Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Свічка за здоров’я Януковича

Понеділок, 27 вересня 2004, 23:18
Суботній ранок. Увесь Івано-Франківськ гудить про п’ятничний інцидент, головними дійовими особами якого стали прем’єр-міністр, студент і … яйце.

Здається, у місті немає людини, яка була б байдужою до того, що сталося. Опитавши з десяток іванофранківців, я чула здебільшого одні й ті ж слова: "Провокація з боку влади" або "Намагання відвернути увагу народу від отруєння Ющенка". У більшості жителів міста "замах" на прем’єра викликав сміх.

Одна жінка дивувалася: "Та як такий солідний, в тілі мужчина міг упасти від удару яйця?" Натомість до підозрюваного у "злочині" студента люди пройнялися співчуттям.

У суботу, 25 вересня, вранці голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк дав прес-конференцію. Він шкодував, що робоча поїздка прем’єр-міністра на Франківщину перервалася горезвісним інцидентом:

"Прем’єр-міністра так не зустрічають! Наше місто прозвучало на весь світ. Ми показали свою "толерантність". Але ж поведінка купки тих молодиків не є характеристикою всього населення нашої області… Я не звинувачую в цьому "Нашу Україну". Те, що сталося, - результат політичного психозу і заяв на кшталт "Влада - злочинна!" і "Владу потрібно міняти!".

А ось як губернатор відтворив у пам’яті п’ятничні події (під час інциденту він стояв близько до Януковича): "Я бачив краєм ока, що в нього щось летіло. Коли прем’єр почав падати, я грішним ділом подумав: не дай Боже куля. І почав дивитися по вікнах. Мені стало страшно…"

У суботу вранці батько затриманого 17-річного студента першого курсу економічного факультету Прикарпатського національного університету ім. Стефаника Дмитра Романюка, який на той час іще перебував під вартою, Михайло Романюк, декан економічного факультету ПНУ ім. В. Стефаника, близько п’ятнадцяти хвилин спілкувався телефоном із прем’єр-міністром.

Він на той час проходив курс лікування в урядовій лікарні у Феофанії. Прес-секретар Ганна Стеців-Герман повідомила, що здоров’ю кандидата у президенти ніщо не загрожує. Медики, які доглядають Януковича, кажуть, що він легко зніс травму і психологічне потрясіння завдяки міцному здоров’ю. Проте лікарі радять прем’єру жорстко дотримуватися режиму.

Ось що Михайло Романюк розповів кореспондентові "ВЗ" про свою розмову з прем’єр-міністром:

"Я попросив у нього вибачення за вчинок сина, за цей його юнацький емоційний зрив. Віктор Федорович сказав, що розуміє мене як батька, бо у нього так, як і у мене, двоє синів, і вибачає Дмитрові. Я подякував йому за це. А сьогодні, у неділю, вранці моя сім’я поставила у церкві свічки за здоров’я прем’єр-міністра"…

За словами Михайла Романюка, який є професором, доктором економічних наук і який вже чотири роки керує економічним факультетом ПНУ ім. В. Стефаника, жоден із членів їхньої сім’ї не належить до якоїсь політичної партії чи організації.

"Коли я дізнався про те, що сталося, у мене був шок", - каже батько затриманого студента. - Спершу не повірив. Я досі впевнений, що Дмитро зробив це несвідомо, у стані емоційного збудження. Це була свого роду внутрішня незгода з чимось, протидія".

До речі, очевидці розповідають, що коли в актовому залі Прикарпатського національного університету ім. Стефаника тим, хто чекав на прем’єр-міністра, повідомили про те що сталося, люди почали аплодувати.

А вже після того, як "пораненого" прем’єра відвезли в Івано-Франківську обласну лікарню, перед входом в університет валялися агітаційні матеріали кандидата у президенти України Віктора Януковича… Це яскраві свідчення того, що 80-90 відсотків жителів Івано-Франківської області підтримують іншого кандидата - Віктора Ющенка.

"У Дмитра дуже розвинене почуття справедливості, - веде далі батько студента. - Він - добрий. Кмітливий. Пригадую, як у шість років на Новий рік виголосив удома дуже розумний тост. Працьовитий. Часто їздить допомагати своїй бабусі, моїй мамі, у село. Розумний. Середню школу № 23 закінчив із середнім балом "10". Хлопець доволі спортивний. Любить грати у футбол, волейбол. З шести років Дмитро професійно займається бальними танцями. Неодноразово представляв Івано-Франківськ на регіональних та всеукраїнських змаганнях".

Президент клубу спортивного танцю "Діамант", у якому Дмитро Романюк займався три роки, Світлана Дзюба характеризує студента-бунтівника так:

"Із Дмитром, однією із зірок нашого "Діаманту", у нас ніколи не було жодних проблем. Він – здібний і талановитий танцюрист. За характером – спокійний і врівноважений. У цьому на змаганнях він завжди був прикладом для інших. Коли працює над номером, цілеспрямований і зосереджений. Тому коли у п’ятницю вихованці нашого клубу прибігли до мене і сказали, що Дмитро кинув яйцем у Януковича, я не повірила, здивувалася. З іншого боку, хлопець – дуже чесний, тому не виключаю, що він одразу міг зізнатися у такій витівці".

Найкращої думки про Дмитра Романюка і одна з його університетських викладачок Тетяна Бєлоножкіна, асистент кафедри економічної теорії економічного факультету ПНУ ім. Стефаника:

"Це – досить самостійний хлопець. Він - ерудований, спокійний, добрий, чуйний, тактовний, розважливий. Виховувався у дуже інтелігентній сім’ї. Можливо, останнім часом Дмитро потрапив під чийсь негативний вплив".

Ще у першій половині суботнього дня усі мас-медіа облетіла новина, що Янукович дав вказівку звільнити Дмитра Романюка. Додому ж хлопець потрапив лише близько 18-ї… "Тривали слідчі дії, - пояснив адвокат затриманого Ігор Стрипа. – Які? Це таємниця слідства".

До слова, у той час, як прес-служба Генеральної прокуратури поширила інформацію про "милосердний вчинок" прем’єр-міністра, на місці – в Івано-Франківську – був цілковитий інформаційний вакуум. Начальник центру громадських зв’язків обласного МВС Ігор Голинський то кидав слухавку, то залишив кореспондента "ВЗ" у коридорі – чекати, а сам зник у невідомому напрямку і на невизначений час…

Сам Дмитро Романюк уже після звільнення у розмові з кореспондентом "ВЗ" сказав: "Зараз я почуваюся досить нормально. Обдумую свої дії".

Від себе додам, що у розмові з членами його сім’ї відчувалися напруження і схвильованість. Утім, батьків неповнолітнього студента, який опинився в епіцентрі політичного життя країни, можна зрозуміти: вони понад усе хочуть захистити свого сина.

Адвокат студента Ігор Стрипа:

"24 вересня цього року за статтею 296, частиною 2 Кримінального кодексу України "Хуліганство", максимальним рівнем покарання за якою є чотири роки позбавлення волі, проти Дмитра Романюка було порушено кримінальну справу. Після затримання хлопець понад добу перебував в ізоляторі тимчасового утримання Івано-Франківського міського відділу УМВС. Міліція поводилася з ним дуже ввічливо та культурно. Наразі його звільнили під підписку про невиїзд. Розслідування триває. Я як адвокат наполягаю на тому, що у діях Дмитра немає кримінального злочину, а є адміністративне правопорушення – дрібне хуліганство, за яке можуть стягнути штраф або дати максимально до п’ятнадцяти діб".

Покидаючи Івано-Франківськ, я востаннє подивилася на місцеву "родзинку" - фонтан у вигляді яйця, який розташований у центрі міста. У світлі останніх подій він виглядав доволі символічно…


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування