Олександр Мороз. За славою Дон Кіхота

Понеділок, 5 липня 2004, 00:22
Олександр Мороз втретє йде в президенти. Таке рішення ухвалив у неділю ХІ-й з'їзд Соцпартії. Хоча впевнено про це можна було сказати вже два місяці тому, коли провалилася політреформа – яка й була головною умовою балотування.

А, можливо, Мороз вирішив брати участь у виборах ще до буремних подій квітня – відпочиваючи взимку на Кубі в компанії соратника-прихильника самостійного балотування Сан Санича. А може, це питання для Мороза раз і назавжди вирішилося ще тоді, коли багато років тому першим секретарем політради СПУ став Йосип Вінський?

В будь якому разі, це не змінює сухий підсумок – Мороз іде на вибори. Свій перший месидж про балотування в 2004 році він відправив 29 лютого, коли вдало поєднав свою презентацію як політика зі святкуванням ювілею у Жовтневому палаці.

У неділю з цієї ж зали його відправляли за перемогою. Цього разу, правда, Морозу не передавали ковбаси й самогон з рідного краю, не співали пісень, не дарували булаву й вінки цибулі. Все було камерно й солідно. Або радше з'їзд СПУ був як той самий Йосип Вінський, теперішній начальник штабу і повноважний представник Мороза в ЦВК.

Він повідомив делегатам, що перед Соцпартією стояло і стоїть два завдання: зміна системи влади і усунення чинного режиму. Задля другої мети тоді об'єдналися чотири опозиційні сили – СПУ, КПУ, Наша Україна і БЮТ – які мали б висунути єдиного кандидата на виборах, що неодмінно б переміг. І не вина СПУ, що ця коаліція спіткнулася об камінь політреформи і розвалилася.

Тепер СПУ мусить висувати Олександра Мороза. Думка одностайна. Інших кандидатур не буде, заявив Вінський.

Далі почалося дежа-вю ювілею.

Лицар рожевої троянди...

Спочатку на трибуну піднявся Іван Бокий, який зазначив, що СПУ знає свого лідера як людину вірну, випробувану і відповідальну, що це найморальніший політик, а його сила – найвідповідальніша. Що Мороз уміє визначати конкретні напрямки роботи, больові точки і що в нього досить досвіду й вмінь, щоб керувати державою. А ще в ньому поєдналися політик і поет, і романтика політика Мороза – це діло.

Потім був земляк з Таращі, який розповів як пишається своїм вчителем Морозом. За ним 19-річний член СМС (Союзу молодих соціалістів) Григорій Мороз. Він заявив, що відчуває відповідальність перед нащадками за майбутнє України, а тому агітував за Мороза Олександра, який "душа України, її гордість і сила, шляхетність і доброта"!

Далі був представник партосередку з Полтавщини, який повідомив делегатам, що Мороз вібрав усі найкращі риси народу – селянську мудрість з хитринкою, скрупульозність, роботу над собою, ліризм, турботливе ставлення до родини, а тому він обов'язково врятує Україну від "мерзенних виплодків землі", які її зараз катують.

Представниця Луганщини "чисто по східному" пообіцяла забезпечити перемогу Мороза на виборах, а ще один делегат закликав взяти зобов'язання з усіх штабів, що Мороз набере в першому турі не менше 35%.

Апогеєм віншування стала промова Миколи Рудьковського, який заявив, що після того як партія пережила весь кучмівський терор і ухвалила важливі виборчі закони, СПУ чекає майбутнє "визначальної сили". Що Мороз – це той політик, який потрібен Україні, який об'єднає правих і лівих, західну і східну Україну, буде прийнятним і Москві й Заходу.

Після цього настала черга Мороза дякувати за теплі слова і називати свої мотиви балотування в президенти.

Ні, до боротьби його спонукають "не амбіції егоїста, жадоба влади чи корисливий розрахунок", а "захист прав українських громадян, бажання, щоб Україна була сильна, демократична, суверенна".

"Стан руїни, глибокої деградації, промисловості і сільського господарства, більшості секторів економіки, а з тим – наростання соціальної несправедливості, безробіття, трудової еміграції, понівечених сімей і людських доль, - все це наслідки функціонування політичної надбудови у вигляді кланової влади, засилля в ній саме монополістичних кланів. Їх називають "сім’ями": київську, донецьку, дніпропетровську. Ці сім’ї відомі по прізвищах. Їх інтереси і інтереси суспільства – протилежні. Але вони – серцевина державної влади!", - сказав Мороз у промові перед делегатами.

"Так не повинно бути, щоб влада і народ мали взаємно протилежні прагнення, бо кінець–кінцем це завершиться конфліктом, бунтом, в якому постраждають усі. Ситуацію треба виправити іншим шляхом, доки це ще можна зробити", - зазначив він.

...захисник моралі і лісів

Інший шлях викладений у програмі кандидата Мороза, яку представляв секретар політради Ніколаєнко.

Вона визначає головними політичними завданнями кандидата від СПУ: зміну системи влади; відсторонення від влади нинішнього режиму; розробку прогресивної стратегії розвитку суспільства та підзвітність органів влади на центральному й місцевому рівнях.

Головними соціально-економічними завданнями є: боротьба з бідністю і безробіттям, створення системи захисту українського товаровиробника та підтримка розвитку малого й середнього бізнесу, усунення монополії кланів та реанімація й розвиток АПК.

На зовнішньополітичному фланзі Мороз планує забезпечувати європейський вектор інтеграції України, звісно за умови пріоритетності братерських відносин з Білоруссю і Росією. Ну і вивести війська з Іраку.

Крім цього Мороз збирається займатися відродженням духовності та моралі, а також науки і освіти. Щоб, як сказав один молодий соціаліст, студенти ходили в університет "не тусуватися і хабарі давати, а вчитися".

А ще він збирається на третину збільшити площі лісів та заповідників.

Ця програма, як і кандидатура Мороза, була одноголосно затверджена з'їздом. Новоспеченого кандидата вітали оплесками та двома букетами символічних рожевих троянд.

Також на з'їзді було ухвалено листа до союзницької КПУ щодо висунення єдиного кандидата.

"І влада, і її конкуренти з блоку "Нашої України" насаджують суспільній свідомості стереотип: у другий тур виборів пройдуть Ющенко та Янукович (Кучма, інший представник влади)... Мусимо також визнати, що наодинці комуністам і соціалістам в другий тур потрапити важко, хоч і можливо... Сказане зобов'язує нас разом шукати вихід. Він один – висунення однієї кандидатури від двох партій. Логіка підказує, - це повинен бути представник КПУ. Але та ж логіка переконує, - в такому разі в другому турі буде повторення 1999-го року з гіршими результатами", - говориться в листі.

Тому соціалісти пропонують КПУ ще раз розглянути їх пропозицію висунути єдиним кандидатом Олександра Мороза.

А от про єдиного кандидата з правою опозицією варто забути. Вся риторика Мороза на з'їзді демонструвала, що Мороз розглядає Ющенка тільки як конкурента. Більше того, антиющенківський посил закладений у його передвиборчій програмі.

Там є пункт, у якому, зокрема, говориться, що існує справжня опозиція (СПУ, КПУ), а є "шило" і "мило".

Під час обговорення програми депутат Баранівський пропонував вилучити ці слова. Але Мороз відмовився й наполіг на їх збереженні. Вийшовши на трибуну, він сказав: "а декому, хто назвався опозицією, треба сказати, що народ не збирається міняти шило на мило". Зрозуміло, що йшлося про Ющенка й Тимошенко, хоча імен названо не було.

ContraЮщенко

Ім'я Ющенка називалося раніше. Теж не в досить приємному контексті. Переконуючи делегатів з'їзду, Мороз послався на інформацію, що президент заявляв, що кандидатура від "Нашої України" на посаду президента "взагалі не гірша, і з нею можна погодитись".

"Давайте, будемо обережнішими с порадами щодо об’єднання, коаліцій тощо. Аби не трапилось так, що в нестримній боротьбі з режимом ми не опинилися на барикадах на одному боці з ними", - сказав кандидат в президенти від СПУ.

Ще детальніше він пройшовся по Ющенку, коли виступав перед делегатами вдруге. Він пригадав ющенківцям усі їх попередні гріхи: і як збільшували повноваження прем'єру Кучмі, і як підтримували його декрети, і ухвалення Конституції 1996, і підтримку кучмівського референдуму 2000, і парламентський переворот того ж року, і неучасть в акціях протесту проти режиму, і спроби створити коаліцію із "За Єду" і ще, ще, ще...

Взагалі, на думку Мороза, оточення – найслабше місце Ющенка. І навіть у разі його перемоги до влади прийдуть "клановики".

Плюс загальновідомі звинувачення, що Ющенко й Тимошенко не збираються реформувати систему влади, а хочуть змінити ситуацію в державі в межах існуючих повноважень.

Тимошенко ж дісталося за тезу про зв'язки Мороза з Медведчуком. Тепер, за словами лідера СПУ, Юлії Володимирівні вже й соромно, а поголос пішов.

Ну які ж зв'язки, коли Мороз вже більше року судиться з Медведчуком, який вимагає у нього мільйонне відшкодування? А ще СПУ в Соцінтерні, а СДПУ(о) туди й на поріг не пустили. І загроза "чукам" від лідера соціалістів більша: бо Ющенко тільки власність переділить, а Мороз – взагалі забере.

Наостанок Мороз пообіцяв не агітувати ані проти влади, ані проти своїх конкурентів. А тільки боротися "за" тих, хто хоче "твердої і чесної влади"! Таких, за підрахунками Соцпартії, 70%. Справді, є за що позмагатися, але з ким? Адже навряд чи на цю ж нішу претендує Янукович чи (шляхи Господні непередбачувані) Кучма.

Мороз гратиме на одному полі з Ющенком. А значить претендуватиме на частину його виборців. Ні, тут усе по чесному. Хто зумів, той і взяв. Але 26% твердого електорату Ющенка плюс ще, скажімо, 25%, зібраних разом – і це перемога в першому турі.

Самому ж Морозу вийти в другий тур, фактично нереально.

Зоряний час деяких політиків іноді припадає на історичний період, коли проти них концентруються всі сили. Так було з Морозом в 1999. Зараз же не його кампанія. Право Мороза боротися й зараз самотужки до кінця. Але чи залишиться він після того тим Морозом, якого люблять і поважають. Дон Кіхотом бути добре. Але навіть той, повоювавши з вітряками, сів на трон не сам, а посадив Санчо Пансо.


Читайте також:

Заява Мороза в зв`язку із рішенням балотуватися в президенти

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування