У книжці "Кучма – не Мороз" ідеться про те, як Мороз перерізав телефон з АП

П'ятниця, 17 вересня 2004, 19:08
Президент України Леонід Кучма називає важливою роботою свою боротьбу з Олександром Морозом протягом першого президентського строку.

"Боротьба з Морозом теж була роботою, i роботою, на мій погляд, украй важливою i відповідальною, якщо врахувати, що зміст її полягав у тому, щоб Україна знову не стала чимось на зразок УРСР", - пише Кучма у книзі "Своїм шляхом".

Фрагменти нової книги публікує газета "Факти".

Головний закид Кучми щодо Мороза – це небажання лідера СПУ продавати землю, яку президент назвав "продуктом утопічної свідомості".

При цьому Кучма вказує на різницю їх світоглядів, зазначаючи, що Мороз "був i залишається далеким від життя, вiд землі".

"Він ніколи не був у становищі людини, яка є останньою інстанцією. Йому ніколи не доводилося ухвалювати рішень, які безпосередньо впливають на хід справ, на долі людей, на відносини в суспільстві", - пише Кучма.

Він висловлює обурення, що навіть після перемоги на виборах мусив боротися за владу через протистояння з Морозом.

"Мене покоробило, коли Мороз, ставши головою Верховної Ради не без моєї підтримки, не дочекався президентських виборів i, як я вже писав, провів через парламент свої "Засади економічної політики", щоб таким чином змусити майбутнього переможця президентських перегонів виконувати не свою власну програму, яку підтримали виборці, а фактично - його, морозiвську, програму", - пише Кучма.

"Мені здавалося, що моя політична боротьба закінчилась із закінченням президентських виборів... А виявляється, що вибори пройшли, я обраний, а політичну боротьбу за владу треба продовжувати!.. Це було дуже неприємне відчуття", - додає він.

Як приклад "війни" президент згадав, що Мороз наказав "крадькома обрiзати казенний телефон", щоб провладні депутати не могли консультуватися з АП у "конституцiйну нiч" 1996 року.

Також Кучма засудив у книзі спроби Мороза обмежували повноваження президента.

Також Кучма пригадав Морозу спробу налагодити зв'язки з місцевими органами влади, порівнявши парламент із "штабом заколоту, штабом бунту".

"Загалом, скажу моєму читачевi на закiнчення так. Мороз iз захопленням, завзято захищав вiд мене українську демократiю, як вiн її розумiв, а про мене можна сказати, що я захищав вiд нього українське народне господарство, українського власника, український добробут, український здоровий глузд", - завершив Кучма.

Сам Мороз назвав нову книгу Кучми необ'єктивною. "Книга необ'єктивна... і зводиться до виправдання тієї ненормальної ситуації, у якій опинилася Україна в результаті років правління Кучми", - сказав він, повідомляють "Українські новини".

"Кучмі написали нову книгу, короткий зміст якої зводиться до тези "Кучма - не Мороз". Думаю, українці розберуться з її змістом", - зазначив він.

Як повідомлялоcь, Кучма написав нову книгу "Своїм шляхом", яка присвячена економічним реформам в Україні.

На прес-конференції заступник глави АП Василь Базів повідомив, що нова книжка Кучми написана українською мовою і видана українським видавництвом.

Раніше вийшли книжки Кучми "Вірю в український народ", "Про найголовніше" та "Україна - не Росія".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування