим самим історія сімейних кланів та спадкових округів в українській політиці отримала продовження: Лелюк – племінник Четверікова.

За голову правління "Полтавагаз" Лелюка проголосували 32,86% полтавчан. Другим фінішував кандидат, підтримуваний "Нашою Україною" "тимчасово безробітний" Олександр Кулик з 22,33%.

З солідним відставанням від них завершили гонку керівник "Східноєвропейського банку" Михайло Гончаров (8,99%), якого останніми днями найбільш активно обвинувачували в підкупі виборців, та екс-аграрний міністр Леонід Козаченко (6,67%), ще вчора абсолютно переконаний в своїй перемозі.

У Кулика були досить непогані шанси і дуже яскрава програма а ля "Жириновський" чи "Ленін-1917": "Добро – українському народу. Шахраям і бандитам – тюрми. Владу у чисті руки". Значно допоміг Ющенко своїм візитом. На дільницях було по 2 представники від партії плюс два спостерігачі. Також планувалося ретельне стеження за доставкою бюлетенів з виборчих дільниць до окружної виборчої комісії.

Окрім того, додавало впевненості, що на парламентських виборах 2002 по округу "Наша Україна" перемогла із солідним результатом 22,4 % (фактично Кулик повторив той же результат). Але цього виявилось замало.

Донецькі отримали першу перемогу в змаганні з "Нашою Україною", ющенківці – чергову гулю на лобі, виборці – пенсії за півроку від уряду, кулі гречки і подекуди газові лічильники (не питайте від якого кандидата). Спостерігачі – масу насолоди від чергових "чесних і прозорих" виборів.

На останній прес-конференції президент Кучма пообіцяв, що президентське змагання відбудуться за будь-якої погоди і в жодному випадку не буде визнане недійсними.

Мотивував свою упевненість гарант тоді тим, що до того часу пройде ще декілька довиборів до Верховної Ради, і це дасть можливість виправити недоліки перед головним змаганням за посаду президента.

Перевірити правдивість слів Кучми можна було якраз 20 червня під час довиборів на Полтавщині. Це було не "бєспрєдєльне" Мукачево і не зразково-показова Одеса.

Це – великий сільський округ зі своїм розміреним життям, де надзвичайно екзотично виглядають футболки мобілізаційних груп "Пора!", купи журналістів і міжнародних спостерігачів. Останніх на виборах під Полтавою було 4 500, включаючи посла Японії, якому дісталися якісь найдальші села.

І треба сказати, цим спостерігачам доведеться констатувати, що порівняно із виступами на окрузі Ківалова 30 травня в Одесі, вибори під Полтавою – величезний крок назад.

Кампанію по виборах в 151 окрузі речник Комітету виборців Олександр Черненко охарактеризував як зіткнення адмінресурсу з прямим підкупом.

В принципі, вибори в Полтаві могли розгортатися за сценарієм одеських, коли зійшлися два адмінресурси двох сильних кандидатів від влади. Однак за тиждень до виборів Бугрій від СДПУ(о) зняв свою кандидатуру на користь кандидата Партії регіонів і племінника Четверікова Лелюка.

Слід сказати, що з боку есдеків це була чимала жертва. Адже голова правління комбікормового заводу ТОВ "Бурат" Бугрій за попередніми даними вважався лідером народної довіри – на відміну від молодого і недосвідченого Лелюка, який попервах навіть не входив до трійки лідерів.

Однак, підтримавши "регіонала" Лелюка, партія Медведчука змогла ще раз продемонструвати свою прихильність кандидату від влади вже на виборах президента Віктору Януковичу. Причому, як стверджують злі язики, жертва не була даремною – в обмін на підтримку Лелюка есдеки отримали від Януковича місце вінницького губернатора (недавно призначено Калетніка з фракції СДПУ(о), а також місця двох голів райдержадміністрацій Полтавської області. Ті ж злі язики стверджують, що й самому Бугрію було обіцяне якесь тепле місце, про що скоро стане відомо.

Таким чином, тепер боротьба велася між ставлеником влади Лелюком, представником "Нашої України" Куликом, а також аграрієм Козаченком і банкіром-самовисуванцем Гончаровим.

До речі, після виходу з гри Бугрія між першим і останнім з перерахованих виникла цікава колізія. За деякими даними, після зняття кандидата від СДПУ(о), його команда пішла працювати до не на Лелюка, а на Гончарова.

Окрім того, просто виключити головного претендента з гонки ще не означало, що його голоси автоматично дістануться Лелюку. Народ треба було чимось "задобрити".

Як зафіксувала коаліція "Свобода вибору", у багатьох селах ветеранам війни встановлювали газові лічильники, а невідомі особи розповсюджують серед пенсіонерів безкоштовні ліки. Як повідомила місцева жителька, особи агітували проголосувати за кандидата Лелюка.

Мені голос – вам пляшку пива

Вибори на Полтавщині стали справжнім ренесансом підкупу виборців. Та ж таки "Свобода вибору" зафіксувала наступні порушення з наданням виборцям безкоштовних товарів та послуг:

Кандидат Бугрій розповсюджував брошуру "Юридична консультація" та "Земельні паї", що є наданням безкоштовних юридичних послуг.

Кандидат Кулик, редактор та видавець газети "Полтавська думка", окрім того, що розповсюджує це видання безкоштовно, відмовляється надавати у рівній мірі друковані площі у цій газеті іншим кандидатам. Цьому факту було присвячено засідання окружкому. Проте жодного рішення комісією прийнято не було, питання було відправлено на довивчення.

Кандидат Бугрій організовував безкоштовні дискотеки для молоді у місті Карлівка. Захід відвідало близько 1000 молодих людей.

4 кандидати організували безкоштовні концерти для виборців, а кандидат Козаченко навіть запросив до Карлівки провідних акторів Київського театру ім. І. Франка Богдана Бенюка, Ольгу Сумську та Анатолія Хостікоєва.

У багатьох не газифікованих селах почались роботи із прокладення газу. За інформацією місцевих жителів, це робиться за ініціативи кандидата Кулика.

Крім цього, слід згадати проблеми з організаціями зустрічей кандидата Козаченка, зникнення тиражу "Полтавської думки" зі статтею про візит Ющенка, який з'явився лише напередодні виборів у значно обрізаному вигляді, а також провокативне агітування за Кулика у суботу увечері начебто одного з його представників.

Також у суботу увечері з'явилася інформація про те, що самовисуванець Михайло Гончаров роздає по 20 гривень за голос і що начебто кандидат Лелюк подав на нього за те в суд.

Застосування "фінансової піраміди" дійсно було досить небезпечним навіть для адмінресурсного Лелюка, адже саме за допомогою саме цієї нехитрої технології, як вважають в Комітеті виборців, здобули свої перемоги на виборах, зокрема Нестор Шуфрич та Василь Хмельницький.

Але чи була дійсно заява і чи був суд, журналістам довідатися не вдалося – Лелюк був недоступним всі ці дні, так само як і його штаб. Остання спроба вибити телефон з одного з представників Лелюка в дільничній комісії завершилася порадою подзвонити за телефоном 9-04 (газове господарство).

Так само був недоступний і Гончаров. Як заявила одна з кандидаток, він взагалі не з’являвся на округ, а вся компанія велася, судячи з жесту рук жінки, "отстьогіванієм бабок", тоді як по радіо крутився рекламний ролик про кандидата, що обіцяв "порєшать проблєми, бо він має необмежені фінансові... можливості" чи щось таке.

Вже безпосередньо в день виборів з’явилась інформація про те, що в селі Павлівка Машівського району відбувається підкуп виборців пляшками пива. Пиво нібито також роздавали від кандидата Гончарова.

Приїхавши на місце події, журналісти окрім розвалених ферм, табунів гусей, побачили лише убогу дільницю а ля "шевченкова хата", через дорогу від якої було навалено гору пляшок "Жигулівського" і гурт щасливих мешканців села, що вже явно зробили свій вибір.

Крім того, на території округу час від часу погляд стороннього спостерігача радували мобільні групки подібні до "мукачівських" з бритоголовими хлопчиками у шкіряночках (не більше одного на групу) чи дамочками на високих підборах, чий вираз обличчя свідчив про щонайменше посаду начальник місцевого управління персоналом якоїсь газової контори.

З ім'ям Лелюка також пов'язують застосування ще одного ноу-хау.

Однією із найбільших проблем округу стала його географічна специфіка: він займає велику територію та охоплює понад 200 сіл та невеличких містечок. На окрузі створено 195 виборчих комісій, які дуже віддалені одна від одної. Окрім цього, вони також часто виявлялись досить віддаленими від помешкань старих немічних бабць і дідків.

Влада вирішила їм допомогти здійснити волевиявлення, але не без користі для себе. Немічним громадянам пропонувалося проголосувати на дому, написавши відповідну заяву.

Все б нічого, але на вечір суботи таких заяв виявилося десь під десять тисяч (!), тоді як в окремих районах кількість бажаючих проголосувати вдома доходила до 30%. При цьому більшість з цих заяв було роздруковано на комп'ютері, а приносили їх не співробітники, скажімо, дільниць, а представники "Полтавагазу" – який, як відомо, очолює Лелюк.

Наявність навіть 10% тих, хто голосує вдома, дозволяла досить суттєво змінити розклади виборів і привести до влади бажаного кандидата.

Суті цієї технології не могли не розуміти представники інших кандидатів, які оскаржили чинність цих заяв в окружкомі. Той, подумавши до 5 години ранку неділі, ухвалив рішення визнати друковані бюлетені не дійсними. Хоча не можна сказати, що рішення виявилось дієвим: станом на 11 годину про рішення окружної комісії не знали дільничні комісії, що знаходилися на відстані півтора кілометри від неї. Тому по хатах було вислано групи для проведення голосування.

На пам'ять прийшла ситуація в Одесі, коли за умов масової відсутності виборців у списках, місцева окружна комісія тільки о 14 годині прозріла, і дозволила голосувати за заявами, після чого якраз і відбувся славнозвісний масовий підвіз студентів.

І в першому, і в другому випадку, влада начебто на перший погляд зробила все від неї залежне, і лише прискіпливому оку помітно, що при цьому вона провернула свою технологію. Чи не таке заповнення прогалин мав на увазі наш гарант, говорячи про проведення виборів президента?


Поїздка журналістів на висвітлення виборів на Полтавщині була організована за сприяння Міжнародного фонду "Відродження"

Читайте також інші матеріали про вибори на Полтавщині:

На виборах на Полтавщині в обмін на голоси дають пиво і 20 гривень

Статтю про Ющенка підмінили, а перед цим знищили тираж газети

Вибори у 151 окрузі ледь не розсварили фракцію "Наша Україна"

Чого чекати від битви під Полтавою

Народний варіант Ющенка

Колінько з`ясувала, що кандидат від влади дурить пенсіонерів


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування